Kategóriák
Egészséges táplálkozás

Mit ehetsz januárban?

Decemberben indult a sorozat, amelyben egy kis segítséget adok, hogy melyik hónapban milyen alapanyagokból lehet egészségesen táplálkozni. Íme, a következő rész:

Mit ehetsz januárban?

Az év végi dőzsölés után nem csak a felszaladt kilók miatt érdemes egy kicsit visszafogni magunkat. Az ünnepek általában rendesen kiürítik a pénztárcákat is. Ezeket tetőzi a bűntudat, amelyet a kidobott maradékok miatt érezhetünk.

Az újévi savanyúkáposztás korhelyleves és a lencsefőzelék jó kezdete a visszafogottabb konyhának. Azt javaslom, hogy a gyökeres életmódváltoztatás megfogadása helyett inkább apró jó szokások bevezetését tűzd ki célul. Ezek könnyebben megvalósíthatók, több sikerélményt okoznak, és hosszú távon fenntarthatóbbak.

Az egyik apró új szokásod máris lehet az, hogy szezonális, magyar alapanyagokat vásárolsz a főzéshez.

Januári választék

Továbbra is kerüld a génmódosított zöldségeket, gyümölcsöket. Igaz, hogy ezek általában szemre gyönyörű, hatalmas terménycsodák, mégis többnyire íztelenek. A most is kapható paprika, paradicsom, uborka, szamóca, málna, és a többi, nem a szezonnak megfelelő áru melegházban nevelt, gombásodás elleni szerrel kezelt, egészségre ártalmas vegyszereket tartalmaz.

Az ilyenkor oly kedvelt déligyümölcsökkel is vigyázz! Ezeket jóval az érés előtt leszedik, vegyszerekkel kényszerérlelik, hosszú úton szállítják hozzánk. Nem sok hasznos tápanyag van bennük. Ezért déligyümölcsöket ritkán és kis mennyiségben egyél.

Citrom

A citrom azonban méregtelenítő hatású. Citromsavtartalma a szervezetbe került felesleges ásványi anyagokat oldja, és felold mindent, ami a szervezetből el kell távolítani. Kivételes regeneráló hatásánál fogva a hiányzó szerves sókat pótolja, segíti azokat a szervezethez kötni. Szinte nincs olyan betegség, amelyben a citrom ne segítene.

A hozzánk közelebbi olasz, spanyol, görög érett biocitromokat keresd. Igaz, ezek drágábbak a többinél, de az árkülönbözetet megéri az egészségedre gyakorolt áldásos hatása. A sok polcon hagyott műtermékkel úgyis megspórolod a rávalót.

Reggel, éhgyomorra, vagy fél órával ebéd és vacsora előtt egy pohár langyos vízbe csavard bele a citrom levét, és apró kortyokban idd meg. Üveg vagy porcelán citromfacsarót használj. A műanyag és a fém prés nem jó.

A vegyszermentes citromnak a héját is felhasználhatod: a májat tisztítja, féreghajtó és puffadásgátló hatása van.

A citromlevet mandulaolajjal keverve kiváló bőr- és hajápoló szert kapsz. Fejbőrbe dörzsölve jó a korpásodás ellen, és megszünteti a hajhullást is.

Alma

Egész télen biztosítja a szükséges tápanyagokat. Magas a fehérje- és vitamintartalma. Nagyon jól méregteleníti a szervezetet, ezen kívül kitűnő bélműködés szabályozó is. Tisztítja a húgyutakat, tüdőket. Jó reumás megbetegedések és köszvény esetén, aranyérnél, menstruációs zavaroknál is. Magas foszfortartalma különösen a szellemi munkát végzők számára előnyös.

Jótékony hatásai mellett előnye, hogy egész télen rengeteg almafajtából választhatsz. Arra vigyázz csupán, hogy a túlméretezett, nagyon édes típusokat kerüld el.

Rendszeresen egyél almát. Ne almalevet fogyassz, hanem jól rág meg az egész, ropogós almát. Kompótot is főzhetsz, amit fahéjjal, szegfűszeggel, szegfűborssal ízesíts. Cukrot ne tegyél bele.

Körte

A különböző hazai körtefajták is kaphatók egész télen. Itt is alapszabály, hogy ne az irreálisan nagy és édes gyümölcsöket fogyaszd. Székrekedés, reuma, vesebetegség, epegondok – mindezekre jótékony hatást gyakorol. Az almakompótba természetesen néhány szem körtét is belefőzhetsz.

A birskörte- és birsalma is nagyon finom. Püréként húsok körete lehet.

Aszalt gyümölcsök

Majdnem minden gyümölcs aszalható. Sajnos az üzletekben kapható aszalványok mesterségesen kezelt, sterilizált termékek. Ha van kedved, és ki tudsz szakítani rá egy kis időt, az egyes gyümölcsök érésekor természetes módon, száraz, szellős helyen te magad is könnyen aszalhatsz. A kíméletes, szakszerű eljárással a gyümölcs enzim- és vitamintartalma nem megy teljesen tönkre.

Vigyázz azonban, az aszalt gyümölcsök koncentráltan tartalmazzák a cukrot, ezért fogyasztásukat alkalmanként csupán néhány szemre korlátozd.

Zöldségfélék

A decemberi bejegyzésben részletesen leírtakat nem ismétlem meg. Most is kapható a hazai, télire eltárolt fehér- és vöröskáposzta, a sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, hagyma, cékla, fekete retek, kelkáposzta, kínai kel. Zöldek közül a petrezselyem és a snidling. Továbbra is csíráztathatsz.

Minden nap egyél ezekből nyers salátát egészséges olajokból készített öntettel.

A húsok, gabonák szintén a decemberi listában…

Január – egy új kezdet

Ne szomorkodj, ha az elmúlt évben mégsem sikerült az összes egészséges táplálkozásra vonatkozó elhatározásod. Ami elmúlt, azon már nem tudsz változtatni.

Akárhányszor is szegted meg a saját magadra rótt szabályokat, bocsáss meg magadnak. Nem azért vagy itt, hogy sanyargasd és ostorozd magad. Ha csak egy apró jó étkezési szokást is gyakorolsz, már teszel önmagadért és az egészségedért.

Az állandósuló negatív érzelmi állapot előidézi a betegségeket. Ha mindig problémákon gondolkodsz, legyengül az immunrendszered. Amikor beteg vagy, az jelzi számodra, hogy nem a jó úton haladsz.

Itt, a blogon nem csak egészségtudatosságra biztatlak, hanem egy új gondolkodásmódra is. Éld át minden nap az élet örömeit! Az egészséges táplálkozás jegyében ne tedd problémaforrássá az evést!

Bánj szeretettel magaddal, tanulj magadról! Ismerd meg, mitől érzed jól magad, mi az, ami rossz, lehúzó hatással van rád. Tájékozódj, hogy el tudj igazodni az ellentmondásos tanácsok között.

Ehhez kívánok sok örömet és tudatosságot az év első blogbejegyzésével.

Szeretettel:

Mariann

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészség és a vitalitás szempontjából, akkor segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük