Az időskori cukorbetegség megelőzése és az étrend

A múltban a 2. típusú cukorbetegség időskori cukorbetegség néven volt ismert. Azonban ma már a kisgyermekek is 2 típusú cukorbetegségben szenvednek, és ehhez semmi köze a genetikának. 

A mai blogbejegyzésben olyan étrendi hibákra hívom fel a figyelmed, amit még azok is gyakran elkövetnek, akik egészségtudatosan táplálkoznak.

Most is kevésbé ismert összefüggésekre világítok rá, és természetesen hasznos tippeket adok, hogy megelőzd, vagy akár meg is gyógyítsd a cukorbetegséget. 

Ha inzulinrezisztenciában szenvedsz, ami a 2. típusú cukorbetegség előszobája, kötelező olvasmány! 

Az időskori cukorbetegség

Ha meg akarod előzni a cukorbetegséget, arra kell törekedned, hogy stabil legyen a vércukorszinted.

A cukorbetegség akkor fordul elő, amikor a testednek újra és újra meg kell küzdenie a vércukorszint hirtelen emelkedésével és süllyedésével.

Az időskori, vagyis 2. típusú cukorbetegség azért alakult ki, mert az öregedés következtében meggyengült, kevésbé jól működő hasnyálmirigy kevesebb inzulint termelt.

Ma már azonban egyre fiatalabb korosztályok, és a kisgyermekek is 2. típusú, “időskori cukorbetegségben” szenvednek. Ennek azonban nem a genetika az oka, hanem elsősorban a helytelen táplálkozásunk és életmódunk.

Manapság túl gyakran hullámvasutazik a vércukorszintünk. És ennek nem az az oka, hogy az öregedés következtében meggyengült hasnyálmirigyünk kevesebb inzulint termel.

életmód navigátor tippek

SZERETNÉD MEGTALÁLNI A TESTED SZÁMÁRA AZ IDEÁLIS ÉTELEKET ÖNSANYARGATÁS NÉLKÜL?

Összeállítottam egy INGYENES ÚTMUTATÓT, amelynek segítségével te is a legjobb formába hozhatod a tested!


+ Adok hozzá RECEPTEKET IS KÉPEKKEL, hogy ne kelljen hosszú hónapokig kísérletezned!

Manapság már inkább azért működik kevésbé jól a hasnyálmirigyünk, mert nagyon sok hibát követünk el. Nem csak az étrendünkkel, hanem az életmódunkkal is.

Nagyon sokan tévednek azzal kapcsolatban, hogy mit ehetnek anélkül, hogy hirtelen megemelkedne, majd ugyanilyen gyorsan lecsökkenne a vércukorszintjük. Még akkor is jó ezzel tisztában lenni, ha teljesen egészséges vagy.

Étrendi hibák

Amikor leesik a vércukorszinted, a tested minden sejtje könyörög, hogy egyél valamit, mert az alacsony vércukorszint energiahiányt jelent. Ez pedig óriási stressz a szervezetednek.

Ilyenkor a szervezeted extra energiát kíván. Nem mindegy azonban, hogy ezt miből szerzi meg.

Ezeket a hibákat követheted el a stabil vércukorszint ellen:

1. Túl sok édes gyümölcsöt eszel

A gyümölcsök nagyon egészséges táplálékok, de az édes gyümölcsök “cukorként viselkednek” a szervezetedben. A testedben rögtön glükózzá alakulnak.

A gyümölcsök a nemesítések miatt egyre édesebbek. Ha stabilan akarod tartani a vércukorszintedet, inkább a kevésbé édes fajtákat fogyaszd. Ilyenek a bogyós gyümölcsök, vagy a citrusfélék.

Ha éhgyomorra eszed, még egy banán, vagy alma is a kelleténél jobban növelheti a vércukorszinted. Nem beszélve a gyümölcslevekről, vagy azokról a zöld turmixokról, amelyeket nem jól készítenek el.

A gyümölcsöket mindig egészséges zsírokkal (például diófélékkel, magvakkal, kókusszal) fogyaszd! Ez lassítja a vércukorszint emelkedését.

Igen, tudom, hogy évtizedekig azt mondták, hogy gyümölcs mellé mást ne egyél, mert ez nem tesz jót az emésztésnek. Ez alól a szabály alól az alma és a banán már akkor is kivétel volt, vagyis ennél a két gyümölcsnél nincs gond.

A többit pedig teszteld le magadon. Próbáld ki, hogy ha egy-egy gyümölcs mellé elmajszolsz néhány szem diófélét, milyen hatással van rád.

Ami fontos, hogy tartsd kordában az édes gyümölcs fogyasztását. Olvasd el a Cukor az cukor című blogbejegyzést is!

2. Túl sok kenyeret eszel

A túl sok kenyér és pékáru fogyasztása jellemző probléma. Az egészségtudatos emberek ugyan igyekeznek teljes kiőrlésű, vagy kovászos kenyeret enni, de ez mit sem ér, ha túl sokat fogyasztanak ezekből.

A kenyérnek és a péksüteménynek – még az “egészséges” teljes kiőrlésű, vagy a kovászos típusoknak is rabjává válhatsz. Miért? Mert ugyanolyan addiktív hatása van a szervezetben, mint a cukornak. Erről írok még az 5. pontban.

Ezért is nagyon körültekintőnek kell lenni a kenyér- és péksüteményekkel, de még az úgynevezett egészséges gabonákkal is.

Egy falat kifli egy harapás cukor. Egy falat kenyér, rizs szintén. 

A rizs, zab, köles, quinoa, hajdina ugyanúgy glükózzá alakul a szervezetedben.

Egészséges zsírokkal, savanyúságokkal, fermentált zöldségekkel, nyers salátafélékkel, zöld levelesekkel kell őket fogyasztani a felszívódásuk lassítása érdekében.

3. Helytelenül eszed a keményítő tartalmú zöldségeket

Nemcsak a cukor, hanem valamennyi szénhidrát átalakul a szervezetben glükózzá, ezért kiugorhat miatta a vércukorszint.

A zöldségek egészségesek. Azonban nem minden zöldségféle egészséges, ha arról van szó, hogy a vércukorszintet kell stabilan tartani.

A keményítő a szénhidrátok egy formája. Léteznek magas keményítőtartalmú zöldségek, mint amilyen a burgonya, az édesburgonya, a sárgarépa, zeller, paszternák, csicsóka, sütőtök.

Ezekkel a magas keményítőtartalmú zöldségekkel a szervezet több szénhidrátot kap, mint azokkal a zöldségekkel, amelyekben kevesebb a keményítő.

Természetesen fogyaszd ezeket a zöldségeket is, mert nagyon sok tápanyaggal látják el a szervezeted, de ha stabilan akarod tartani a vércukorszintedet, ezekhez a zöldségekhez ne egyél gabonafélét.

Inkább egészséges fehérjékkel, zsírokkal, nyers salátával, zöld levelesekkel fogyaszd a magas keményítőtartalmú zöldségeket, és a hüvelyeseket is.

Kedvenc vacsorám a sült sonkatök picit megsózva, és durvára vágott diófélékkel megszórva. Szintén kedvencem a zellerpüré sült, vagy grillezett hallal (hússal). Ezek jól, valóban egészségesen összeállított komplex fogások.

Ha többet akarsz tudni arról, hogy mit mivel és mikor egyél, nézd meg az Optimális étkezés – Irányzatmentes tippek az ideális étrend kialakításához e-bookot.

4. Nem eszel elég egészséges zsírt

Ne legyél zsírfóbiás! Az egészséges zsírok biztosítják számodra a jóllakottság érzését, és több energiát is adnak.

A tested sejteinek energiaközpontjai, a mitokondriumok egy zsírmolekulából kétszer annyi energiát állítanak elő, mint egy glükózmolekulából.

Az egészséges zsírok a vércukorszintedet is stabilan tartják. A kókusztermékek, az olajbogyó, a diófélék, magvak, a tojás, a halak, és a legelő állatok húsa jó zsírokat tartalmaz.

A “Jó zsírokkal egészségesebb leszel!” című bejegyzésben többet is megtudhatsz az egészséges zsírokról.

5. Édesítőszerekkel áltatod magad

Ma már a vízcsapból is az folyik, hogy a cukor mennyire ártalmas. Sokak számára mi a megoldás? Különböző cukoralternatívák után kezdenek kutatni.

Egészségtudatosan ezreket fizetnek különböző divatos cukorhelyettesítőkért. Közben nem tudják, hogy az új favorit, például a kókuszvirágcukor, vagy a barna nádcukor, hasonlóan hat a vércukorszintre, mint a cukor.

A cukorhelyettesítők egy másik típusa, például a különböző gyümölcs- vagy gabonaszirupok lassabban befolyásolják ugyan a vércukorszintet, mint a cukor, de a bennük lévő fruktóz inzulinrezisztenciához vezet.

Az inzulinrezisztencia viszont a 2. típusú, időskori cukorbetegség előfutára.

A szintetikus édesítőszerek, mint például a xilit, az eritrit, a feldolgozott fehér stevia pedig egyéb, főleg emésztőrendszeri káros hatással bírnak.

A legnagyobb baj azonban, hogy ezek mindegyike fenntartja az édes íz iránti függőséget.

Az édességek ugyanis függőséget okoznak. Ugyanolyan addiktívak az agyunk számára, mint a kokain.

A cukor az emberi szervezetre gyakorolt hatását tekintve mérgező. A dohányárukhoz hasonlóan ezt fel kellene tüntetni a cukrot tartalmazó élelmiszerek csomagolásán.

Nagyon sok nő, férfi és gyermek függ a cukortól. Ennek legyőzésére az egyetlen módszer a megvonás. Ne egyél túl sok édességet, süteményt, túl édes gyümölcsöt! Helyesen fogyaszd a gabonákat, és a magas keményítőtartalmú zöldségeket!

Ez fogja stabilan tartani a vércukorszintedet, nem a különböző cukorhelyettesítők.

6. Túl sok feldolgozott élelmiszert eszel

Az élelmiszeripar nagyon jól tudja, mit kell tennie a profitmaximalizálás érdekében.

A cukor olcsó alapanyag, és függőséget okozó hatása miatt a gyártók számára nagyon jó, ha minden létező készételben benne van, hiszen pénzügyi előnyökkel jár, ha rabjai vagyunk.

A feldolgozott élelmiszerek több, mint 80 %-a tartalmaz valamilyen édességet. Még azok is, amelyek egyébként nem édesek. Még azok is, amelyek egészségesnek tűnnek.

A cukrot több, mint száz néven nevezik. Aki ezzel nincs tisztában, a termékcímkén nem ismeri fel a cukor különböző formáit. Ezekről a Táplálkozás-navigátorban írtam.

Ezért is jó, ha kerülöd az élelmiszeripari termékeket, és friss, a lehető legkevésbé feldolgozott élelmiszereket fogyasztasz.

7. Nem tudod, hogy mi befolyásolja a vércukorszinted

Sokan úgy vélik, hogy a stabil vércukorszint érdekében elég az is, ha vigyáznak a cukrok, édességek fogyasztásával.

Ez azonban nem elegendő. Szemmel kell tartanod az összes szénhidrátot, például a gabonaféléket, magas keményítőtartalmú élelmiszereket, és a hüvelyeseket is.

Kevesen tudják, de a kávé, a tejcukor (laktóz), az alkohol, és az élelmiszeripari termékekben lévő sok mesterséges anyag, sőt, a túlevés is a vércukorszint emelkedéséhez vezetnek. A megelőzésben szerepe van az ezekhez való egyéni viszonyulásnak.

A cukorbetegség nem csak egyéni, hanem társadalmi szinten is hatalmas probléma. A megelőzés jobb, mint a gyógyítás, de tudnod kell, hogy sokan képesek voltak már  arra, hogy meggyógyítsák magukat.

Azonban az ételeken kívül van még néhány, a vércukorszintre kedvezőtlen hatású tényező! Ezekről a következő blogbejegyzésben fogok írni.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Canva

35 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük