Kategóriák
Egészséges táplálkozás

A tejtermékek valóban olyan jót tesznek nekünk?

Tejtermékek – kellenek nekünk? Az Agrárminisztérium és az Agrármarketing Centrum, valamint a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző kampányt indított.                

A kampány célja a fogyasztói tudatosság erősítése, és a tehéntejből készített termékek megismertetése A tej szívvel-lélekkel –  Fogyassz minden nap tejterméket – szlogen kommunikálásával.

De vajon valóban jót tesz-e nekünk a tehéntejből készült termékek mindennapi fogyasztása?

Nézd meg a videót! Az átiratot a videó alatt találod.

Kellenek a tejtermékek?

Természetesen a tejtermékek fogyasztásának  ösztönzése gazdasági szempontból érthető. Ezrek élnek a tejtermelésből, tejtermékek előállításából, eladásából.

A kampány a fogyasztók tudatosságának erősítését is célul tűzte ki, amely azonban igencsak egyoldalú azáltal, hogy a tejtermékek fogyasztásának az előnyeit kommunikálja leginkább arra alapozva, hogy a tejtermékekben található vitaminokra és ásványi anyagokra apellál, valamint arra, hogy a magyar lakosság átlagos tejfogyasztása messze elmarad az Európai Unió átlagától.

Természetesen a tehéntejben valóban vannak vitaminok és ásványi anyagok, hiszen egy emlősállatnak, a szarvasmarha borjának a felnövekedését kell biztosítania.  

Az emberiség tejfogyasztása azonban nem kezdettől való, hiszen a vadászat és gyűjtögetés időszakában nyilvánvalóan nem tudták megfejni a vadállatokat azok tejének elfogyasztásáért. Vagyis évezredekig nem itta más állat tejét az emberiség.

A mezőgazdasági forradalom idején kezdtük el háziasítani először a kecskét, majd a szarvasmarhát. A vadászatról, gyűjtögetésről a  földművelésre való áttérés ugrásszerű népességnövekedést tett lehetővé.

Az aszályok, háborúk és az igazságtalan társadalmi tagozódás tömegeket tett szegénnyé, akik örültek, ha ételhez jutottak. Nem válogattak, megettek mindent, ami a jóllakást biztosította. A tejet is.

A tejet az emlősállatok addig termelik, amíg a kicsinyeiket táplálják. A kicsinyek csak korlátozott ideig szopnak.

Az embernek viszont a tej- és tejtermékfogyasztás szokásává vált, más állatok tejét folyamatosan fogyasztjuk, holott ez valójában, kicsit csúnya szóval mondva, fajtaidegen táplálék számunkra.

Mi a baj a tejtermékekkel?

Tejcukor

Az evolúció persze nem áll meg, ezért az állattartó pásztornépeknél az elmúlt évezredekben kialakult a tejben lévő tejcukor, a laktóz lebontására való képesség, de a világ felnőtt népességének mintegy 75 %-a nem képes lebontani a tejcukrot.

Az emberi fogyasztás szempontjából nem csak a tejcukorral van azonban probléma.

A tej nagy része víz, de tejzsír és tejfehérjék is találhatók benne. A tejfehérjét kazeinfehérjék és savófehérjék alkotják.

Tejfehérje

A kazein a sajtkészítésen kívül kötőanyagként is hasznosítható, az első műanyagok is kazeinen alapultak, illetve a festék- és gyufagyártásnál is alapanyag.

Tejsavó

A tejsavó pedig többféle kisebb fehérjét, hormonokat, inzulint, ösztrogéneket és más növekedésserkentőket tartalmaz.

Ezek az összetevők egyáltalán nem tesznek jót az emberi szervezetnek. A tejtermékek emésztési problémákat, ételérzékenységeket váltanak ki, rontják az inzulinérzékenységet, nőgyógyászati panaszokat váltanak ki, és számos betegséggel összefüggésbe hozhatók.

Mi szólhat a tejtermékek mellett?

Természetesen, ha ettől elvonatkoztatunk, megállapítható, hogy a tejtermékek számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Hogyne, hiszen ezen nő fel egy emlősállat kicsinye, akinek szüksége van ezekre a vitaminokra és ásványi anyagokra.

Az is igaz lehet, hogy a savanyított tejtermékek hasznosak a bélflóra számára.

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy nincs jobb megoldás az embernek! Már nem csak a tej van, amivel jóllakhatunk.

A vitaminokat, ásványi anyagokat más, számunkra ártalmatlan élelmiszerekből is biztosíthatjuk a szervezetünk számára.

A bélflóránkat más, számunkra egészségesebb forrásból is egyensúlyban tudjuk tartani.

Ez is a tejtermékek ellen szól

Nekem az egészségi kockázaton túl a tejfogyasztás ellen szól a tejtermékek előállításának módja is.

Többnyire embertelen körülmények között tartják azokat a szerencsétlen állatokat, amelyeknek a tejét feldolgozzák.

Az üzletekben kapható tejtermékek nagy része silány minőségű áru, tele ízfokozóval, tartósítószerrel, amelyekre szintén nincs szüksége a szervezetnek.

 A tejtermékmentes táplálkozás semmiféle gondot nem okoz. Sőt, az emésztési problémák egy részének búcsút mondhatsz, javul a pattanásos bőr, az allergiák tünetmentessé válhatnak, megszűnhet az asztma.

Tudom azonban, hogy sokan szeretik a tejtermékeket, és el sem tudják képzelni, hogy lemondjanak róluk.

Hiányoznának a tejtermékek?

Azt javaslom ezért, hogy a tejtermékek fogyasztásáról is a saját szervezeted reakciója alapján határozz. 

Ha érzékeny vagy a tejtermékekre, vagy olyan betegséged van, amelyeknél rontják az állapotodat, hagyd el az étkezéseidből.

Ha ilyen problémáid nincsenek, és szereted a tejtermékeket, csak jó minőségű árut vásárolj. Kerüld a nagyüzemi állattartásban sanyargatott állatok tejét!

A tehéntejből készültek helyett pedig inkább a kisebb kecskének a tejéből előállított sajtot fogyaszd, illetve a hosszú ideig érlelt, valódi sajtokat.

A Táplálkozás-navigátorban részletesebben írok a tejtermékek, és más élelmiszerek fogyasztásánál megfontolandó szempontokról.

Kapcsolódó cikk: Új kérést intéznek a magyarokhoz

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Jagoda Kondratiuk/Unsplash

0 Shares

4 hozzászólás a(z) “A tejtermékek valóban olyan jót tesznek nekünk?” című bejegyzéshez

Valóban. 9 hónapja nem fogyaztok tejterméket. És sokkal jobban érzem magam. Nem puffadok, és a bőröm is sokkal szebb.

Csak megerősíteni tudom, pedig imádom a tejtermékeket, mint minden „idomított fogyasztó”. Elhagyásával minden váladék képződése megszűnt: a fülemben nincs felesleges fülzsír, hallásom javult. Orrom kitisztult. Tüdőm megkönnyebbült, nincs mit felkrákogni. Tisztasági betétre pedig nincs semmi szükség. Ebből is az látszik, h. a szervezet minden módon megpróbál megszabadulni az emészthetetlen dolgoktól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük