Kategóriák
Egészséges táplálkozás

Mit ehetsz októberben?

Mit ehetsz októberben? Október még mindig a szüret, a betakarítás hónapja. Annak ellenére, hogy már csípős az idő, és reggel később világosodik, este pedig korábban sötétedik, még mindig bőségesen választhatunk a hazai zöldségekből, gyümölcsökből az egészségesebb táplálkozás érdekében.

Mit ajánlok októberben? Olvasd el a bejegyzést!

Októberi szüret

Októberben nem csak a még mindig változatos gazdagságban érő szőlőt szüretelhetjük.

Zöldségek

Most lehet betakarítani, és télre eltárolni, ezáltal hazai forrásból beszerezni a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, céklát, zellert és tormát is. A karós babhoz is hozzá lehet még jutni.

Póréhagyma, spenót, fejes káposzta és karfiol is gazdagíthatja a táplálkozásodat.

Ha nem okoz kellemetlen emésztési tüneteket, csicsókát is ehetsz. Nem árt neki a fagy, mint ahogy a kelkáposzta és a kelbimbó is a gyenge fagy hatására lesz igazán édeskés, jó ízű.

A kelbimbó méltánytalanul alulértékelt keresztesvirágú, és bevallom, levesben főve én sem szeretem. Azonban kis kockára vágott házi sonkával együtt pirítva csodás reggeli!

Gyümölcsök

A már említett szőlő mellett a körte, alma, birsalma, birskörte is érik. Sokan nem szeretik a naspolyát, és igaz, hogy manapság már ritkán lehet hozzájutni, de ha találkozol vele, feltétlenül kóstold meg!

Őszi kirándulások közben pedig a csipkebogyó, a som és a kökény áll majd a rendelkezésedre. Ezek is akkor jók, amikor már megcsípi őket a fagy.

Csonthéjasok

Októberben már a csonthéjasok gyűjtése is elkezdődik. A kertünkben bőséges az idei mogyorótermés. Annál is inkább, mert ebben az évben már nem rágcsálják (és eszik meg a gyümölcshúst) a kutyák.

Sajnos megöregedtek, és míg korábban alaposan belakmároztak a lehullott dióból, mogyoróból, most elkerülik a finom csemegét. Nagy szomorúságunkra az ősz immár négylábú barátaink életében is bekövetkezett. Inkább osztoznánk velük továbbra is a kert ajándékaiban!

A dió, mandula, gesztenye szezonja is most kezdődik. Megemlítem még a mákot, bár az nem csonthéjas, mégis, az általános felhasználásuk módja miatt idekívánkozik.

Sajnos a csonthéjasokat többnyire sózott, pörkölt formában, és desszertekbe, süteményekbe sütve használjuk. Pedig kedvező élettani hatásuk miatt vétek „elrontani” őket, amikor pedig valódi támaszaink lehetnének a hidegebb idővel együtt beköszöntő nátha- és influenzaszezonban.

A csonthéjasokról azonban tudnod kell, hogy emésztést gátló vegyületeket is tartalmaznak, amelyek különösen az érzékeny, gyulladt emésztőrendszer esetén okozhatnak panaszokat.

A nem kívánatos hatást aktiválással, vagyis a meghámozott csonthéjas felhasználás előtti beáztatásával tudod csökkenteni. Az ily módon előkezelt csonthéjasokat szépen beillesztheted a mindennapi étrendedbe:

Például krémlevesekre, salátákra szórhatod, vagy erős aprítóban „vajat” készíthetsz belőlük, amiket aztán uborka- és almaszeletekre kenve fogyaszthatsz.

Sütőtök

A sütőtök megérdemli, hogy külön fejezetet kapjon. Imádom! Nem csak a színét, hanem az ízét, állagát, illatát is.

A sütőtökkrém-levesen és a sült tökön kívül is számtalan felhasználási módja lehetséges. Nem, nem a sütőtökös muffinra gondolok! 🙂 Raguba, sült húsok mellé köretként önmagában vagy más zöldségekkel keverve, de sós lekvárként (chutney), chipsnek is elkészítheted.

Sőt. Néhány vékonyra szelt nyers sütőtökből különböző formájú süteménykiszúrókkal csábító egészséges falatokat csempészhetsz a gyerekek uzsonnájába is. Garantáltan meg fogják enni az édes csemegét.

Októberben sem csak a növényekre gondolj!

Annak ellenére, hogy még kifoghatunk egy-két igazi meleg napot, októberben már többnyire csípős, esős, borús az idő. Ilyenkor már kívánjuk a tartalmasabb, meleg, húsosabb ételeket.

Október már az „emberes” hónapok között van. Szeptember, október, november, december azok a hónapok, amelyekben állítólag a legfinomabb a birkahús.

Sajnos hazánkban nagyon kevés birkahús fogy, pedig nagyon finom ételeket lehet készíteni belőle, amivel jól gazdagítható a választék. Pörköltön kívül ragukat, káposztás ételeket, gulyást  is készíthetsz belőle.

Sokan a faggyú miatt nem szeretik a birkát, de jó hentesüzletben hozzá lehet jutni jó minőségű birka, vagy akár ürühúshoz is, aminél nem kell a faggyú miatt aggódnod.

A birka azért is jó választás, mert többnyire legeltetéssel tenyésztik, nem pedig nagyüzemi kínok után jut el a tányérodig.

Üdítő változatosságként mostantól a vadhúsok is szerepelhetnek majd a tányéron.

Test és lélek októberben

A hidegedő idő ellenére ne hagyd abba a szabadban való mozgást! Ilyenkor is nagyon fontos a friss levegőn való tartózkodás, még akkor is, ha hideg van, picit fázol, netán esik az eső.

A hideg nagyon jó „terápia”. Nem csak az immunrendszered erősödik, ha ilyenkor sem hagysz fel a kint tartózkodással.

Az úgynevezett barna zsírszövet – a szervezetünkben, a bőr alatt húzódik meg, és az a funkciója, hogy melegen tartsa a testet –  akkor aktivizálódik, amikor fázol. Hideg időben nő az energiafelhasználás, ezáltal segít a gyorsabb súlyvesztésben.

A szeptember még a nagy újrakezdések hónapja volt, de októberben már inkább visszahúzódásra vágyunk. Az ősz színvilágát beviheted a lakásba is pihe-puha párnák és takarók segítségével.

Esténként gyújts gyertyát, vegyél egy forró fürdőt, olvass, tanulj, ábrándozz!

Apropó, tanulás. Készítettem egy e-bookot „Optimális étkezés – Irányzatmentes tippek az ideális étrend kialakításához” címmel.  Nézd meg a részleteket! >>

Nyugodt, boldog, szép októbert kívánok!

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük