Mit ehetsz márciusban?

Ezen a sorozaton látom leginkább, hogy milyen iszonyú gyorsan telik az idő. Lassan véget ér a tél, és a tavasz beköszöntével bővül a választék, amiből egészségesen táplálkozhatunk. Igaz ugyan, ma már nem kell vágyakozni az első apró retkek, a zöldhagyma megjelenésére, hiszen állandóan kaphatók. Mit ehetsz márciusban?

Azt mondom, hogy a régi idők szokása szerint válaszd a hazai, idénynek megfelelő árukat. Az import termékek nagyobb arányban tartalmaznak vegyszermaradványokat. Ráadásul a most kapható zöldségek jó része nem is hajlamos ezek felhalmozására.

A primőr zöldségek, gyümölcsök helyett maradj a most is elérhető termékeknél:

Milyen hazait találsz a piacon márciusban?

Káposztafélék

A káposztafélék jó C- és B-vitamin forrásaink. Magas rosttartalmuk serkenti a bélmozgást. Párolva, savanyítva nyugodtan fogyaszthatod. Ellenben nyers állapotban kerüld őket akkor, ha pajzsmirigyproblémáid vannak – a goitrogén hatásuk miatt. A goitrogén ételek beleavatkoznak a pajzsmirigy jódfelvételébe, ezért akik pajzsmirigy-alulműködéssel, golyvával, göbökkel küzdenek, nyersen ne fogyasszák a keresztesvirágú növényeket. Főve, párolva, savanyítva azonban ők is sokat egyenek belőlük.

A karalábé is fogyasztható, nem csak levesben és főzelékként, hanem sütve, töltve is. A levelét is felhasználhatod, kiváló salátaalap, de smoothie-ba is teheted.

Karfiolt is találsz bőven. Ezt sem csak rántott karfiolként tedd az asztalra. Bár én nem szeretem a karfiolrizst a hagyományos rizs tökéletes helyettesítőjeként feltüntetni, mégis ennek a receptje indított a karfiollal való kísérletezésre. Korábban többnyire levest, és rakott egytálételt készítettem belőle.

A palettát bővítve a karfiolrizs kiváló zöldségköret lehet, csak nehogy a valódi rizs helyett próbáld bevezetni bárkinek. Könnyen elkészíthető, egészséges és finom étel, amit önmagáért szerettess meg a családoddal, vendégeiddel. Az elkészítése csupán annyiból áll, hogy a tömör karfiolrózsákat nagyobb lyukú reszelőn lereszeled, vagy aprítógépben felaprítod. Ezután kókuszolajon 6-8 perc alatt párold meg, sózd, fűszerezd.

Másik kedvencem a sült karfiol. Ehhez a szintén nagyon tömör, friss karfiolt ujjnyi vastagon felszeletelem, Olívaolajat, balzsamecetet és fűszereket keverek össze egy kis tálkában, majd kenőecsettel bekenem a karfiolszeletek mindkét oldalát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem a bepácolt szeleteket, és forró sütőben 35-40 percig szép piros-barnára sütöm. Ez is lehet köret, de csupán zöldsalátával is finom. Ha még kevesebb macerát akarsz, akkor ne szeleteld a karfiolt, csak szedd rózsáira. A szeletelés viszont olyan különleges látványú ételt eredményez, ami mindenképp megéri a pluszmunkát.

A karfiolkenyér akkor segíthet, ha hiányzik a kenyér, és már nagyon kennél valamit valamire 🙂 Ehhez 10 dkg (maradék) karfiolrizst keverj össze 6 habosra felvert tojással, és 15 dkg zab-, vagy mandulaliszttel, sózd, ízlés szerint fűszerezd. Sűrű tésztát kell kapnod, hogy ne csorogjon le a kanálról. Simítsd a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben süsd 30-35 percig, amíg szép piros lesz. Hűtőben tárold, de le is fagyaszthatod.

Cékla

A cékla C-vitamin-, magnézium és káliumtartalma kiemelkedő. Nagyon hasznos, tisztító hatású zöldségünk, mégis mostoha sorsa van. Szinte kivétel nélkül csak savanyúságként kerül az asztalra. Pedig nagyon finom levest lehet belőle készíteni. Akár krémlevesként, akár a többi zöldség mellett húsos levesbe darabolva tápláló téli ételt kapsz. Nyersen lereszelve citromlével, olívaolajjal, fűszerekkel kitűnő vitaminbomba. Néhány napja reszelt zellerrel kevertem össze, parádés volt!

Az eddigi hónapok Mit ehetsz… cikkeiben felsorolt élelmiszerek márciusban is kaphatók. Inspirációért olvasd újra a decemberi, januári és februári részeket!

Vitamin- és ásványi anyag bevitel

Néhány szó a mikrotápanyagokról. A vitaminok és ásványi anyagok nélkülözhetetlen vegyületek a szervezet számára. Legfontosabb forrásai a friss zöldségek és gyümölcsök, de a téli időszakban szükség lehet táplálékkiegészítőkre is.

A választásnál figyelj arra, hogy jó minőségű, szerves, jól hasznosuló formákat vásárolj. A legfontosabb vitaminok az A-, C-, D-, E-, K-vitamin, és természetesen a B-vitaminok. A D-vitamint szinte biztos, hogy hiányolja a szervezeted, ezért minél gyakrabban használd ki a márciusi szép, verőfényes napokat a friss levegőn való mozgásra.

Spiritualitás és böjt

Március 21-e a tavasz első napja. Ha mostanra alábbhagyott az év eleji életmód-változtatási kedved, a tavaszi napéjegyenlőséget kihasználhatod arra, hogy ismét megerősítsd az elhatározásod.

Testileg, lelkileg megújulhatsz, ha ebben a hónapban egy kis böjttel segíted a szervezeted. Hidd el, meg fogja hálálni. Olvasd el az előző blogbejegyzésben, hogyan böjtölhetsz egyszerűen, mégis hatékonyan.

A méregtelenítés legegyszerűbb módját is érdemes megnézned.

Egészséges receptekért pedig látogass el a NincsMacera weboldalra!

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal! Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Louis Hansel/Unsplash

115 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.