Kategóriák
Egészséges életmód

Hogyan zárhatod le eredményesen az óévet?

Mindannyian boldog, elégedett életre vágyunk. Ideális esetben ezt nem nyugdíjas korunkban, vagy „majd, ha…” szeretnénk elérni, hanem MOST. Nem könnyű azonban rálelni az útra, amelyen akkor is könnyű szívvel járhatunk, ha időnként lelassít egy-egy kaptató, vagy éppen bozótoson kell átjutnunk.

Amióta divatba jött a boldogságkutatás, sok módját tudhattuk meg annak, hogyan tudnánk a kék madarat a vállunkra csalogatni. A témában első fecskeként értékes kutatásokat végző Martin Seligmantól a boldogságtervet bemutató Gretchen Rubinig a szakértők egyetértenek abban, hogy a boldog és elégedett élet egyik legfontosabb és legnélkülözhetetlenebb összetevője annak érzete, hogy mi irányítjuk az életünket.

Természetesen képtelenség mindent a kezünkben tartani, azonban ahhoz, hogy elégedettek legyünk, tudnunk kell, hogy a saját utunkat járjuk, az életünkre vonatkozó döntéseket saját elhatározásaink szerint hozzuk meg, tisztában vagyunk a szükségleteinkkel és azokat ki is tudjuk elégíteni.

Életünk irányításával és a tartós elégedettség elérésével persze együtt jár a saját felelősségünk felvállalása is, ami lehetővé teszi, hogy a hétköznapokban megtegyük mindazt, amivel megteremtjük a boldog, elégedett élethez szükséges körülményeket.

Ilyenkor év végén, az ünnepek közötti néhány nap ideális a töprengésre és életünk új irányának kijelölésére. Sokan legyintenek erre azzal a kifogással, hogy egy ilyen változó világban nem lehet előre tervezni, célokat meghatározni. Véleményem szerint ez nem így van. A tervezés, a prioritások meghatározása engem éppen ahhoz segít hozzá, hogy úgy érezzem, ura vagyok az életemnek. A körülmények változásai közepette jóval egyszerűbb a kínálkozó lehetőségek közötti választás akkor, ha tudom, merre és miért akarok menni. A mindennapi döntések meghozatala sokkal kevesebb stresszel jár úgy, hogy tudom, mi miért fontos számomra.

Az évek alatt többféle módszerrel próbálkoztam, hogy igazán hatékony célmegvalósító váljon belőlem. Az egyértelmű, hogy nem elég kitűzni a célokat, fontos az is, hogy kijelöljük a megvalósításukhoz szükséges időt is. Ez azonban még mindig kevés. Ami új, magasabb szintre emeli a célok elérését, az, hogy tudjuk-e, miért akarjuk azt a célt?

Nem akarok azonban előre szaladni. Ahogy az orvosnak is fel kell állítania a beteg diagnózisát, mielőtt kijelöli a számára megfelelő terápiát, úgy mindenféle tervezés és jövőbeni elképzelés irányát is meg kell, hogy előzze egy pontos helyzetelemzés. Ez lesz aztán az a kiindulópont, amely alapján meghatározhatod, hogy mi az, amit akarsz és mit kell tenned ahhoz, hogy ezt el is érd.

1. Helyzetelemzés

Nem árt, ha van egy üres órád, amikor nem zavarnak, és nyugodtan elmerülhetsz a gondolataidban. Én azt javaslom, a különböző életterületeidet külön-külön vizsgáld át és határozd meg, mennyire működik, elégedett vagy-e, mi az, ami a legnagyobb örömet és nehézséget okozza az adott életterületeden?

Életterületek vizsgálata

1.  Személyes

Olyan életet élsz, amilyet szeretnél? Milyen mértékben dönthetsz az életedről? Úgy telnek a napjaid, ahogy szeretnéd? Mitől érzed jól magad?

2. Család, barátok, kapcsolatok

Milyen a viszonyod a társaddal, gyermekeiddel, munkatársaiddal? Vannak barátaid? Hogyan tartod velük a kapcsolatot? Ki az, akire számíthatsz? Ki számíthat rád?

3. Munka, karrier

Olyan munkát végzel, amit szeretsz? Mennyire lehetsz önálló? Mennyire vagy kiszolgáltatva? Milyen karrierálmaid vannak?

4. Pénzügyek

Nyomasztanak pénzgondok? Vannak tartalékaid? Képes vagy fedezni a váratlan kiadásokat? Mennyibe kerülnek az álmaid?

5. Önképzés, tanulás

Mikor tanultál utoljára? Miben és hogyan tudnál fejlődni? Kitől kérhetsz ebben segítséget?

6. Egészség, szabadidő

Eleget törődsz magaddal? Figyelsz a munka és a pihenés egyensúlyára? Milyen egészségügyi problémákat kell megoldanod? Mi az, ami feltölt?

7. Otthon, háztartás

Az otthonod olyan, amilyennek szeretnéd? Mennyi időt szánsz a háztartásodra? Kapsz elég segítséget az otthonod rendben tartására?

8. Közösségi munka

Milyen ügy mellett szállsz síkra? Milyen nyomot hagysz a világban? Mivel tudnál segíteni?

Úgy vélem, érdemes egy órát eltölteni azzal, hogy végig gondolod a válaszokat. Célszerű írásban is feljegyezned a leglényegesebb meglátásokat. Nem kell kisregényt írnod, elég, ha egy-két mondatot szánsz minden életterületnek.

2. Elégedettség mérés

Ezek a kategóriák felölelik az egész életedet. Mindegyiknél próbáld beazonosítani, hogy az alábbi „Ez van most” skálán melyik szint érvényes rád?

„Ez van most” skála
szint – Épphogy működik az adott életterület. Elkeseredett, stresszes vagy. Úgy érzed, megrekedtél.
2. szint – Továbbra is elégedetlen vagy. Több a rossz, mint a jó.

3. szint – Néhány dologgal elégedett vagy, de látod, hogy lehetne sokkal jobb is.

4. szint – Időnként felüti fejét az elkeseredés, aggódás, de úgy érzed, ezeket kezelni tudod. Működőképes az adott életterület, bár nem olyan, amilyennek szeretnéd.

5. szint – Elvagy a komfortzónádban, bár lehetne jobb, az sem rossz, ami van. Langyos víz.

6. szint – Egyértelműen több a pozitív hatás az életterületen, bár néha úgy érzed, valami hiányzik, valami után sóvárogsz.

7. szint – Egész jól működik az életterület, a felmerülő problémákat kisebb-nagyobb hatékonysággal kezeled, és nem is nyomasztanak túlságosan.

8. szint – Többnyire jól érzed magad, csak kisebb változtatásokat szeretnél.

9. szint – Minden az elképzeléseid szerinti, nagyon ritkán vannak apró kisiklások, amiket gyorsan megoldasz. Alig kívánhatnál jobbat, csak csiszolgatni, tökéletesítgetni kell. Hálás vagy, hogy itt tartasz.

10. szint – Minden az elképzeléseid szerinti, nincsenek problémáid, kívánságaid az adott területen. Minden nap hálás vagy ezért.

Azt, hogy jelenleg melyik szinten vagy, ábrázolhatod kördiagramban, grafikonon, számegyenesen is. Így vizuálisan is előtted lesz, hogy hol van szükség nagyobb odafigyelésre annak érdekében, hogy elégedettebb lehess.

3. A totális átvilágításért

Gondold végig azt is, hogy ebben az évben az egyes életterületeken

  • mi volt a legjobb?
  • mi volt a legrosszabb?
  • mi a legnagyobb siker?
  • mi nem sikerült?
  • miért? (pozitívumok, negatívumok)
    mit akarsz átütemezni a következő évre?
  • milyen új ötleteid, inspirációid vannak?
  • milyen szóval jellemeznéd az évet?
  • mik voltak a legfontosabb tapasztalásaid?

Ezeket a válaszaidat is rögzítsd írásban. Írd fel a dátumot is, mert az „Ez van most” skálát időről időre célszerű elővenned és elemezned az aktuális helyzetet. Így láthatod majd az előrehaladásodat, ami tovább inspirálhat abban, hogy megtedd a szükséges lépéseket a jobbítás érdekében.

Ez után a helyzetelemzés után valóban tisztán láthatod az életedet. Most már jöhet a tervek, célok meghatározása, amelynek mikéntje a következő bejegyzés témája lesz. Addig is jó töprengést!

Hozzászólásodban írd meg, mire jutottál életed átvilágításakor!

Az életterületek vizsgálatához jó társad lesz a Special Planner.

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük