Blog bejegyzések

Életmódváltás – sokkal egyszerűbben, mint gondolnád

Amikor életmódváltásról van szó, csaknem mindenki a táplálkozása megváltoztatására asszociál, és az ebből következő gondolatpárhuzam a fogyókúra. 
Mintha az életmódváltás csupán az étkezési szokások megváltoztatását, az ennek hatására bekövetkező fogyást jelentené. 

Ez a fajta gondolkodás magában hordozza azt is, hogy a legtöbben időről időre kampányszerű életmódváltásba (vagyis fogyókúrába) kezdenek – az eredményt tekintve inkább kevesebb, mint több sikerrel. 

A helyes életmód azonban nem csak a megfelelő táplálkozást, hanem az egészséges énképet, a munka és a magánélet egyensúlyát, az örömteli kiteljesedést is jelenti. Ezek azonban nem rapid programok, hanem a tudatos és következetes odafigyelés eredményei. 

Hogy lehet ezt könnyebben megvalósítani? A tippek még fogyókúránál is alkalmazhatók 🙂

Diétás étrend kialakítása több betegség esetén

A diétás étrend kialakítása sokak számára gondot okoz. Akkor sem tűnik ez egyszerűnek, ha csak egy egészségügyi problémáról van szó.

Sajnos azonban, amikor még csupán egy diagnózissal kezelnek valakit, az egyensúlyzavar jelen van az egész szervezetben, kellemetlen tüneteket okozva több szervrendszerben.

Így a kezelés is komplexebb megközelítést kíván, de az egészségügyben jelenleg nem oldható meg, hogy mindenki megkapja azt a mértékű egyéni odafigyelést, ami ahhoz kellene, hogy zökkenőmentesen be tudja vezetni az életmódjában, táplálkozásában szükséges változtatásokat.

Mariann kérdezte, hogy laktóz intoleranciája, krónikus hasnyálmirigy-gyulladása és epeműködési zavara esetére milyen étrend felelne meg?

Ennek a kérdésnek a megválaszolása közben ismerd meg ezeknek a sokakat érintő problémák hátterét is.

Ismerned kell ugyanis a szervezet működésének alapvető összefüggéseit, hogy a kezedbe vedd az irányítást!

Lean szemlélet a háztartásban

Úgy vélem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, az idő, pontosabban az időhiány jelenti számodra az egyik legnagyobb problémát.

Az egyik terület, ahol ez leginkább megmutatkozik, a háztartásvezetés. Még akkor is valódi szervezési-tervezési bravúr ez, ha egyébként van segítséged.

Akár a családtagjaid veszik le a válladról a terhek egy részét, akár fizetsz valakinek egyes munkákért (általában takarításért, vasalásért), jócskán marad feladatod.

A háztartás és egy cég irányítása nem sokban különbözik egymástól, így a vállalatfejlesztésre alkalmazható elveket te is jó eredménnyel hasznosíthatod.

Mielőtt elkattintanál, megnyugtatlak, nem kezdek unalmas fejtegetésekbe a Toyotáról, ellátási láncról, termékfejlesztésről, minőségbiztosításról és egyebekről – bár számomra ezek a témák különben nem is unalmasak.

A bejegyzésben azt szeretném megmutatni neked, hogy ha alkalmazod a lean szemléletet, hogyan tudsz otthon egyre kevesebből egyre többet elérni.