Kategóriák
Egészséges életmód

Új év vár rád

Hamarosan magunk mögött hagyjuk 2019-et, és új év kezdődik. Ilyenkor, az ünnepek alatti dőzsölés után szokás mindenféle egészséges életmódra vonatkozó fogadalmat tenni. Ezek aztán rendre csak arra lesznek jók, hogy bűntudatot érezzünk a megszegésük miatt.

Az új év tiszteletére ezért nem is fogadkozásra buzdítalak. Csupán néhány tippet adok, amik segítségével sokkal-sokkal egészségesebb új éved lehet.

Új év – új élet

Ne csak reménykedj abban, hogy jövőre egészségesebb leszel, jobban nézel ki, és jobban érzed magad a bőrödben. De ne is fogadkozz, és főleg ne görcsösen, és önsanyargató taktikákkal próbálkozz!

Minden ember egyedi, és folyamatosan változik. A szigorú diéták, a grammozás, a tiltólisták nem veszik figyelembe a te egyéni igényeidet, a bélflórádat, az érzelmi állapotodat, a stressztűrő képességedet és számos egyéb tényezőt.

Csak egyetlen ember tudja megállapítani, hogy mi a jó neked. Ez pedig nem más, mint Te magad. Ezért ha az új évtől egyben új életet is remélsz, a legkomolyabban vett feladatod az legyen, hogy megismered magad.

Senki sem fogja pontosan megmondani neked, hogy mit, mennyit és mikor kell enned, hogy mindent jól csinálj. Én sem. Csak te tudod ezekre a kérdésekre a választ. Én csupán navigálhatlak, iránymutatással szolgálhatok, hogy merre indulj.

Új év – új irány

Rajtad múlik, hogy milyen radikálisan szeretnél változtatni, milyen határozott lépésekkel szeretnél egészségesebb életmódra váltani. A leghatékonyabb lépésektől várhatod a leggyorsabb eredményeket. Ezek a következők:

Minél inkább kiiktatod az étrendedből a finomított, acelluláris szénhidrátokat, annál jobban fogod érezni magad.

A cukorban, édességekben, burgonyában és gabonafélékben gazdag étkezést váltsd fel zöldségekben és egészséges zsírban, jó minőségű fehérjében gazdag fogásokkal. Ha szénhidrátot eszel, az mindig legyen lassan felszívódó. De még ezeket se fogyaszd minden étkezéshez, kivéve a zöldségeket. Zöldségfélékből minden étkezéskor egyél, minél színesebb a tányérod, annál jobb.

Mindenképpen kísérletezz a glutén szervezetedre gyakorolt hatásával.

Én nem ajánlom a glutént azért, mert mára bizonyítottan több tucat betegséggel hozzák összefüggésbe. Mégis azt mondom, ne higgy nekem (sem)! Tapasztald ki te, saját magad, hogyan érzed magad a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztásakor. Bizton merem állítani, hogy az lesz a vége, hogy a glutént te is kiiktatod.

Az egyik legütősebb eredményt az édességek kerülésével érheted el.

A kiegyensúlyozott étkezéshez természetesen szükség van az édes ízre is, de tanuld meg az egyes ételek természetes édességét értékelni. Így könnyen leszokhatsz az egészségre káros nyalánkságokról, mégpedig elvonási tünetek nélkül 🙂

Adj időt magadnak,  és türelmet, szeretetet a szervezetednek!

A legtöbb egészségesebb táplálkozásra törekvés ott bukik el, hogy túl gyorsan és túl könnyen várják az eredményeket. Sajnos kell valamennyi idő a szervezetnek az átálláshoz. A falási rohamok, megkívánások eleinte még természetesek, mint ahogy az is, hogy az évtizedek rossz táplálkozása miatt kialakult egészségi problémák sem oldódnak meg azonnal.

Élvezd az evést!

Az egészséges életmódot és -táplálkozást leginkább az örökös bűntudattal keserítheted meg. Természetesen nagyon fontos, hogy mit eszel, de néha igenis átesünk a ló túlsó oldalára. Mindenki. Én is. Mindent meg lehet kóstolni, élvezni kell az életet és az evést. Néha bűntudat nélkül engedj a kísértésnek! Az evés és az ételkészítés az egyik örömforrásod legyen!

Nem is zárhatnám mással az évi utolsó blogbejegyzésemet. Teljes szívemből kívánom, hogy a tudatos életmód és az egészséges étkezés 2020-ban annyi örömet, boldogságot és igazi jóllétet adjon neked is, mint amennyit az én életembe hoz immár évek óta.

A Táplálkozás-navigátorban és az online tanfolyamaimon megtanítom a módszerem! Most néhány napig speciális kedvezménnyel a tiéd lehet.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészség és a vitalitás szempontjából, akkor segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fotó: Januprasad/Unsplash

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük