Kategóriák
Egészséges táplálkozás

Milyen húst érdemes vásárolni?

Milyen húst érdemes vásárolni? Gyakran felmerül ez a kérdés abban, aki egészségesebben akar táplálkozni. Itt is sok az ellentmondás. 

Évről évre egyre növekszik az egy főre jutó húsfogyasztás, annak ellenére, hogy a vörös hústól például évek óta tiltanának bennünket. A húsvásárlási szokások nagyon megváltoztak, és úgy látszik, a csirkemell-filé az abszolút favorit. 

Jót (t)esznek-e azok, akik erre esküsznek?

Nézd meg a videót! Az átiratot a videó alatt találod.

Húsfogyasztási szokások változása

A vegán, és a vegetáriánus réteg növekedése ellenére nem csak Magyarországon, de globálisan is egyre nő az egy főre jutó  húsfogyasztás.

De nem csak a húsfogyasztás évről évre való növekedése figyelhető meg, hanem a vásárlási szokások megváltozása is. A hentesüzletekből, piaci húsboltokból egyre kevesebb üzemel, mert a vásárlók inkább a hipermarketekben szerzik be az árut.

Az is megváltozott, amit vásárolunk. A sertésfogyasztás jelentősen visszaesett, marhahúst alig vesznek, a birkáról, nyúlról, vadról ne is beszéljünk. Elsősorban a csirkehús fogy, főként a mellfilé és a comb.

A 30-, 40 évesek, és a fiatalabb generáció az állat részeit, a különböző húsfajtákat sem ismeri. Ma már szinte senki sem készít töltött dagadót, az aprólékot alig vásárolják, és a belsőségek közül szinte csak májat találunk az üzletekben. A vese, tüdő, velő ritkaságszámba megy, sokan nem is tudják elkészíteni ezeket.

Megfigyelhető, hogy az egészségesebb táplálkozás jegyében kevesebb vörös húst fogyasztanak az emberek, mint korábban.

Egészségesek ezek az új szokások?

Vagy az ár, és a kényelem oltárán éppen az egészséget áldozzuk fel a húsvásárláskor?

1. Nézzük az árat!

Kétségkívül olcsóbb a hipermarketek húskínálata. Az ő üzletpolitikájuk lehetővé teszi az akciózást, az eleve alacsonyabb árakat. Hentesüzlet nem engedheti meg magának, hogy bizonyos ár alatt kínálja az áruit.

Az árkérdésből ezért többnyire a hipermarketek kerülnek ki győztesen.

2. Vegyük a hús minőségét!

Sajnos, ha a hús minőségét nézzük, vásárlóként nem vagyunk könnyű helyzetben. Természetesen a hipermarketekben is biztonságos, bevizsgált a friss hús, mint a kisebb hentesüzletekben.

Az azonban, hogy honnan kerül a hús az üzletbe,  mikor vágták le az állatot, ne adj isten életében mit evett az állat, már olyan információk, amelyeket nem nagyon tudunk beszerezni egyik üzlettípustól sem.

3. Mi a helyzet, ha segítségre szorulunk?

Kétségkívül a jól ismert hentes, a kis piaci üzlet alkalmazottja tud segíteni a hús előkészítésében, ritkább ínyencfalatok beszerzésében – ebben a hipermarketekre nem számíthatunk.

Mi az oka a csirkemell-filé diadalútjának?

Minél hajszoltabb, stresszesebb az életünk, annál jobban éhezünk a kényelemre.

A csirkemell-filé egyik előnye kétségkívül az, hogy könnyen előkészíthető, és gyorsan meg is főzhető. A marha- és birkahús, a kacsa, liba sokkal időigényesebb, a belsőségek tisztításával is sokat kell vacakolni.

Főleg a hétköznapokban ezekre sem idő, sem energia nem jut. Pedig ha egészségesebben akarunk táplálkozni, érdemes a húsfogyasztásra is új szemmel tekinteni.

Nem csak a színhúst kellene!

A húsok a legjobb fehérjeforrásaink. Nem csak a színhúsra van azonban szüksége a szervezetünknek az egészséges működéshez.

A belsőségek, és a kollagén típusú fehérjék fogyasztása is fontos.

A máj, tüdő, vese, velő, pacal, porcogó, bőrke, a csontokból lassú főzéssel kinyert aminosavak mind értékes tápanyagok testünk sejtjei számára.

Tehát nem csak az vét az egészsége ellen, aki túl sok vörös húst eszik, hanem az is, aki állandóan csirkemell-, vagy csirkecombfilét fogyaszt – hiszen ezek is színhúsok.

A fülétől a farkáig

Legjobb az állatot a fülétől a farkáig feldolgozni, és minden ehető testrészét rendszeresen fogyasztani.

Azt javaslom ezért, hogy tekints nyitottan azokra a részekre is, amelyeket eddig esetleg elutasítottál. Nagyon sok finom, és gyakran elképesztően olcsó fogás készíthető aprólékból, belsőségekből, csontos darabokból.

Fontos a hús eredete

Az sem mindegy természetesen, hogy a hús, amit megeszünk, nagyüzemi állattartásból kikerült, hormonokkal, és antibiotikumokkal kezelt, fajtaidegen táplálékkal etetett állatból került-e a tányérunkra, vagy természetes módon tartották.

Sajnos valójában nagyon kevés információhoz jutunk a hús eredetéről, de mégis érdemes egy kis kutatásba fogni, hogy a lakóhelyed közelében találsz-e olyan állattartót, akitől legeltetett marhát, kapirgáló baromfit szerezhetsz be.

Igen, ennek a húsnak az ára drágább, mint a hipermarketben vásárolté. Hogy tudod kigazdálkodni a rávalót?

Ezen spórolhatsz!

Egyrészt, ha nem csak a színhúst, hanem az olcsóbb húsfajtákat, belsőségeket is feldolgozod, másrészt, ha csak annyit vásárolsz, amennyit valóban el is fogyasztotok.

Túl sok étel, túl sok hús kerül a szemétbe.

Ezen kívül a bolti felvágottakon tudsz még sokat spórolni. Nézd meg egyszer tüzetesen, hogy mennyiért veszel például 10 dkg szeletelt csirke-vagy pulykamellet!

Elárulom, hogy most 279,-Ft, vagyis 2.790,-Ft a kilónkénti ára például a Tesco-ban a Chef szendvics csemegének pulykamellből.

Divatosan ízfokozó hozzáadása nélkül, glutén- és laktózmentesen készül. Az összetevői: pulykamell 51 (!) %, csirkehús 15 %, ivóvíz, étkezési só, módosított keményítő, kukoricakeményítő, sűrítőanyag, stabilizátorok, aroma, antioxidáns, tartósítószer.

Szerinted megéri az árát? Igazi, minőségi húst is tudnál venni 2.790,-Ft-os kilónkénti áron!

A bolti felvágottakat akár teljes egészében kihagyhatod a bevásárlókosaradból, annyira kevés valódi tápanyagot kapsz ezektől, hogy egyáltalán nem éri meg rájuk költeni.

A halak is fontosak! 

Nem beszélhetünk egészséges húsfogyasztásról anélkül, hogy ne említenénk a halakat. Mi, magyarok a valódi egészséghez szükségesnél jóval kevesebb halat fogyasztunk.

Hetente egy-két alkalommal mindenkinek gondoskodnia kellene arról, hogy valamilyen halas étel kerüljön az asztalára. A könnyű halas fogások különösen alkalmasak lennének például vacsorára.

Azt mondom, bátran térj el a megszokottól, és ismerd meg, kóstold meg a különböző hús- és halfajtákat!

A nyitottságod, és a kísérletező kedved elnyeri jutalmát, hiszen változatos, ízletes, és valóban egészséges fogásokat varázsolhatsz ily módon az asztalra – és ez nem is fog többe kerülni, mint eddig.

A témához kapcsolódó érdekes cikk: Kiderül, vizezik-e a húst?

A Táplálkozás-navigátorból többet is megtudhatsz az egészséges húsfogyasztásról. A Költségtakarékos egészséges nyári étrendben pedig recepteket találsz az egészséges húsfogyasztáshoz.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Canva

0 Shares

2 hozzászólás a(z) “Milyen húst érdemes vásárolni?” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük