Kategóriák
Egészséges életmód

Mit tehetsz az eredményesebb napokért?

Gyakran vagy úgy, hogy mire egy nap végére érsz, rájössz, hogy totál kifáradtál, mégsem jutottál közelebb az igazán fontos tennivalóid befejezéséhez? Érezted már, hogy összecsapnak a fejed felett a hullámok, mert nincs energiád a feladataid elvégzésére? Döbbentél már rá valaha, hogy az elmúlt éveid úgy röpültek el, hogy az igazi, mély vágyaid megvalósításához nem jutottál közelebb? Hogyan lesznek eredményesek a napjaid?

Mindenki számára 24 órából áll egy nap, s ezt az időt nagyon különböző módon használjuk fel. Általában túl sok mindent várunk el magunktól a feladataink végrehajtása terén. Az elégedetlenség garantált, hiszen egyre inkább és egyre többen úgy érzik, hogy semmire sincs idejük.

Mivel nem csak az időnk, hanem az energiánk és a figyelmünk sem határtalan, nem mindegy, hogy az erőforrásainkat hogyan használjuk fel. Ugyanis amikor személyes eredményességünkről, hatékonyságunkról van szó, nem csak az időtényezővel kell kalkulálnunk, hanem tekintettel kell lennünk fizikai és mentális állapotunkra is.

A fizikai és mentális állapotunk kölcsönösen hat egymásra és a táplálkozáson át a jellemző munkavégzési és pihenési szokásainkig számtalan tényező befolyásolja. Ami viszont mindezek mögött van, az, hogy mennyire vagyunk tudatában ezeknek, mennyire éljük tudatosan az életünket?

Az életünk pillanatokból, percekből, órákból, napokból, hetekből, hónapokból, évekből épül. Ezek felett van hatalmunk akkor is, ha az idő könyörtelenül telik. Az évekre nagyobb távlatból tudunk tekinteni. A pillanatot talán túl kis egységnek érezzük ahhoz, hogy komolyan vegyük. A napjaink azonban megérdemlik, hogy komolyabban foglalkozzunk velük azért, hogy azt érezzük, ura vagyunk a sorsunknak.

Milyen konkrét cselekedetekkel teheted eredményessé a napjaidat?

Tanulj meg priorizálni a milliónyi tennivalód között!

Ha úgy szeretnél élni, hogy a vágyaid megvalósítására is sor kerüljön, és olyan életet élj, amilyet elképzelsz magadnak, akkor ezeknek az elképzeléseknek az elemeit érvényre kell juttatnod a mindennapok során. El kell döntened, hogy akarod magad érezni, mit akarsz véghezvinni aznap?

Ideális esetben van egy stratégiád arra vonatkozóan, hogy életed különböző területein mit és miért szeretnél elérni. A stratégiádhoz rendelkezel célokkal, amelyek megvalósítási lépéseit be kell építened a mindennapjaidba. Erről itt és itt olvashatsz.

Ha nem darabolod fel a céljaidat részfeladatokká, és ezeket nem írod be a határidőnaplódba, naptáradba, nem fogod tudni megvalósítani őket. Ezek a fontos dolgok az életedben, mégsem jut majd rájuk időd, mert a sok sürgős teendő, váratlan akadály, a pillanatnyi figyelmed, fáradtságod elviszi a fókuszt róluk. A lényegtelen dolgoknak az a jellemzőjük, hogy képesek teljesen átvenni az irányítást az életünk felett.

Még azok is, akik tennivaló listával állnak neki a napnak, beleesnek abba a hibába, hogy a mennyiséget helyezik a minőség elé, vagyis a rengeteg pirossal kipipált feladat közül gyakran éppen a lényeget kell végül átütemezni, mert nem került rájuk sor.

A lényeg pedig az, ami fontos. Nem elég tehát határidőnaplóval és tennivaló listával elkezdeni a napot. Tudnod kell azt is, hogy az adott napon melyik az a feladatod, amelyiknél a legfontosabb a siker? Az adott napon az a legfontosabb, hogy ezzel foglalkozz!

A saját célodon dolgozz!

Lényeges, hogy ami fontos, valóban a te célod legyen. Minden cél megvalósításához motivációra van szükség. Ha egy cél elérésében semmi nem motivál, csupán mások kedvéért, vagy kényszerből csinálod, nem fogod jól érezni magad.

Persze minél idősebbek vagyunk, annál inkább előfordul, hogy a korábban még egyértelműen lelkesítő célok megfakultak, belefáradtunk, vagy egyszerűen beleuntunk. Van ilyen. Meg aztán a fontos listánkon szerepel jó néhány nemszeretem dolog is.

Ha nem akarjuk gyökeresen megváltoztatni az életünket, vagy nagyobb eséllyel ezt nem is igen tehetjük meg, nehezebb dolgunk van. Ilyenkor segít, ha azt is végiggondolod, hogy az adott feladat milyen módon kapcsolódik olyasmihez, ami valóban fontos, vagy hogyan tudod valamilyen általad fontosnak tartott értékhez kötni.

Például amikor már sikítani tudnál attól, hogy megint teli van a vasalókosár, és kétség kívül utálsz vasalni, nyilvánvaló, hogy kényszerből vasalsz, és nem érzed jól magad közben. Ha viszont végig gondolod, hogy mennyire fontos számodra, hogy jól működtesd a háztartásodat, a vasalás elvégzése nagyobb elégedettséggel tölt el.

A munkahelyen is ezer olyan feladatod lehet, amit nem szívesen csinálsz. Ha ezekre úgy tekintesz, mint egy nélkülözhetetlen elemére egy közös projektnek, jobbá teheted nem csak a kedvedet, hanem a teljesítményedet is.

Tudd, hogy milyen eredménnyel akarod zárni a napot!

Ha tudod, mit akarsz az életedtől, és főleg azt, hogy miközben mindezt eléred, hogyan akarod érezni magad, tudatosabbá kell válnod abban, hogy a mindennapjaidtól mit vársz el. Ugyebár a napokból lesznek az évek, az évekből az életed. Amilyenek a napjaid általában, úgy fogod értékelni az adott évedet, és végső soron az életedet.

A magunkra rótt feladatok, programok, élmények kitöltik a napjainkat. Előfordulhat, hogy úgy érezzük, a munka szempontjából eredményes napot zárhatunk, mert igazán szorgalmasan sok-sok mindent elintéztünk, de a napunkkal úgy általában mégis elégedetlenek vagyunk.

Egy-egy napunknak ugyanis nem csak az a lényege, hogy eredményes-e, hanem az is, hogy jó-e. Számít, hogy milyen érzésekkel, lelkesedéssel vagy utálattal, jó kedvűen vagy morcosan vesszük az akadályokat.

Jó ideje szokásom, hogy minden este végiggondolom a napomat, és megkeresem azt, hogy mit csináltam a legjobban, miben hibáztam aznap, és hogyan tudnék a jövőben mindebből tanulni, az eredményeket jobbá tenni, a hibákat kiküszöbölni.

A másnapi feladatokat is átnézem, lélekben felkészülve a következő napra. Reggel aztán, miközben a még alvó házban a teámat kortyolom, az előttem álló nap feladataira fókuszálok. Közben eldöntöm, hogy mit várok attól a naptól, van-e valami, ami különösen nehéz lesz, ezt hogyan tudnám a legjobban kezelni, van-e, amitől tartok. Milyen kedvem van aznap, ez segíteni, vagy akadályozni fog-e? Mi a legfontosabb, minek kell feltétlenül meglennie a nap végére, és amit teszek, azt hogyan akarom csinálni?

Mindenkinek vannak nehéz napjai. Mindenkinek van olyan feladata, amitől fél, ami miatt aggódik, mindenkinek kell találkoznia, beszélnie ellenszenves emberekkel. Van, amikor nyúzottak, fáradtak, kedvetlenek vagyunk. Van, amikor eleve úgy állunk a dolgokhoz, hogy a kákán is csomót keresünk.

Ilyenkor persze a nap folyamán történtek igazolják is az előfeltételezéseinket, hiszen ezekre fókuszáltunk. Érdemes ezért a tényekre alapozva végiggondolni, hogy nem csupán a mi feltételezéseink torzítják-e azt, ahogyan értékeljük a történteket?

Amikor ilyen hangulatban vagyunk, az is célravezető, ha kicsit hátrébb lépünk és emlékeztetjük magunkat arra, hogy mit is akarunk valójában? Egész nap aggódni, félni, durrogni és mindenbe, mindenkibe belekötni, vagy figyelünk a jó dolgokra is?

Ahhoz, hogy a napodat eredményesnek könyvelhesd el, döntsd el már reggel, hogy milyen hozzáállással tudod ezt elérni? Persze nem fog a rossz kedved egyből virágosra változni. A félelmek, aggodalmak sem múlnak el egyik percről a másikra. De ha észreveszed magadon, hogy már megint fogva tartanak a nemkívánatos gondolataid, tudatosan emlékeztesd magad arra, hogy ezek nem téged szolgálnak. Tudatos jelenléttel, mindfulness gyakorlatokkal sokat tehetsz ennek érdekében.

Ha rászoktatod magad az esti számvetésre és már reggel ráirányítod a figyelmed arra, amitől ez a számvetés elégedettséggel tölthet majd el, egy idő után észre fogod venni azokat a sémáidat, amik egy-egy napodat jobbá vagy kevésbé jóvá minősítenek.

Dönts a viselkedésed felől!

Az előző ponthoz is kapcsolódik, hogy mennyiben vagyunk képesek a viselkedésünket annak a szolgálatába állítani, ahogyan a céljainkat egy-egy nap során el akarjuk érni.

A tudatosság a kulcs itt is. Fontos, hogy ne csak a ránk váró tennivalókat vegyük sorra, hanem azzal is tisztában legyünk, hogy milyen viselkedéssel tudjuk ezeket leginkább elvégezni.

Értelemszerűen azt szeretnénk, ha a napunk jól telne. Ehhez szükség van arra is, hogy a cselekedeteink is ezt szolgálják.

Amikor a napi feladataidat listázod, azt is gondold végig, hogy milyen viselkedéseden változtathatsz azért, hogy a szándékaid meg is valósuljanak? Konkrétan mit kell ehhez tenned?

Például ha tudod, hogy napok óta halogatod egy probléma megoldását, mert félsz tőle, akkor elhatározhatod, hogy a félelmed ellenére megteszel néhány szükséges lépést.

Az a célravezetőbb, ha azt veszed sorra, milyen cselekedetekre van szükség annak érdekében, hogy elérj valamit, mint ha arra koncentrálsz, hogy mit akarsz abbahagyni vagy elkerülni.

Például ha egy nehéz megbeszélés vár rád, ne úgy gondolj rá, hogy „nem aggódom a megbeszélés miatt”, hanem úgy, hogy „tudom, hogy ez a megbeszélés miért fontos, így jól fogok teljesíteni”.

Az is fontos, hogy tudjuk, hogyan fogunk viselkedni, ha valami nem úgy alakul, ahogy terveztük, vagy ahogy szeretnénk, vagy váratlan dolog történik. Az előző példánál maradva, a megbeszélés sikere érdekében elhatározhatod, hogy ha a tárgyalópartnered ellenséges lesz, akkor is nyitottan, együttműködően állsz a felvetéseihez, és nem a stílusára, hanem arra az eredményre fókuszálsz, amit el akarsz érni.

Az is segít, ha gondolatban elpróbálod a megvalósítani kívánt viselkedéseket. Képzeld el az egyes helyzeteket, és azt, hogy ezekben jól teljesítesz.

Általában azzal pontosan tisztában vagyunk, hogy hol szoktuk saját magunkat elszabotálni. Könnyebben tudod ezt is kiiktatni az életedből, ha emlékezteted magad arra, hogy tulajdonképpen miért akarsz vagy kell egy-egy feladatod végére érni.

Ahogy a rendelkezésünkre álló idő, úgy az energiánk és a figyelmünk sem korlátlan. A mindennapok során sokkal könnyebb azokban a dolgokban haladni, amikhez elég robot üzemmódban lennünk. Ezért is nagyon fontos, hogy tudatában legyél annak, mit is akarsz valójában.

A nem várt eseményeket is bele kell kalkulálni a napba, és ezekre a helyzetekre is hoznod kell egy döntést. Ezek azok a történések, amelyek teljesen tönkre tudják tenni az előre gondosan eltervezett időbeosztásodat. Azonban ha tudod, hogy mik a valódi szándékaid, könnyebben tudod kezelni ezt is.

Pihenj!

A testi-lelki regeneráció érdekében nagyon fontos, hogy szüneteket is iktass be a feladatok közé. Hibás az a megközelítés, hogy akkor tartasz szünetet, ha megérdemled, és bűntudatod van, ha az összes dolgod elvégzése előtt lazítasz. Egyrészt, soha nem érsz a listád végére. Másrészt, akkor leszel terhelhető, akkor teljesítesz jól, ha a feladataid között regenerálódásra is szánsz időt.

Tudd, hogy mivel töltöd a napjaidat!

Ahhoz, hogy úgy istenigazából priorizálni tudj, tudnod kell, egyáltalán mivel töltöd a napjaidat. Ez nem olyan egyértelmű, mint hiszed. Más az, amit gondolunk arról, hogy mivel töltjük az időt, és más az, amit a számok mutatnak, ha egyszer rászánod, hogy megméred.

Az Időtérkép táblázat arra szolgál, hogy ebben segítsen. Ha minden nap, különböző színnel jelölöd az egyes tevékenységeidet, a hét végére a színek alapján szépen kirajzolódik, hogy mikor mivel vagy elfoglalva, és össze is tudod adni, hogy mely tevékenységeiddel hány órát töltöttél.

Megdöbbentő tud lenni, amikor konkrét számok igazolják, vagy éppen cáfolják a feltételezéseidet, hogy mennyit alszol, dolgozol, mennyi időt fordítasz házimunkára, testmozgásra, önképzésre, szórakozásra és bármi másra, ami a te napod részét képezi.

Töltsd le az Időtérkép táblázatot, és mindegyik tevékenységcsoportnak határozz meg egy színt. Ezzel a színnel húzd ki az egyes rubrikákat, amikor a nap folyamán az adott tevékenységet végzed. Nem kell percre pontosan jelölni, a táblázatban félórás blokkokat találsz. A hét végén add össze a félórákat és számítsd ki, mire mennyi időd ment el.

Ennek tudatában már közelebb kerülsz ahhoz, hogy megállapítsd, nem töltesz-e indokolatlanul sok időt valamivel, vagy éppen ellenkezőleg: mire kellene többet fordítanod. Azt is könnyebb lesz ennek alapján megállapítanod, hogy tényleg azokat a dolgokat csinálod-e, amik közelebb visznek a vágyott élet megvalósításához. Az Időtérképeden látni fogod, hogy mely területeket kell tudatosabban kezelned. Ez is hozzásegít majd ahhoz, hogy a napjaid eredményesebbé tehesd.

Tölts le az Időtérkép táblázatot és tudd meg, valójában mivel telnek a napjaid!

[gravityform id=”2″ title=”false” description=”false”]

 

Nézd meg a Special Planner Élettervező Határidőnaplót is!

Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg és írj hozzászólást!

 

0 Shares

2 hozzászólás a(z) “Mit tehetsz az eredményesebb napokért?” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük