Kategóriák
Egészséges életmód

Stressz és evés – egészségtelen kombináció?

Rettenetes napom volt, ma igazán megérdemlek egy süteményt… Talán mindannyiunk fejében megfordult már ez a gondolat, sőt, meglehet, a gondolatot tett is követte. Sokunk esetében előfordul, hogy a mindennapi stressz hatással van étkezési szokásainkra.

Sóvárgás vagy étvágytalanság

Stresszhelyzetben az agyunk stresszhormonokat, például kortizolt termel, ami növelheti az éhségérzetet és serkentheti a sóvárgást a magas kalóriatartalmú ételek iránt. Ez a biológiai reakció az emberi evolúció során alakult ki, hiszen a túlélés szempontjából a szervezetünk számára elengedhetetlen, hogy feltöltse az energiaraktárakat.

A stressznek ugyanakkor másik oldala is van, fokozott étvágy helyett stressz hatására sokan tapasztalnak enyhébb vagy súlyosabb étvágytalanságot. Egyéni reakció kérdése, hogy ki hogyan reagál a megterhelő szituációkra, étvágyvesztéssel vagy stresszevéssel.

Ha úgy érezzük életünk, főleg a munkánkból adódóan túlzottan sok stresszhelyzettel jár, gondolkodjunk el rajta, hogyan tudnánk csökkenteni a minket érő nyomást, mielőtt nehezen megváltoztatható, rossz étkezési szokásaink rögzülnek. Ha úgy döntünk, másik munkahely után szeretnénk nézni, tájékozódjunk a lakóhelyünk környéki, például kaposvári állásokkal kapcsolatban és mérjük fel időben lehetőségeinket.

Egyensúlyt teremtő étkezés

Amennyiben felismertük önmagunkon a stressz hatására jelentkező étkezési problémákat, legyen az akár stresszevés, akár tartós étvágytalanság, néhány tudatos lépéssel igyekezzünk mielőbb tenni ellene.

Az első lépés a tudatosság, legyünk tudatában annak, mikor történik meg velünk, hogy stresszhelyzetben az ételhez nyúlunk vagy elutasítjuk azt. Feltérképezhetjük a stresszhelyzeteket és azokat az érzelmi triggerpontokat, amelyek hajlamosak előhívni ezeket az étkezési problémákat. Fejlesszünk ki hatékony és egészséges stresszkezelési stratégiákat, például rendszeres testmozgást, meditációt, mélylégzést vagy valamilyen számunkra örömet okozó hobbi tevékenységet. Ezek az alternatívák segíthetnek a stressz levezetésében anélkül, hogy az étkezésünkre hatással lennének.

Beszéljünk bátran az általunk felismert problémáról megbízható baráttal, családtaggal vagy akár szakemberrel. Pszichológus vagy táplálkozási tanácsadó segíthet megérteni az étkezés és az érzelmi állapotaink közötti kapcsolatot és támogatást nyújthat az egészségesebb szokások kialakításában.

A hosszabb távú siker érdekében elengedhetetlen, hogy áttekintsük életmódunkat és azokat a területeket, amelyek a stresszt okozzák és ahol pozitív változásokra van szükségünk. Ne törődjünk bele a helyzetbe, a stressz nem kell, hogy része legyen az életünknek. Ha úgy érezzük, munkahelyváltással sokat tudnánk tenni a nyugodtabb életünk érdekében, ne habozzunk számba venni például a Pécsen található munkalehetőségeket.

stressz-es-eves-kapcsolata-2

Stresszkezelés tudatosan

Az összetett kapcsolat miatt mind a stresszhelyzetek megfelelő kezelése, mind az egészséges táplálkozásra való törekvés egyaránt fontos. Azok, akik tudatosan kezelik a stresszt, például sporttal vagy meditációval, pihenéssel, kisebb eséllyel fognak egészségtelen étkezési szokásokat rögzíteni. Az életmódváltás és megfelelő stresszkezelés segíthetnek abban, hogy ne forduljunk az étkezéshez a feszültség levezetése érdekében, és hozzájárulhatnak az egészséges súlytartásunkhoz és átalános jóllétünkhöz.

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük