Kategóriák
Egészséges táplálkozás

Mit (ne) igyál a végleges fogyás érdekében?

Az egyik legnépszerűbb téma az interneten a végleges fogyás. Vajon lehetséges-e, és ha igen, akkor mit és hogyan kell tenni az eléréséhez?

Van egy téma, amelyet Zita kérésére veszek elő, és amit nem ebben az összefüggésben szoktak vizsgálni, pedig óriási szerepe van az optimális testsúly elérésében és megtartásában.

Ez nem más, mint a folyadékfogyasztási szokások. Az, hogy mit, mikor és mennyit iszol, nagyban befolyásolja a testsúlyodat, és azt is, hogy amikor valamilyen diétával kínkeservesen lefogysz, meg tudod-e tartani az alakod.

Nézzük, mivel ártasz a végleges fogyásra irányuló törekvéseidnek, és mit tehetsz másképp ezután?

Végleges fogyás és élvezeti cikkek

A kávé, tea, kakaó korábban csak a kivételezett társadalmi-gazdasági helyzetű emberek kiváltsága volt, amellyel többnyire módjával éltek.

Számunkra ma szabadon elérhető nélkülözhetetlen finomságok, amelyeket korlátlan mennyiségben fogyasztunk.

A kávé, tea és kakaó nem csak élvezeti cikkek, hanem stimuláló szerek is. Mindhárom tartalmaz koffeint, amely a központi idegrendszert stimulálja, és ha mértéktelenül fogyasztod, nem a jótékony hatásai fognak érvényesülni.

Mert igen, a koffeinnek vannak jótékony hatásai is. Önmagában például egy csésze kávé a megfelelő időben és módon fogyasztva hozzájárulhat egészséged megőrzéséhez.

Erről most nem akarom szaporítani a szót, mert a kávéról és hatásáról már írtam egy blogbejegyzést, olvasd el! A kávé hatása a hormonegyensúlyra>>

A koffeintartalmú teák, mint a fehér-, fekete-, zöld-, oolong-, mate tea a kávéhoz hasonlóan stimulálják a szervezetet. Cukorral fogyasztva még rosszabbak, hiszen a cukros tea hirtelen emeli a vércukorszintet – aminek ugyebár többek között a zsírsejtek növekedése a következménye.

Megjegyzem, a rooibush tea és a gyümölcsteák nem tartalmaznak ugyan koffeint, egyes gyümölcsteák azonban igen erős vércukorszintre gyakorolt hatással rendelkeznek.

A kakaó szintén koffeintartalmú, és a legrosszabb, hogy általában tejtermékekkel, cukorral fogyasztjuk. A kakaó ital, a csokoládék, kakaós édességek napi szinten részei sokak étkezéseinek, vagyis sajnos ezek sem ritka élvezeti cikkek az életünkben.

Ha ezeket napi szinten, olyan ízesítőkkel és olyan dózisban fogyasztod, mint a legtöbben, akkor esélyed sincs a végleges fogyásra. Szinte észrevétlenül viszed be velük az üres kalóriákat, és nagymértékben leterheled a szervezeted, olyan káros összetevőkkel, amelyeket zsírsejtekbe ágyazva helyez parkolópályára. 

Napi egy csésze fekete „tisztán”, alkalmanként egy-egy bögre forró csoki étcsokoládéból kókusztejjel főzve, ízesítetlen herbateák – ezekkel nagyobb az esélyed az álomsúly végleges megtartására.

Alkohol, energiaitalok, kóla, szénsavas üdítőitalok …

Alkohol

Ezekről nem akarok papolni. Te is tudod, hogy az alkohol idegméreg, a központi idegrendszerre ható pszichoaktív szer, vagyis drog, kábítószer, függőséget okoz. (Észrevetted, hogy ez a meghatározás kísértetiesen egyezik a koffeinével?)

Igaz ugyan, hogy ismerjük az egyes alkoholos italok, például a jó minőségű vörösbor jótékony hatását, de ez sem mindenkire egyformán igaz. Valójában többnyire kerülni kellene az alkoholt, nem pedig a mindennapjaink részévé tenni. Az egyik leginkább hizlaló tényező a rendszeres alkoholfogyasztás.

Egyes alkalmakkor persze elkerülhetetlen az alkoholfogyasztás, de ilyenkor is dönthetsz úgy, hogy nem valamilyen szirupos koktélt, hanem inkább könnyű, száraz, jó minőségű italt választasz.

A gyomorkeserűk viszont néha valóban jó szolgálatot tesznek. Persze, ezeket sem kell túlzásba vinni, de egy-egy nagyobb étkezés után megkönnyíthetik az emésztést.

Energiaitalok, kóla

Nálam abszolút tiltólistásak az energiaitalok. Aggasztó mértékben nő a fogyasztásuk, különösen a tinédzserek, fiatal felnőttek körében. Ezek már csak az összetevőik miatt is alkalmatlanok arra, hogy a szervezeted szennyezd velük.

Az energiaitalok gyengítik az immunrendszert, növelik a szívbetegségek kockázatát, hízást, függőséget, szorongást, depressziót okoznak. A bennük lévő koffein a sokszorosa az egy csésze kávéban lévőének, de nagy mennyiségű cukrot és aszkorbinsavat is tartalmaznak. Az aszkorbinsav növeli a vesekő kockázatát.

Fogalmam sincs, hogy az emberek miért isznak ezekből egyre többet, hiszen nem lesznek tőlük energikusabbak! Hájasabbak  viszont annál inkább.

A kóla dettó. Semmi szükség rá, csak kell az életérzés, amit a reklámok sugallnak. Ne hidd, hogy ha zéró, vagy light, akkor jobb. Sőt. A cukor az csak cukor akkor is, ha valamilyen „…óz” a neve, az egyéb káros összetevők pedig ugyanúgy ott vannak azokban is.

Ráadásul egyre több tanulmány bizonyítja, hogy a „cukormentes” termékek fogyasztása hosszú távon hízást okoz.

Vagyis a megfelelően megválasztott alkohol időnként módjával belefér, de az energiaitalok és a kólák, szénsavas üdítőitalok abszolút tiltólistásak, ha végleges fogyásról álmodozol.

Gyümölcslevek és társaik

Ha véglegesen fogyni akarsz, a frissen préselt gyümölcslé és a tejes turmixok is az ellenségeid. Ezek hatásáról is írtam korábbi blogbejegyzésekben, például az Akaratgyenge, aki mindig éhes? cikkben.

Finom, üdítő italt készíthetsz, ha citromlevet, és/vagy mentalevelet, esetleg vékony uborkaszeleteket teszel egy kancsó vízbe. Pár szem szeder, málna, áfonya is mehet bele. Nem kell viszont cukor, szirup és más gyári ízesítő.

Mi segít hát a végleges fogyásban?

Természetesen a víz. Az egyszerű, prosztó, mindenmentes víz.

A víz szerepe létfontosságú a szervezetben. Egyrészt a test lényeges összetevője, másrészt a hőszabályozás és az anyagcsere fontos tényezője.

Vízháztartásunkat egyensúlyban kell tartani, mely során figyelembe kell venni az egyéni szükségleteinket és a környezeti feltételeket is.

Táplálékaink víztartalma változó. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek visszatartják a vizet a szervezetben. Például a koffeintartalmú italok és az alkohol hatására megnövekedett mennyiségű vizelet választódik ki, a szervezet könnyen dehidratálttá válik.

Ennek elkerülése érdekében kávé, tea, kakaó, alkoholos- és energiaitalok, kóla fogyasztása után gondoskodni kellene plusz egy-két pohár tiszta, szénsavmentes víz beviteléről.

Az egyén számára szükséges napi vízmennyiség számos tényezőtől függ. Befolyásolják betegségek, szedett gyógyszerek, extrém körülmények, fizikai jellemzők.

Az a jó, ha a nap folyamán arányosan osztod szét a vízbevitelt. Ha egyszerre túl sok vizet iszunk, felborulhat a vér elektrolit-egyensúlya, amely súlyos esetben halálhoz is vezethet.

Én nagyjából óránként megiszom egy 2 dl-es pohár vizet. Télen-nyáron langyos, vagy meleg vizet. Nem szeretem a hideget.

Igyunk-e csapvizet?

Magyarországon elég jó minőségű a csapvíz, de sajnos klórgázzal fertőtlenítik, ami különösen a pajzsmirigy-betegségekkel küzdőknek kerülendő.

Fogyaszthatsz helyette különböző módszerekkel szűrt vizet is. A drága berendezések helyett az aktív szénszűrős megoldás is jó. A szénszűrős kancsók, palackok viszonylag kis befektetést igényelnek egyszerre, más kérdés, hogy hosszú távon mennyit költesz a patronok cseréjére.

A szénszűrős kancsóval nekem például az a bajom, hogy egykettőre kiürülnek. Ahhoz, hogy egy átlagos négytagú család számára az iváshoz és a főzéshez egész napra biztosítsuk vele a vizet, vagy több kancsó egyidejű használatára van szükség, vagy egy kancsóval szűrögethetsz órákig, miközben az újabb és újabb szűrt adagokat át kell öntened valamilyen nagyobb kannába, és aztán onnan használod fel.

Na, ez nekem nem megy, sem időm, sem kedvem az ilyesmire.

A csapra szerelhető vízszűrők közül viszont ember legyen a talpán, aki valóban el tudja dönteni, hogy melyik a megfelelő. Mindegyiket profi marketingszöveggel adják el, és laikusként nem igazán tudod eldönteni, hogy melyik típus felel meg a legjobban.

És biztos, hogy a tavalyi csúcsszuper, naná, hogy a NASA által tesztelt  típusról mára kiderül, hogy mégsem azt és úgy szűri, ahogy az a számunkra a legjobb. Mivel azonban ilyesmire nem évente költesz, maradsz a réginél, mígnem rádöbbensz, hogy már évek óta elfelejtetted kicserélni azt a részét, amit félévente cserélni kellene…

Na és a szűrt vizek „íze”! Igaz, hogy a víznek színtelenek, szagtalannak, és íztelennek kell lennie, mégis – szerintem – a szűrt vizek élvezhetetlenül jellegtelenek.

Ásványvizek

Ezekről nincsenek túlzott illúzióim. Sajnos gyakran szimpla csapvizet dúsítanak ásványi anyagokkal. Az ásványvizekben eltérő arányban találhatók a különböző ásványi anyagok, ezért figyelni kell arra, hogy ne mindig ugyanazt a fajtát idd.

A műanyag palackokkal is gond van. Nemcsak az, hogy előállításuk, szállításuk, lebomlásuk terheli a környezetet, hanem az is, hogy hónapokig különböző környezeti hatásoknak vannak kitéve, és a bennük lévő vízbe kioldódhatnak különböző, a szervezetünkre ártalmas vegyi anyagok.

Soha ne igyál például olyan műanyag palackból, amelyet előzőleg tűző napon hagytak!

Alapvetően azt gondolom, hogy hiába akarsz szűrt vizet inni, ha nincs elég pénzed rá, vagy nem akarod rászánni a pénzt a vízszűrő berendezésre. Ha ellentétes a meggyőződéseddel, ásványvizet sem fogsz rendszeresen vásárolni már csak a műanyag palackok miatt sem. De ettől még nem ebbe fogsz belehalni.

Én otthon csapvizet iszom, és ha megyek valahová, viszem magammal a csapvízzel feltöltött üveget. Étteremben persze megiszom az ásványvizet. Imádom az ártézi vizet, túrázáskor a forrásvizeket is.

Nem iszom viszont energiaitalt, kólát, szénsavas üdítőket, cukrozott löttyöket, kakaót, más koffeintartalmú italt, és édes alkoholt – mert valójában ezek a szervezetre végletesen ártalmas folyadékok!

Ezek sokkal jobban ártanak a szervezetednek – és nem csak a testsúlyod szempontjából – mint a csapvíz.

Lehet, hogy a csapvíz nem olyan tiszta, mint egy tiszta hegyi forrásvíz. De a levegő sem olyan tiszta, mint lennie kellene, mégsem palackos levegőt lélegzünk be.

Manapság ezerféle ártalomnak vagyunk kitéve. Nem tudjuk mindet kivédeni. Alkalmazkodnunk kell hozzájuk. A magam részéről csökkentem a szervezetemre rótt terhelést, amivel tudom, de nem bonyolítom túl az életem.

Végleges fogyás és tiszta víz

A szénsavmentes tiszta víz ivását semmivel sem tudod pótolni. A szervezet vízigényét nem lehet mással helyettesíteni. A vízen kívül minden mással, a legegészségesebbnek tartott gyógynövény-teákkal is meg kell dolgoznia a szervezetednek.

A legjobb, ha már reggel, felkelés után éhgyomorra megiszol 3-4 deciliter langyos vizet, esetleg valódi citrom levét is bele lehet facsarni. Ez beindítja az anyagcserét, segíti a nyiroksejtek munkáját, az éjszaka felgyűlt salakanyagok kiválasztását. Ez a folyamat segít az optimális súlyod fenntartásában.

Ha a folyadékfogyasztásod a vízen alapul, és kellő mennyiséget iszol, valamint ha  száműzöd azokat az élvezeti cikkeket, amelyek csak üres kalóriát, a lebontásuk pedig pluszmunkát jelentenek a szervezetednek, észrevétlenül leadsz jó pár kilót, és ezt az eredményt könnyebben sikerül is megtartanod.

♥♥♥

Ha úgy véled, ez a cikk értékes az egészséged és vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni  más nőkkel való megosztásával. Ezt a szociális média gombok segítségével megteheted.

Örülök, ha elmondod véleményed, hozzászólást hagysz.

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Kaizen Nguyen/Unsplash

 

1 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük