Egészséges édességek

Mindenki szereti az édességet. Még azoknak is van egy-egy kedvencük, akik nem édesszájúak. Bár évekkel ezelőtt sokkal-sokkal több nyalánkságot ettem, én is úgy érzem néha, hogy jól esne egy-egy finom falat.

Most viszont egészséges édességekből választok.

Így lesz az édességfogyasztásból szokás

Az édes íz kedvelése genetikailag kódolt az emberben, ugyanis az édesség biztosítja az energia leggyorsabb formáját. Igen ám, de az édesség, és minden, ami a szervezetben édességként viselkedik – mint például a gabonákból és a keményítőkből származó gyors szénhidrátok és tejtermékek – , a vércukorszintünket szélsőséges ingadozásokra kényszeríti.

Amikor édességet eszel, a vércukorszinted hirtelen megemelkedik. Az a baj, hogy ezután elég gyorsan le is csökken, és ez ismét gyors energia, vagyis édesség fogyasztására sarkall téged. Ezt az ördögi kört nem könnyű megszakítani, mert az édességfogyasztásból gyorsan szokás lesz.

Egy kis keksz a kávéval, espresso helyett latte, ebéd után süti, a tévé előtt csoki…. A hagyományos édességek alig, vagy egyáltalán nem tartalmaznak tápanyagot, csak üres kalóriák.

Legtöbbször, amikor édességet eszünk, valójában jutalmazzuk magunkat, vagy pihenésképpen fogyasztjuk. Pedig mást, az egészségre ártalmatlan, sőt, jó hatású szokásokat is kitalálhatsz.

Ebéd után például sétálhatnál is egyet, vagy pihenhetsz, meditálhatsz. Amikor édességre vágysz, az automatikus cselekvés elé beiktathatsz egy kis szünetet, amikor megkérdezed magadtól, hogy tulajdonképpen mit igényel a tested?

Gyakran egy-két pohár víz elfogyasztásával már el is múlik az édességvágy. Vannak bizonyos ételek, leginkább a nehezebb, olajosabb-zsírosabb fogások, amik után a szervezet jobban kívánja az édességet. Jobb azonban, ha ilyenkor inkább fogat mosol. Ezt megteheted közvetlenül a korai vacsora után is, így már nem feltehetően kisebb a kockázata, hogy elcsábít egy kis finomság a televízió előtt heverészve.

Mégis kell az édesség?

Az édességről való teljes leszokás nem könnyű, de nem is lehet a végső célod. Nem vagy robot, és tudod jól, eleget hangoztatom, hogy az egészséges táplálkozás és -életmód nem lemondásokkal teli rögös út.

életmód navigátor tippek

SZERETNÉD MEGTALÁLNI A TESTED SZÁMÁRA AZ IDEÁLIS ÉTELEKET ÖNSANYARGATÁS NÉLKÜL?

Összeállítottam egy INGYENES ÚTMUTATÓT, amelynek segítségével te is a legjobb formába hozhatod a tested!


+ Adok hozzá RECEPTEKET IS KÉPEKKEL, hogy ne kelljen hosszú hónapokig kísérletezned!

Igenis van az édességeknek is egészséges alternatívája. Sajnos nagyon sok olyan recept van, amit egészséges gyanánt hirdetnek, de valójában egyáltalán nem azok. Körültekintően kell tehát eljárnod, hogy jól válassz.

A finomított rizslisztből készített piskóta például ugyanolyan rosszfajta édesség attól, hogy gluténmentes. Ugyanúgy cukros, finomított szénhidrát, vagyis káros hatással van a szervezetedre. A cukor helyett édesítőkkel, akár eritrittel, vagy xillittel készített desszertek is egészségtelenek. Ezek a mesterséges édesítők az emésztőrendszerben sok galibát okoznak.

Azért, hogy jobban eligazodj, mik jöhetnek szóba, mutatok néhány valóban egészséges édességet:

Egészséges édességek

A legfinomabbak, és nagyon sok tápanyagot tartalmaznak a nyers édességek. A nyersevő korszakomnak kétségkívül nagy haszna, hogy ezeket megismertem. Évek óta készítünk nyers desszerteket, és még egyetlen vendég sem emelt kifogást ellenük, sőt.

Természetesen ezeket is körültekintően kell fogyasztani, nem szabad túltolni őket. Ez egyébként szerencsére nehéz is, mert a nyers édességek nagyon tartalmasak. Nem csak az ízük finom, hanem a bennük lévő tápanyagok valóban jóllakatják a szervezetet.

Fontos azonban, hogy ezeket is tudatosan, ne pótcselekvésként, hanem az ízükre, állagukra, illatukra, látványukra koncentrálva fogyaszd. Felsorolok néhány lehetőséget kedvcsinálóként:

Nyers brownie

Kakaóból, valamilyen őrölt dióféléből és datolyából sütés nélkül finom brownie-t készíthetsz. A legkényesebbek ízlését is kielégíti, és a töménysége okán nem lehet egyszerre sokat enni belőle. A diófélék olajtartalma megakadályozza, hogy a datolya cukortartalma túl gyorsan szívódjon fel. Egyébként a datolya értékes tápanyagokat tartalmaz, és pajzsmirigy-problémák esetén kifejezetten jót tesz. Erre hivatkozva azonban ne edd önmagában és korlátlan mennyiségben.

Mandulavaj gyümölccsel

Mandula-, kesu-, dióvaj… ezeket egy jó turmixgéppel otthon is elkészítheted. Alma- és körteszeletekre kenve nagyon finom. Egy-egy nyers alma vagy körte önmagában erőteljes vércukorszint-emelkedést okozhat, ha érzékeny vagy erre. A diófélék zsiradéktartalma azonban lassítja a felszívódást.

A datolyát is inkább úgy fogyaszd, hogy a mag helyére töltesz egy-egy kiskanál dióvajat. Hosszú utazásokkor nálunk ez kedvelt,és tápláló úti csemege. Egyik kedvenc vacsorám pedig az ujjnyi vastag uborkakarikákra kent mandulavaj.

Édesburgonyás kókusztej latte

A főtt, vagy sült hideg édesburgonyát turmixold össze kókusztejjel, fagyasztott banánnal, és mézeskalács-fűszerrel. Ez nagyon finom, tápláló, édes ital.

Kókuszvíz

A kókuszvíz is édeskés folyadék, tele van fontos ásványi anyagokkal: magnézium, nátrium, kalcium és kálium is van benne. Rost- és antioxidáns tartalma is jelentős.  A cukorbetegek is fogyaszthatják, mert hozzájárul a vércukorszint stabilizálásához, és nagyon jól hidratálja a szervezetet.

A legjobb, ha igazi kókuszdiót vásárolsz. Nem a barna, kemény héjú termésre gondolok, hanem a fiatal  kókuszdióra, amit héjától megtisztítva, egyenként csomagolva árulnak, és a csúcsát levágva lehet hozzáférni a belsejéhez. Vásárcsarnokban, zöldségesnél télen gyakran kapható. A benne lévő kókuszvíz nagyon finom, és a termés értékes, lágy belsejét is ki lehet kanalazni belőle.

Rengetegféle dobozos kókuszvíz is kapható. Ezeknél arra kell figyelni, hogy cukrot, édesítőt, ízesítőt ne tartalmazzanak.

Chia puding

Ezt sem szabad nyakló nélkül fogyasztani, mert rosttartalma emésztőrendszeri panaszokat okozhat, ha nem iszol eleget. Ezen kívül – mint minden magféle – okozhat allergiás tüneteket is, és csökkentheti az ásványi anyagok, vitaminok felszívódását.

Naponta 15 grammnál nem lehet belőle többet fogyasztani, ezt elvileg rá is kell írni a chia maggal készült termékekre, és nem lehet árulni sem ennél magasabb chiamag tartalmú desszerteket. Nem is érdemes azonban készen venni, mert magad is könnyen elkészítheted.

A pudinghoz a 15 gramm chia magot keverj össze 1,5 dl kókusztejjel, tegyél bele egy kiskanál dióvajat, vaníliaport és fahéjat. Várd meg, amíg a magok felszívják a folyadékot. Bevallom, én chiapudingot csak elvétve készítek, mert nem szeretem elmosni a készítéséhez használt eszközöket. A kis kósza magocskák felszívják a vizet is, beleragadnak a mosogatószivacsba, és mit mondjak, elég ronda látványt nyújtanak 🙂

Jégkrém

Fagyasztott málna, más mirelit gyümölcs és fagyasztott banán turmixolásával nagyon finom gyümölcsjégkrémet készíthetsz. A variációk száma végtelen.

Étcsokoládé

Időnként egy-egy kocka magas kakaó- és kakaóvaj tartalmú étcsoki is kielégítheti az édesség-igényedet. Kókusztejből 2-3 kocka étcsokoládéval első osztályú forró csokit készíthetsz. Ez már igazi, hamisítatlan kényeztetés!

Csokoládékrémek, nyers torták

Avokádó felhasználásával akár édes, akár sós krémeket készíthetsz. Avokádó, kakaópor és banán turmixolásával isteni csokoládékrémet kapsz, amit, ha kedved szottyan néhány szem dióval, reszelt almával, áfonyával, málnával, vagy más gyümölccsel is ízesíthetsz, díszíthetsz.

A nyers konyha őrölt diófélékből, kókuszolajból és datolyából készült torta alapjai könnyen és változatosan megvalósítható tápanyagbombák.

Remélem, meggyőztelek, hogy van élet a hagyományos süteményeken túl is. Ismétlem azonban, hogy az egészséges édességeket is körültekintően fogyaszd. Ne szokj rá arra, hogy ha már egészséges, akkor ezektől válsz függővé. A cél, hogy az édességfogyasztás ne függőség, ne káros szenvedély legyen, hanem olyan kiegészítő örömforrás , aminek tudatosan megadod a módját.

Egy kis inspirációért a nyers desszertekhez kattints ide>>

♥♥♥

Amennyiben úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészség és vitalitás szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

 

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Brooke Lark/Unsplash

130 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük