Blog bejegyzések

Mennyi az elég?

Az egészséges táplálkozás témában rengeteg egymásnak ellentmondó információ lát napvilágot. Nem meglepő, ha valaki úgy érzi, már nem lehet hinni senkinek, hiszen minden javaslatra létezik egy annak ellentmondó kutatási eredmény, és persze ezek érveléseinek cáfolata is fellelhető.

Személy szerint egyetlen megoldást látok erre a problémára: fel kell vállalnunk annak felelősségét, hogy legalább a legszükségesebb mértékben (és mélységben) ismerjük a szervezetünk működését, és ismerjük magunkat annyira, hogy tudjuk, mi a jó nekünk, és mi az, amit messzire el kellene kerülnünk.

Sokan kérdeztétek, hogy mi a helyzet az adagokkal? Tulajdonképpen mennyi az elég? Hányszor kell enni naponta? Háromszor? Ötször? Mi igazíthat el ezen a téren?

Valóban elkerülhetetlenek a “női bajok”?

Nem tudjuk függetleníteni magunkat az életmódunktól, a minket körülvevő világ hatásaitól. Nagyon sok stressznek, káros élelmiszer-összetevőnek vagyunk kitéve, az életstílusunk egyre kevésbé szolgálja a valós érdekeinket. Rengeteg tényező idézi elő azokat a “női bajokat”, hormonzavarokat, amelyekkel abban a tudatban élünk együtt, hogy a korunk előrehaladtának velejárói, vagy éppen „örököltük” a problémákat. Igaz ez? Valóban nem tehetünk semmit a hormonegyensúly visszaállításáért?

Az emésztés finomhangolása

Léteznek kőbe vésettnek hitt táplálkozási tanácsok, amelyek olyan mélyen belénk ivódtak, hogy eszünkben sincs megkérdőjelezni az igazságukat. Az egyik ilyen, hogy egészségünk érdekében minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Igen ám, de mi lehet az oka annak, hogy aki tudatosan étkezik, és betartja ezt a szabályt, továbbra is küzd az életét megkeserítő emésztési problémákkal: puffadással, görcsökkel, hasi panaszokkal.

Akaratgyenge, aki mindig éhes?

Miért van az, hogy állandóan éhesnek érzed magad? Miért kívánsz egyre több ételt? Valóban az akaraterőd gyenge, amikor nem tudod abbahagyni az evést? Korábbi bejegyzéseimben itt és itt már írtam arról, hogy a hormonegyensúly kisiklása milyen tüneteket, betegségeket okoz. A hormonrendszer működése és a táplálkozás, életmód összefüggései még egyáltalán nem ismertek széles körben, ezért érthető, ha te is azt hiszed, hogy a kellemetlen tünetek a kor előrehaladtával az élet velejárói. Ez azonban nincs így. Ha ismered a szervezeted, neked is lehetőséged van változtatni azon, hogy hogyan érzed magad, hogy nézel ki, mennyi energiával rendelkezel. Most is egy sokak életét megkeserítő témát boncolgatok.