Kategóriák
Egészséges életmód

Őszi immunerősítés

Az őszi immunerősítés aktuális téma lenne akkor is, ha nincs a koronavírus járvány. Egyébként is kezdődne a nátha- és influenzaszezon, de idén még nyomósabb okunk van arra, hogy mindent megtegyünk az egészségünk megőrzése érdekében.

Sok kérdést kapok ezzel kapcsolatban. Mit lehet tenni azért, hogy az immunrendszerünk a lehető legerősebb legyen, és én mit csinálok ennek érdekében?

Olvasd el a válaszom!

Védekezz a vírus ellen!

Gyanítom, hogy a hideg, nyálkás, esős idő elől legszívesebben elbújnál, és ki sem dugnád az orrod naphosszat. Szinte olvasom a gondolataidat, miközben arról ábrándozol, milyen jó is lenne bekuckózva, teát szürcsölgetve sorozatot nézni egy sült töktől illatozó, gyertyafényben csillogó lakás biztonságában.

Micsoda eredménye lenne most ennek! Hiszen ha bezárkózol, és senkivel sem lépsz kapcsolatba, jól védekezel a vírusok ellen is – de persze ez nem megoldás.

Jobban teszed, ha megismered a vírusok működését és felkészülsz ellenük. Amit a vírusok ellen tehetsz, az az, hogy biztosítod az immunrendszered lehető leghatékonyabb működését. Igaz ugyan, hogy a koronavírust, és az influenzavírust nem vehetjük egy kalap alá, de ez a stratégia bármely vírus ellen beválik.

Már eddig is tapasztalhattad, hogy ugyanaz a vírus eltérő mértékben hat a különböző személyekre. Van, aki napokig lázasan nyomja az ágyat, míg a vele együtt élő családtagja csupán némi orrfolyástól szenved.

Hogyan működnek a vírusok?

Vírusok mindenhol jelen vannak. Folyamatosan számos vírus van rajtunk, és elképzelhető, hogy rajtad volt már a koronavírus is, de nem okozott nálad tüneteket.

Általában elmondható, hogy minél egészségesebb és életerősebb vagy, annál kevesebb vírus van rajtad.

Amikor egy vírus bejut a szervezetedbe, az immunrendszered aktiválódik ugyanúgy, mint ahogy más kórokozók, például gombák vagy paraziták, illetve méreganyagok esetén teszi.

Az immunrendszer mindent megtesz a betolakodóval szemben. Csodálatos, hogy ha legyőzi a betegséget, akkor az azt okozó anyagot, illetve az ellene felhasználható antitestet (ellenanyagot) az immunrendszer megjegyzi, így az adott anyaggal való újbóli fertőzés esetén  már felkészült lesz az ellentámadásra. A betegség lefolyása így szinte tünetmentes lehet.

Az immunrendszered egész életedben dolgozik az új és új kórokozók elleni védekezésben.

Vírus esetén az immunrendszered úgynevezett T-limfociták segítségével indít reakciót. A T-limfociták a fehérvérsejtek egyik alcsoportja, amelyek segítségével erőteljes gyulladással védekezik a szervezet a vírussal fertőzött testsejtek ellen.

Optimális esetben egy ilyen gyulladásos reakció a vírus halálához vezet, és létrejön az előbb említett immunológiai memória. Ezáltal később az adott vírus ellen jobban tud védekezni a szervezetünk.

Az influenzavírus behatolhat a tüdő sejtjeibe, és ott gyorsan szaporodhat. Ez egy erős immunválaszt vált ki. Nagyon fontos, hogy az immunrendszer védekezése elég erős legyen ahhoz, hogy legyőzze a vírust, azonban az is lényeges, hogy az immunreakció időben leálljon. Amennyiben ugyanis az immunrendszer nem állítja le időben az ellentámadást, sok kárt okozhat a szervezetben.

Vagyis mindenképpen hatékony immunműködés szükséges, amelyre az egészséges immunrendszer képes. Ebben az esetben valószínűleg nagyobb problémák nélkül viseli el a szervezet a vírusfertőzést.

Mit tehetsz azért, hogy hatékony legyen az immunrendszered?

Őszi immunerősítés 

Ha már felmerült az a kérdés, hogy én hogy csinálom, elmondom az álláspontomat. Alapvetően azt gondolom, hogy – mint fentebb írtam – állandóan kapcsolatba kerülünk különböző kórokozókkal, amelyek rajtunk vannak, bejutnak a szervezetünkbe.

Számomra a védekezés nem csak belső, vagyis nem csak az immunrendszeremre bízom a munkát. Figyelek arra, hogy a környezetem tiszta és rendezett legyen, és a személyes higiéniára,  valamint az ételkészítésre is nagy gondot fordítok.

Ez nem azt jelenti, hogy mindig antibakteriális termékeket használok. A koronavírus előtt egyáltalán nem vásároltam kézfertőtlenítőt, vagy más antibakteriális termékeket. A tiszta, jól szellőztetett lakás, a meleg víz és szappan, a takarítás során használt szódabikarbóna és ecet, a ruhák magas hőfokon való mosása és vasalása normál esetben teljesen elegendő védekezést nyújt.

Nem szabad ugyanis azzal gyengíteni az immunrendszert, hogy mindentől aggályosan óvjuk. Az antibakteriális termékek ugyanis azokat a mikroorganizmusokat is elpusztítják, amelyekre a szervezetünknek szüksége van.

A koronavírus miatt persze én is óvatosabb vagyok. A Koronavírus és praktikus tennivalók című bejegyzésben olvashatsz arról, hogy milyen külső óvintézkedéseket teszek.

A másik lényeges, amit a védekezés érdekében teszek – és ez sem évszakfüggő -, tulajdonképpen az egész életmódom. Hallhatod, olvashatod, hogy a koronavírus fokozott kockázatot jelent azoknál, akik különböző alapbetegségektől szenvednek.

Ezek az alapbetegségek – például az elhízás, a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, a légzőszervi megbetegedések, a rosszindulatú daganatos megbetegedések, a máj- és vesebetegségek – azonban többnyire összefüggésbe hozhatók a helytelen táplálkozással és életmóddal.

Én a betegségmegelőzésben hiszek, és meg is teszem, ami tőlem telik. Természetesen nincs garancia rá, hogy engem elkerülnek a nyavalyák. Mégis jóleső a tudat, hogy rajtam nem múlik.

Te is nagyon sokat tehetsz azért, hogy megelőzd a betegségeket!

Őszi immunerősítés tápanyagokkal

Az immunrendszer egészséges működéséhez rengeteg tápanyag szükséges. A vitaminokat, ásványi anyagokat azonban nem csak kapszulákból, hanem elsősorban megfelelő étrenddel kellene bevinni.

A feldolgozott élelmiszerekből, péksüteményekből, fagyasztott, mikrózott csomagokból nem nyeri ki a szervezet az egészséges működéshez szükséges tápanyagokat.

Minél frissebb, minél kevésbé feldolgozott élelmiszerekből főzd te magad az ételeidet! A szivárvány minden színében fogyaszd a zöldségeket, gyümölcsöket, és egyél egészséges zsírokat.

Az olajbogyó, a kókusztermékek, diófélék és magvak, az avokádó, a halak, a tojás és a jó minőségű hús legyenek a tányérodon.

Sok-sok növényi ételt egyél,  már csak azért is, hogy elegendő rostot kapjanak a jó bélbaktériumok. Az immunrendszer székhelye a bél. Rossz emésztés, egészségtelen bélflóra esetén nincs esélye az immunrendszernek a hatékony védekezésre.

Iktasd ki, vagy csökkentsd a minimálisra az édességek, a gyorsan felszívódó szénhidrátok és az alkohol fogyasztását, és ne fogyassz olyan élelmiszereket, amelyeknél tudod, hogy ételérzékenységet váltanak ki nálad.

Ha kell rá ok, hogy új étrendre válts, akkor most több is van. Az évszakváltások mindig rázósak, az ősz beköszönte korábban is egyet jelentett a nátha- és influenza vírus elszaporodásával.

Most, a koronavírus járványban egyszerűen nincs rá mentséged, ha továbbra is a rossz úton jársz.

Táplálék-kiegészítők

Előrebocsátom, hogy az itt hivatkozott termékek népszerűsítéséért nem kapok jutalékot. Egyszerűen csak megmutatom, hogy én mit használok.

Az immunrendszer bekapcsolásához a C-vitamin és a cink elengedhetetlen. A C-vitamin serkenti a fehérvérsejtek termelését, és segíti az immunrendszert abban, hogy felismerje a kórokozókat. Különösen a légzőszervi megbetegedésekben, és a tüdőgyulladásban játszik fontos szerepet.

A szervezeted nem tud C-vitamint előállítani, ezért azt az étrendből kell beszereznie. Legalább napi 1000 mg-ra van szükséged, amit nem biztos, hogy tartalmaz az étrended.

A C-vitamin kapszulák helyett én a homoktövisre esküszöm. A homoktövisre nyugodtan mondható, hogy magyar szuperfood. Számos előnyös hatása bizonyított.  

Ha kipróbálnád, jó minőségű 100 % homoktövis velőt vásárolj!

A D-3 vitamin segíti az immunrendszer optimális működését. A szervezeted akkor termeli, ha napfénynek teszed ki a bőröd. Én nyáron nem használok D-vitamin készítményeket, de ősztől a mi éghajlatunkon már ajánlott az étrendkiegészítő, mindig K2 vitaminnal kombinálva. Én a GAL K2+D3 Forte készítményt használom.

Az EPA és DHA, vagyis Omega-3 zsírsavak is fontosak az immunválasz időben történő kikapcsolásához. Fogyassz lazacot, heringet, szardíniát, rákokat, algát.

A halolaj-, vagy krillolaj is inkább üveges, folyékony, mintsem kapszulás legyen.

Immunerősítés  alvással

Alvás közben a testedben helyreállítási és javítási munka zajlik. A máj felelős az immunrendszer éjszakai regenerálásáért. Az alkoholfogyasztás ezért különösen nem tesz jót ebben az időszakban.

Lefekvés előtt legalább három órával fejezd be az evést, mert az emésztés sok energiát igényel, ami a gyógyulás és a helyreállítás rovására megy.

Sötét és hűvös hálószobában aludj.  Az immunrendszer számára a lehető legegészségesebb a zavartalan, mély alvás.

Egyébként is törekedj a pihenésre és a stressz csökkentésére. A sok stressz hatására a szervezeted túl sokat termel a kortizol hormonból. Ha hosszú ideje nagy stressz alatt állsz, lehet, hogy a sejtjeid érzéketlenné váltak a kortizollal szemben. Ezt kortizolrezisztenciának nevezik. Fontos, hogy a sejtjeid újra érzékenyek legyenek a kortizolra.

Mindent, ami kikapcsolódást nyújt, tégy a napjaid részévé! A meditáció, séta, jóga, légzőgyakorlatok…. alkalmazd, ami számodra leginkább segít csökkenteni a stresszt.

A hideg inger növeli a kortizolérzékenységet. A zuhanyozást minden nap hideg vízsugárral fejezd be. Lassan, fokozatosan alakítsd ki ezt a szokást.

Gyógynövényekkel a vírus ellen

A szervezetben a vírus gyors terjedését lelassíthatják bizonyos gyógynövények. Az Astralagus Membranaceus, vagyis a kínai csüdfű hatékony immunerősítő. Más gyógynövények, például a maca, az echinachea (kasvirág), a ginseng, vagy a gyömbér is jó immunerősítő hírnévnek örvendenek.

A gyógynövényekkel azonban nem árt vigyázni.

A gyógynövények stimuláló hatása ronthat is az állapoton, különösen, ha valaki valamilyen autoimmun betegségben szenved. Az autoimmun betegségek pedig manapság igencsak elterjedtek, és sokan nem is tudják, hogy ismeretlen eredetű panaszaikat valamilyen autoimmun betegség okozza.

Immunerősítés életmódváltással

Bevallom, én nem félek annyira a vírusoktól. Természetesen betartom a jelenlegi szabályokat, de bízom benne, hogy az immunrendszerem elég erős ahhoz, hogy ellenálljon a támadásuknak. Rengeteg tápanyagot eszem az étkezéseim során, és körültekintő vagyok a táplálék-kiegészítők tekintetében is. Évek óta nem voltam náthás, vagy influenzás.

Sajnos, mi, modern emberek általában nagyon messze vagyunk attól, hogy egészségesen éljünk, egészségesen táplálkozzunk.

Pedig az egészséges táplálkozás választás. Óriási a felelősségünk magunkkal és a gyermekeinkkel szemben. Sokkal többet tehetünk, mint azt gondoljuk.

Nem arról van szó, hogy állandóan pepecselve drága étekeleket kell készítened! Én sem ezt teszem. De tudom, hogyan lehet rengeteg tápanyaghoz juttatni a szervezetem, és ügyelek arra, hogy a családom is bőven kapjon belőle.

A véleményemet, nézeteimet jobban megismerheted a Táplálkozás-navigátor: Irányzatmentes útmutató az egészséghez című könyvemből.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Canva

2 Shares

2 hozzászólás a(z) “Őszi immunerősítés” című bejegyzéshez

Kedves Mariann! November 9-én lesz a térdprotézis műtétem! Egy darabig nem leszek. Igyekeztem több féle vitamint, étrendkiegészítőt használni! Ez a vírusos időszak nem a legjobb,de közel 2 évet vártam rá, és sokat szenvedtem.Köszönöm szépen a segítséged! Jó egészséget kívánok,üdvözöllek: Magdi

Kedves Magdi! Szorítok, hogy minden simán menjen! 🙂 Mielőbbi gyógyulást kívánok, szeretettel: Mariann

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük