Mit ehetsz májusban?

A május az egyik kedvenc hónapom. Étkezési szempontból ettől kezdve hónapokig könnyű dolgunk lesz, mert egyre bővebb a választék az egészséges alapanyagokból.

Lássuk, mit ehetsz májusban?

Májusi primőrkavalkád

Egyre nagyobb a választék a piacokon. A zöldhagyma és a hónapos retek április óta kelleti magát. Ne csak kenyér mellé fogyaszd ezeket – bár igencsak finom a teljes kiőrlésű zabkenyér kacsazsírral és zöldhagymával, retekkel! Salátákhoz keverve, vagy balzsamecetes pácolás után néhány percig sütve kiváló köretet kapsz.

Végre a zöld levelesek is nagyobb választékban kaphatók. A fejes saláta, medvehagyma, madársaláta csak a bolti ízelítő.

Bátran kóstold meg a zsenge tyúkhúrt és a pitypanglevelet is, szinte biztos, hogy a saját udvarodban is találsz ezekből. A retek ebből a szempontból is tuti befutó, hiszen a levele is fogyasztható.

A spárgát minden mennyiségben fogyaszthatod. A krémleves, köret, főzelék mellett használhatod frittatta készítéshez, de szalonnába is göngyölheted, rakott ételekhez is felhasználhatod.

A kínai kel is főszereplő. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, és béta karotinban is gazdag. Rosttartalma fokozza a bélmozgást, ezért fogyaszd minél gyakrabban és változatosan.

Érdemes keresni a mángold húsos, vastag gyökérleveleit is. Ma már több színben is kapható, így nem csak ízben, hanem látványban is változatosabbá teheti az étrendedet. B2-vitamin-, kalcium-, kálium- és vastartalma miatt vérszegénység és csontritkulás ellen is kiváló.

A zöld levelesek nem csak nyersen, salátaként érvényesülhetnek. Sőt. Bármennyire is szorgalmazzák a nyers zöldségek, gyümölcsök fogyasztását, ha emésztési problémák gyötörnek, lehetséges, hogy számodra ezeket az élelmiszereket is – legalább átmenetileg – párolni, főzni kell.

életmód navigátor tippek

SZERETNÉD MEGTALÁLNI A TESTED SZÁMÁRA AZ IDEÁLIS ÉTELEKET ÖNSANYARGATÁS NÉLKÜL?

Összeállítottam egy INGYENES ÚTMUTATÓT, amelynek segítségével te is a legjobb formába hozhatod a tested!


+ Adok hozzá RECEPTEKET IS KÉPEKKEL, hogy ne kelljen hosszú hónapokig kísérletezned!

Az emésztőrendszer regenerálása nem könnyű, de neked is sikerülhet, ha rendszer szemlélettel közelítesz hozzá. Ebben segíthet az Emésztőrendszeri útikalauz online végezhető tanfolyam.

Találhatsz már a piacon zsenge cukorborsót is, amiből csodálatos leves, vagy párolt köret készülhet.

Az elmúlt években egyre inkább tapasztalható klímaváltozás miatt érzékelheted, hogy bizonyos zöldségek, gyümölcsök szezonja előbbre tolódott.

Míg gyermekkoromban a szamóca június elején még primőr volt, néhány éve júniusra szinte leérik. Érdemes tehát már a befőzésre, lekvárkészítésre is gondolni.

A májusi ropogós cseresznye, a meggy üdítő változatosságot jelent az egész télen fogyasztott alma után.

Ilyenkor van szezonja a rebarbarának, ami nem csak szemet gyönyörködtető, hanem finom is. Mindenképpen használd ki azt a néhány hetet, amíg kapható. Lefagyaszthatod, télen üdítő változatosságot fog jelenteni!

Húsok

A téli hónapokban a mi éghajlatunkon jobban kívánjuk a nehezebb, zsírosabb húsokat. Szép idea a mediterrán diéta, de nálunk egész évben ez nem feltétlenül kielégítő.

Persze azért oda kell figyelni arra is, hogy az egészséges zsírokat tartalmazó húsfajtákat fogyasszuk, de alkalmanként egy kis jó minőségű házi füstölt sonka nem fog annyira megártani, mint ha minden nap nagyüzemi állattartásból kikerült csirkemellet ennél.

A Muszáj bio-nak lennie? című bejegyzésben írtam arról, hogy miért fontos az állati eredetű alapanyagok jó minősége.

Most arra biztatlak, hogy a lehetőségeid szerint bővítsd a repertoárt. A jó idő beköszöntével a kevésbé nehéz, friss húsokat, halakat részesítsd előnyben.

A bárányhús nem csak húsvétkor, hanem még néhány hónapig kapható. A tavaszi borjú, és a rántani való csirke szezonja is most van.

Érdemes a fiatal állatok húsából valami valóban egészséges, tápláló ételt készíteni, hiszen ezeknek az alapanyagoknak az ára borsosabb.

Gazdaságos és változatos

Hazánkban sajnos inkább a mennyiségi, mint a minőségi szempontok érvényesülnek mind az élelmiszervásárláskor, mind étteremben való étkezéskor.

Fontosabbak a nagy adagok, mint a valóban minőségi alapanyagok, és a kíméletes konyhatechnológia alkalmazása.

Én arra biztatlak, hogy az egészségtelen, élelmiszeripar által feldolgozott ételek helyett inkább jobb minőségű alapanyagokat vásárolj.

Azon a pénzen, amit ott megspórolsz, itt kényeztető finomságokat, ritkán fogyasztott csemegéket engedhetsz meg magadnak.

Bátran kísérletezz az ízekkel, elkészítési módokkal. Nem csak az az igaz, hogy a sokat szapult hagyományos ételeket többnyire kis módosítással el lehet készíteni egészségesebb változatban is, így mindjárt bűntudat nélkül kerülhetnek a tányérunkra.

Az is tény, hogy az élelmiszerek példátlan változatosságban készíthetők el. Érdemes változtatni a megszokott rutinon! Például a Táplálkozás-navigátor mellé járó ajándék Ételtérkép segítségével újabbnál újabb fogásokat varázsolhatsz az asztalra.

Érdekes lehet számodra a következő interjú is: Vomberg Frigyes séf: Az hiányzik belőlünk, hogy egy kicsit tudjunk élni

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor,
coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on és a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok neked segíteni!

Fotó: Canva

76 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük