Mit eheszt áprilisban?
A szeszélyes április ismét extra kihívásokkal köszöntött ránk. Időtlen idők óta kényszerű bezártságban vagyunk. Ki jobban, ki kevésbé jól tűri a korlátozásokat. Szerencsére továbbra is akadálytalan a közellátás, minden kapható, a friss alapanyagok rendelkezésünkre állnak az egészséges táplálkozáshoz.
Sorozatunk lassacskán bemutathatja a tavaszi választékot is. Mit ehetsz áprilisban?
Én a karantén kezdete óta nem halmoztam fel, csupán valamivel bővebben töltöttem fel a készleteket. Egyébként is minden héten készítettem menütervet, ez most sem változott. A bevásárlólistát a menüterv alapján írom, és hetente egy alkalommal igyekszem mindent beszerezni.
A menüterv azért is jó, mert egy idő után a régieket elővéve még egyszerűbbé válik a tervezés, hiszen már kész tippeket kapunk arra nézve, hogy mit főzzünk.
Áprilisi piacmustra
A piacok többsége működik, legfeljebb korlátozott a nyitvatartásuk. Mindent be tudsz szerezni, de továbbra is nagyon óvatos legyél, és tartsd be a javasolt intézkedéseket.
Áprilisban egyelőre még mindig inkább a jól tárolt tavalyi növényeket keresd, bármennyire is vágysz a frissre. Sárgarépa, petrezselyemgyökér, paszternák, zeller, karalábé, cékla, fehér- és kelkáposzta van elegendő. Diófélék, mandula, alma, körte szintén kapható. A primőr áruk nagy része sok vegyszert tartalmaz.
Megjelent viszont az újhagyma, a hónapos retek, a medvehagyma, de lesz már spárga, sóska, madársaláta, rukkola is. Ezek már kielégíthetik a sóvárgásodat. Ne feledkezz meg a csírákról sem. Nagyon könnyen csíráztathatsz te magad is, csak megfelelően kezeld magvakat vásárolj hozzá.
Gombát is vásárolhatsz. Ne felejtsd, még egy hétig tart a böjti időszak. A gomba kiváló húspótló lehet, hiszen jó fehérjeforrás. Sokan azonban nehezen emésztik, ezt figyelembe kell venni. A laska és a csiperke mellett a szupermarketekben barna krémgombát, japán shiitake-t és esetenként különlegesebb fajtákat is kaphatsz.
A hüvelyesek emésztésgátló vegyületeket tartalmaznak, ezért én nem igazán javaslom őket. Mindazonáltal, minél kisebb szemű a hüvelyes, ezek a káros vegyületek annál kisebb mértékben vannak jelen bennük. Ezen kívül megfelelő előkészítéssel tovább csökkenthetjük az emésztőrendszerre gyakorolt káros hatásukat.
Egy-egy hidegebb tavaszi napon ezért utoljára még főzhetsz vörös lencséből, vagy csicseriborsóból valami finomat. Egy kis füstölt bordavéggel, sok-sok gyökérzöldséggel például tartalmas levest készíthetsz.
Böjtöltél?
A füstölt bordavég ugyan cseppet sem böjti étel, de ha csak az időszakos böjtöt tartottad, akkor ez is belefér.
Ha rendesen böjtöltél, akár csak néhány napig is, szintén adj magadnak időt, és legyél türelmes. Teljesen természetes, hogy a böjtölés végeztével ismét a régi étkezési szokásaid és kívánságaid kerekednek felül. Ráadásul azzal a tudattal, hogy mivel ügyesen végigcsináltad a böjtöt, most megérdemled a finom falatokat. A böjt után állandóan ki vagy téve annak a kísértésnek, hogy a régi káros szokásaidhoz térj vissza.
Ezzel viszont elveszítenéd azt az értékes lehetőséget, hogy innentől jobban csináld! A böjtölésről könnyebben áttérhetsz egy egészségesebb, tudatosabb táplálkozásra, hiszen a böjttel a régi szokásokat már megtörted!
Ha csak néhány napig böjtöltél is, tudatosan és fokozatosan építsd fel az új étrended. Az időszakos böjtöt például egy új állandó szokásként kiválóan alkalmazhatod.
Egyébként szerintem most teljesen rendben van, ha a böjtre vonatkozó elhatározásaidat nem tudtad betartani. Annyira drasztikus változásokhoz kell most alkalmazkodnunk, hogy egyáltalán nem várhatók el jelentős pluszlemondások.
Áprilisban húsvét
Az idén április 1-jére esik zöld csütörtök. Bár eredetileg ez egy szomorú keresztény ünnep (az utolsó vacsora miatti gyásznap), most légy játékosabb, és ezen a napon jó sok zöld ételt egyél! Reggel lehet mondjuk egy finom spenótos smoothie, délben medvehagyma felfújt salátával, este zöldborsófőzelék tükörtojással.
Sokan nagypénteken azért megtartják a böjtöt. Ha te is így teszel, igyál sok tiszta vizet, ízesítetlen gyógynövény-teát, és egy kis zöldséglevest egyél. Nagyszombat már a nagyböjt vége. Fogalmam sincs, milyen lesz a húsvét az idén. Az biztos, hogy a kirándulások, családi összejövetelek, a locsolkodás elmarad. Enni viszont az idén is lesz mit.
Húsvétkor mi hagyományosan bárányt szoktunk sütni vegyes zöldségraguval, a desszert liszt-, cukor-, és tejtermékmentes nyers csokitorta. Az idén is ez a terv, bár a húst még nem szereztük be. Szoktam kocsonyát is készíteni. A füstölt körömről időben gondoskodtam. Természetesen sonka, főtt tojás is kerül az asztalra. Persze, vendég híján kisebb adagokban. Duplán oda kell most figyelni az evésre!
Egyrészt minden korábbinál fontosabb, hogy egészséges, tápanyagdús ételeket fogyassz, valóban tápláld a szervezeted. Az immunrendszered munkáját ne nehezítsd meg silány, testidegen anyagokkal! Másrészt a kényszerű otthonlét, a mozgáshiány, és a stressz sajnos egyáltalán nem kedvez a testsúlyunknak.
Ezért húsvétkor, amikor egyébként is jogosnak érzünk egy kis dőzsölést, most jobb, ha résen leszel!
Egyszer vége a szobafogságnak, és jön a nyár, amikor kendőzetlenül lelepleződik az, aki falatozásba fojtotta az aggodalmát. Te figyelj oda arra, hogy ne az evésbe, főleg ne az egészségtelen ételek fogyasztásába menekülj. Ez egy ördögi kört indít be, amiről Az alvás és a táplálkozás kevéssé ismert összefüggései című bejegyzésben is olvashatsz.
Receptekért látogass el a NincsMacera weboldalra!
Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!
Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!
♥♥♥
Szeretettel:
Mariann
Fotó: Max Delsid/Unsplash