Kategóriák
Egészséges életmód

Ezek billentik ki a hormonegyensúlyodat

A hormonegyensúly szót általában csak a nőkre vonatkoztatjuk, holott nemcsak a nők, hanem a férfiak szervezetét is hormonok irányítják. Persze, a nőknek kell az életük során több radikális hormonális változáson átesniük. Nekik nem csak a pubertás, hanem a menstruáció, a terhesség, a szoptatás, és a változókor is óriási kihívásokat jelent. Ennek ellenére a többség nem sokat tud a hormonokról, és arról, hogy milyen mindennapi apróságokon múlik, hogy ezek hogyan dolgoznak a szervezetben.

Hormonok

A görög eredetű „hormon” szó azt jelenti, hogy „mozgat”, „ösztönöz”. A hormonok a szervezetben kémiai jeltovábbítók, amelyek szó szerint működtetik a szervezeted. A sok-sok hormon összehangolt rendszere tulajdonképpen egy kommunikációs rendszer. A hormonokat a szervezetben a belső elválasztású mirigyek, vagyis endokrin mirigyek termelik és bocsátják ki a véráramba. Így a mirigy által kibocsátott hormonok a szervezetben a mirigytől távoli szerveken is ki tudják fejteni a hatásukat.  Ezek a hormonok a különböző életműködéseket szabályozzák.

A belső elválasztású mirigyek rendszere az endokrin-, vagy hormonális rendszer. A hormonrendszer az idegrendszer irányítása alatt áll. Az idegrendszer a szervezet gyorsabb működésváltoztatását eredményezi. A hormonrendszerre viszont a folyamatos, lassúbb szabályozás jellemző. A hormon- és az idegrendszer egymásra vannak utalva, a szervezetben együttműködnek.

A hormonok a hormonreceptorokhoz képesek kötődni. Ezek a sejteknek a hormonokhoz kapcsolódni képes molekulái. Csak akkor reagál egy sejt egy hormonra, ha rendelkezik egy hormont megkötni képes receptorral. Csak ekkor képesek a hormonok kifejteni a hatásukat.

Hormonegyensúly

A szervezeted működését a központi idegrendszer vezérli. Az agyban a hipotalamusz küldi az üzeneteket az agyalapi mirigynek, amely egy belső elválasztású mirigy. Valamennyi fontos életfolyamat (alvás, légzés, vízháztartás, éhség, szexuális funkciók) összehangolása itt történik. Az agyalapi mirigy a belső elválasztású mirigyek rendszerének nagyfőnöke, hormonokon keresztül kommunikál a többi endokrin szervvel. Belső elválasztású mirigyek még

 • a pajzsmirigy,
 • a mellékpajzsmirigy,
 • a tobozmirigy,
 • a csecsemőmirigy,
 • a mellékvese,
 • az endokrin hasnyálmirigy,
 • a petefészek,
 • a méhlepény, és
 • a here is.

Tested valamennyi szerve a belső elválasztású mirigyek által termelt, és a vérkeringés által szállított hormonok irányítása alatt áll. Több száz hormon végzi csodálatos összhangban a feladatát, és viszi az üzeneteket a szíved, májad, veséd, emésztőrendszered, tüdőd, csontjaid, izmaid, bőröd, szöveteid, nemi szerveid, vagyis egész szervezeted sejtjeihez. A sejtek receptorai csak a számukra megfelelő hormonra reagálnak.

A mellékvese például a veszélyt és a stresszt jelző agyi impulzusokra reagál, és ilyen helyzetekben adrenalin és noradrenalin hormonokat választ ki. A hasnyálmirigy a táplálkozásra reagálva érzékeli a vércukorszintet, és dönt az inzulin és a glükagon hormonok termeléséről. A tobozmirigy a fényre és a sötétségre reagálva választja ki a melatonint, amely az alvást befolyásolja.

Vannak ismert, és kevésbé ismert hormonok. Az ösztrogént például legtöbben ismerik – még ha nem is tudják pontosan, hogy nem csak a petefészek termeli, hanem a mellékvese, a zsírszövet, valamint terhesség alatt a méhlepény is előállítja. Az sem köztudott, hogy az ösztrogén megnevezés egy egész csapat hormon összefoglaló neve, amelyek közül az ösztron, az ösztradiol és az ösztriol a legfontosabb vegyületek. Ösztrogénreceptorok az egész testünkön megtalálhatók, és ezek segítségével az ösztrogén több száz feladatot lát el a szervezetünkben.

A legnyilvánvalóbbat, a női ciklusban betöltött szerepét bizonyára ismered, de vajon tudod-e, hogy az ösztrogén szabályozza a bőr kollagén- és víztartalmát, védi az agyat, fenntartja a csontsűrűséget és az izomtömeget, nedvesíti a hüvelyt, rugalmassá teszi az artériákat, védi a szívet, segíti a gondolkodást, védi az agyat, fokozza a magnéziumfelvételt, javítja az inzulinháztartást…

 • a progeszteron,
 • a tesztoszteron,
 • az inzulin,
 • a kortizol, és
 • a pajzsmirigyhormonok.

Lehetetlenség lenne azonban valamennyi hormont és feladatát bemutatni, annál is inkább, mivel gyanítom, nem tudunk még róluk mindent. A tudomány fejlődésével bizonyára érnek még meglepetések minket.

Az viszont biztos, hogy kiegyensúlyozott hormonműködés nélkül nincs valódi egészség. Hogyan is lehetne? Hiszen törvényszerű, hogy ennek a minden sejtünk működésére ható rendszernek a működési zavara előbb-utóbb szervezeti katasztrófát okoz.

Hormonegyensúly – hiány

Ha ingerült, kimerült, túlsúlyos vagy, álmatlanság kínoz, gyakori fejfájás gyötör, pattanások csúfítanak, hullik a hajad, szorongsz, felfúvódással és székletproblémákkal küzdesz, hideg kezed-lábad, feledékeny vagy, minden apróságon kiborulsz, depressziós vagy, állandóan sóvárogsz az ételekért, menstruációs problémáid vannak, a hormonrendszered nem működik optimálisan.

Nem kell azonban megijedned. A hormonok titokzatos világa nem is annyira érthetetlen.

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni: a legfontosabb, hogy megértsd a tested jelzéseit. A tüneteid megjelenésének oka van. Fel kell ismerned a kellemetlen tüneteket, és azt is, hogy ezek mikor maradnak el, mikor érzed magad jobban.

A hormonzavarok többsége ingerlékenységgel, rosszkedvvel, hangulatingadozással jár. Akár egyik pillanatról a másikra lehetsz gondtalanul derűs, majd őrjöngő boszorkány. A fizikai tünetek sem ok nélkül jelentkeznek. Először persze ritkábban jelentkezik a baj, de ha nem figyelsz oda az ismétlődő jelekre, az apróságokból nagy probléma is lehet.

Jó ha tudod, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a hormonegyensúly felborulását okozzák.

Ezek billentik ki a hormonegyensúlyt

Toxinok

A káros kémiai anyagok, amelyek elárasztják a környezetünket, megjelennek a készételekben, jelen vannak a kozmetikai szerekben, és  felhalmozódnak a szervezetben.

A mezőgazdasági termelésben használt rovarirtó szerek, műtrágyák, a műanyagokból kioldódó káros vegyi mérgek, a festékekben, főzőedényekben, gyertyákban, légfrissítőkben, bútorokban, szőnyegekben, gyógyszerekben, kipufogógázban nehézfémek, higany, arzén és számos más káros vegyi anyag található.

Ezek a vegyszerek megemelik a hormonok szintjét, vagy megakadályozzák a lebontásukat. A kozmetikai szerekben található parabének átalakítják a hormonokat, károsítják az endokrin rendszert.

Hormonegyensúly és étrend

Sajnos legtöbben előrecsomagolt készételeket, tápanyaghiányos ételeket fogyasztanak. A nők hormonzavarainak kialakulásában az étrendi stressz az egyik legfőbb ok. A nem megfelelő ételek, az étkezések kihagyása, az ismétlődő drasztikus fogyókúrák teljesen összezavarják a hormonrendszer működését.

A glutén, a tejtermékek, magvak, a nagyüzemi állattartásból kikerült, hormonokkal kezelt állatok húsa az endokrin rendszert károsító vegyületeket tartalmaznak. A túlnemesített, édes, túl sok fruktózt tartalmazó gyümölcsök, a finomított széndhidrátok katasztrofális hatással vannak a szervezet hormonháztartására (is).

Rossz emésztés

A gyulladt bél, a székletproblémák, a rossz bélflóra hormonbetegségekhez vezet. Még mindig sokan nem tudják, hogy az emésztőrendszer és az immunrendszer, valamint az emésztőrendszer, és az agy között szoros kapcsolat áll fenn. Az agy viszont – mint ahogy a cikk elején olvashattad – vezérli a hormonrendszert is. Az emésztés és az érzelmek közötti kapcsolat, a bél-agy tengely felfedezése nyilvánvalóvá teszi, hogy az emésztőrendszer működésének helyreállítása elsődleges prioritású feladat.

Krónikus stressz

A szervezetünk nem alkalmas a mai életmódunk által generált mindennapi stressz kezelésére. A stresszhormonjaink állandóan azon vannak, hogy a rohamokat tompítsák, de a krónikus stressz hatására folyamatosan, és feleslegesen dolgozik a rendszer. Ez tönkreteszi az egészséges hormonműködést. Leginkább a mellékvese sínyli meg mai tempónkat, pedig ha nem vigyázunk rá, iszonyú sors vár ránk.

Nőgyógyászati problémák

Sajnos a nők többsége úgy tapasztalja meg a havi vérzés idejét, mint  rendszeresen visszatérő fájdalmas, gyakran borzalmas napokat. A háttérben legtöbbször policisztás ovárium szindróma (PCOS) és endometriózis áll. Ezeket a betegségeket sajnos még ma sem helyesen kezelik, sőt, gyakran fel sem ismerik. Pedig az ezekkel járó hormonzavarok nem csak a petefészekben, illetve a méhben, hanem azon kívül is, minden hormontermelő mirigy működését felborítják.

Tapasztalatból tudom, hogy ezeknél a betegségeknél az étkezés, és az életmód átalakítása a megoldás.

Változókor és hormonegyensúly

A változókor, vagy menopauza azt jelzi, hogy lezárul a nő menstruációs ciklusa. A nemi hormonok termelését a mellékvese, és a zsírsejtek veszik át, de ezzel csökken is ezeknek a hormonoknak a szintje. A változókori kellemetlen tüneteket ez, és a hormonszint ingadozás okozza. Relatív ösztrogéndominancia alakulhat ki, amihez az előző tényezők: a rossz étrend, a stressz, a toxinok, és az egészségtelen emésztőrendszer is hozzájárul.

Mit tehetsz?

Az egészség megszerzéséhez vezető úton az önfejlesztés az első mérföldkő. Az egyértelmű, érthető információk, a folyamatos tanulás nélkülözhetetlen.

Ha felismered magadon a hormonegyensúly hiányára utaló tüneteket, már csak az elhatározásra van szükséged, hogy táplálkozási és életmódbeli változtatásokkal helyrehozod az egyensúlyt.

Elképzelhető, hogy orvosi kezelésre is szükséged van. Mindenképpen azt javaslom, hogy holisztikus megoldást keress: ne csak a tüneteket, hanem azok gyökérokait tárd fel és szüntesd meg.

A megoldás összetett, de nem lehetetlen. Ez már azonban egy következő cikk témája lesz.

Kapcsolódó bejegyzések:

A túlterhelés ára
Túlterhelt hormonok
Akaratgyenge, aki mindig éhes?
A kávé hatása a hormonegyensúlyra
Így pusztítja a szervezeted a legártalmasabb rejtett stressz
Valóban elkerülhetetlenek a női bajok?

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Kyson Dana/Unsplash

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük