Mit ehetsz októberben? Október még mindig a szüret, a betakarítás hónapja. Annak ellenére, hogy már csípős az idő, és reggel később világosodik, este pedig korábban sötétedik, még mindig bőségesen választhatunk a hazai zöldségekből, gyümölcsökből az egészségesebb táplálkozás érdekében.
Mit ajánlok októberben? Olvasd el a bejegyzést!
Októberi szüret
Októberben nem csak a még mindig változatos gazdagságban érő szőlőt szüretelhetjük.
Zöldségek
Most lehet betakarítani, és télre eltárolni, ezáltal hazai forrásból beszerezni a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, céklát, zellert és tormát is. A karós babhoz is hozzá lehet még jutni.
Póréhagyma, spenót, fejes káposzta és karfiol is gazdagíthatja a táplálkozásodat.
Ha nem okoz kellemetlen emésztési tüneteket, csicsókát is ehetsz. Nem árt neki a fagy, mint ahogy a kelkáposzta és a kelbimbó is a gyenge fagy hatására lesz igazán édeskés, jó ízű.
A kelbimbó méltánytalanul alulértékelt keresztesvirágú, és bevallom, levesben főve én sem szeretem. Azonban kis kockára vágott házi sonkával együtt pirítva csodás reggeli!
Gyümölcsök
A már említett szőlő mellett a körte, alma, birsalma, birskörte is érik. Sokan nem szeretik a naspolyát, és igaz, hogy manapság már ritkán lehet hozzájutni, de ha találkozol vele, feltétlenül kóstold meg!
Őszi kirándulások közben pedig a csipkebogyó, a som és a kökény áll majd a rendelkezésedre. Ezek is akkor jók, amikor már megcsípi őket a fagy.
Csonthéjasok
Októberben már a csonthéjasok gyűjtése is elkezdődik. A kertünkben bőséges az idei mogyorótermés. Annál is inkább, mert ebben az évben már nem rágcsálják (és eszik meg a gyümölcshúst) a kutyák.
Sajnos megöregedtek, és míg korábban alaposan belakmároztak a lehullott dióból, mogyoróból, most elkerülik a finom csemegét. Nagy szomorúságunkra az ősz immár négylábú barátaink életében is bekövetkezett. Inkább osztoznánk velük továbbra is a kert ajándékaiban!
A dió, mandula, gesztenye szezonja is most kezdődik. Megemlítem még a mákot, bár az nem csonthéjas, mégis, az általános felhasználásuk módja miatt idekívánkozik.
Sajnos a csonthéjasokat többnyire sózott, pörkölt formában, és desszertekbe, süteményekbe sütve használjuk. Pedig kedvező élettani hatásuk miatt vétek „elrontani” őket, amikor pedig valódi támaszaink lehetnének a hidegebb idővel együtt beköszöntő nátha- és influenzaszezonban.
A csonthéjasokról azonban tudnod kell, hogy emésztést gátló vegyületeket is tartalmaznak, amelyek különösen az érzékeny, gyulladt emésztőrendszer esetén okozhatnak panaszokat.
A nem kívánatos hatást aktiválással, vagyis a meghámozott csonthéjas felhasználás előtti beáztatásával tudod csökkenteni. Az ily módon előkezelt csonthéjasokat szépen beillesztheted a mindennapi étrendedbe:
Például krémlevesekre, salátákra szórhatod, vagy erős aprítóban „vajat” készíthetsz belőlük, amiket aztán uborka- és almaszeletekre kenve fogyaszthatsz.
Sütőtök
A sütőtök megérdemli, hogy külön fejezetet kapjon. Imádom! Nem csak a színét, hanem az ízét, állagát, illatát is.
A sütőtökkrém-levesen és a sült tökön kívül is számtalan felhasználási módja lehetséges. Nem, nem a sütőtökös muffinra gondolok! 🙂 Raguba, sült húsok mellé köretként önmagában vagy más zöldségekkel keverve, de sós lekvárként (chutney), chipsnek is elkészítheted.
Sőt. Néhány vékonyra szelt nyers sütőtökből különböző formájú süteménykiszúrókkal csábító egészséges falatokat csempészhetsz a gyerekek uzsonnájába is. Garantáltan meg fogják enni az édes csemegét.
Októberben sem csak a növényekre gondolj!
Annak ellenére, hogy még kifoghatunk egy-két igazi meleg napot, októberben már többnyire csípős, esős, borús az idő. Ilyenkor már kívánjuk a tartalmasabb, meleg, húsosabb ételeket.
Október már az „emberes” hónapok között van. Szeptember, október, november, december azok a hónapok, amelyekben állítólag a legfinomabb a birkahús.
Sajnos hazánkban nagyon kevés birkahús fogy, pedig nagyon finom ételeket lehet készíteni belőle, amivel jól gazdagítható a választék. Pörköltön kívül ragukat, káposztás ételeket, gulyást is készíthetsz belőle.
Sokan a faggyú miatt nem szeretik a birkát, de jó hentesüzletben hozzá lehet jutni jó minőségű birka, vagy akár ürühúshoz is, aminél nem kell a faggyú miatt aggódnod.
A birka azért is jó választás, mert többnyire legeltetéssel tenyésztik, nem pedig nagyüzemi kínok után jut el a tányérodig.
Üdítő változatosságként mostantól a vadhúsok is szerepelhetnek majd a tányéron.
Test és lélek októberben
A hidegedő idő ellenére ne hagyd abba a szabadban való mozgást! Ilyenkor is nagyon fontos a friss levegőn való tartózkodás, még akkor is, ha hideg van, picit fázol, netán esik az eső.
A hideg nagyon jó „terápia”. Nem csak az immunrendszered erősödik, ha ilyenkor sem hagysz fel a kint tartózkodással.
Az úgynevezett barna zsírszövet – a szervezetünkben, a bőr alatt húzódik meg, és az a funkciója, hogy melegen tartsa a testet – akkor aktivizálódik, amikor fázol. Hideg időben nő az energiafelhasználás, ezáltal segít a gyorsabb súlyvesztésben.
A szeptember még a nagy újrakezdések hónapja volt, de októberben már inkább visszahúzódásra vágyunk. Az ősz színvilágát beviheted a lakásba is pihe-puha párnák és takarók segítségével.
Esténként gyújts gyertyát, vegyél egy forró fürdőt, olvass, tanulj, ábrándozz!
Apropó, tanulás. Készítettem egy e-bookot „Optimális étkezés – Irányzatmentes tippek az ideális étrend kialakításához” címmel. Nézd meg a részleteket! >>
Nyugodt, boldog, szép októbert kívánok!
♥♥♥
Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!
Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!
Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach
Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!
Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!