Kategóriák
Egészséges életmód

Mi fán terem a mitokondrium?

Talán nem tudod, hogy egyáltalán fontos-e tudnod, hogy mi fán terem a mitokondrium? Talán azt hiszed, hogy eddig is jól elvoltál enélkül  a tudás nélkül. Én viszont azt mondom, tévedsz! Nem biológusi mélységekben ugyan, de a legfontosabb információkat tudnod kell a mitokondriumokról, ezekről a csodálatos ….

lássuk, mikről!

Neked van elég energiád?

Mindenekelőtt válaszold meg a kérdést: Neked van elég energiád? Nyugodt éjszakai alvás után fürgén pattansz ki az ágyból, és „ide nekem az oroszlánt” érzéssel kezdesz a napi teendőidnek? Vagy korán reggel is fáradt és nyúzott vagy, és legszívesebben ágyban maradnál?

Napközben rossz hangulatban csak kínlódsz egyik teendődtől a másikig, vagy jókedvűen, kirobbanó formában teszed a dolgod? Este alig várod, hogy a tévé elé telepedhess, vagy türelmesen végig tudod hallgatni a csemetéd csacsogását? A párkapcsolatodban csak éldegéltek egymás mellett, vagy valóban oda tudtok figyelni mindhármótokra: magatokra, egymásra, és a kapcsolatotokra is?

Mindannyian úgy érezzük, hogy az őrült rohanásban nem jut mindenre időnk, amitől jól érezhetnénk magunkat. Holott inkább energiánk nincs erre.

Nagyon sokan állandó energiahiánnyal küzdenek. Ez azonban nem csak az örökös fáradtságban nyilvánul meg!  Az energiahiány a fizikai, mentális és érzelmi állapotunkra is hatással van!

Minden mindennel összefügg

Többször írtam már arról, hogy amikor áttértem a számomra megfelelő táplálkozásra és életmódra, ugrásszerűen megnőtt az energiám.  Meglepődtem, hogy milyen gyorsan mennyivel jobban, mennyivel energikusabbnak éreztem magam, miután a számomra megfelelő ételeket fogyasztottam.

Akkor még nem hallottam a mitokondriumokról, és arról, hogy milyen szerepük van mindebben. Csupán azt tapasztaltam, hogy jobb kedvűbb, türelmesebb, fókuszáltabb és terhelhetőbb vagyok, ha jól táplálkozom, és nyűgös, enervált, kimerült és pesszimista, amikor valami számomra káros összetevőt tartalmazó ételt eszem.

Ha nem hiszel nekem, próbáld ki, és te is megtapasztalod, hogy minden, amit megeszel és megiszol, és az életmódod hatással van a testedre, a hormonjaidra, az energiaszintedre.

Mitokondriumok

Azt bizonyára tudod, hogy a testünket különböző szervek, szervrendszerek alkotják, melyek legkisebb egységei a sejtek. Ezer billió sejt összessége vagyunk. Szervezetünk minden életfunkciója a sejtek közreműködését igényli, és maguk a sejtek is képesek önálló anyagcserére, mozgásra, növekedésre, osztódásra, ingerelhetők, és el is pusztulnak.

Namármost. A testünk valamennyi, ezerbilliónyi sejtjében parányi kis energiaközpontok vannak. Ezek a mitokondriumok.

A mitokondrium tulajdonképpen egy ősi baktérium, ami úgy néz ki, mint egy parányi babszem. Minden sejtünkben több ezer ilyen babszemecske található, és ezek az energia előállításában és elraktározásában játszanak szerepet, de képesek szaporodni és elpusztulni is. Állítólag a testsúlyunk tíz százaléka mitokondiumokból áll, vagyis rengeteg energiaközpontunk van. Az energiatermelés folyamatos, hiszen minden energiamennyiség csak néhány másodpercig létezik.

Amikor egészséges vagy, a megtermelt energia körülbelül 70 százaléka a testedben zajló létfontosságú folyamatok működtetésére használódik fel. A fennmaradó 30 % biztosítja az energikus életet. Amikor már reggel fáradt és folyamatosan kimerült vagy, a szervezeted jelzi, hogy valami nincs rendben, mert a mitokondriumok által termelt energia nagyobb részét kell felhasználnia a szervezet puszta életben maradásához, és kevés marad a plusz dolgokra.

A krónikus betegségekkel és a korai öregedéssel összefüggésben egyre gyakrabban fedezik fel a párhuzamot a nem megfelelően működő mitokondriumokkal. Szerencsére nagyon  sokat tehetsz azért, hogy szaporodjanak, és egészségesen működjenek.

Honnan nyerjük az energiát?

A táplálkozásunkkal hatni tudunk a mitokondriumokra, így befolyásolhatjuk az energiaszintünket is. Amikor evés során a táplálék a testedbe kerül, az emésztőrendszered átalakítja azt. A sejtekben az emésztés során lebontott táplálékmolekulák szolgáltatják a tüzelőanyagot az energianyeréshez.

Aki olvasta a Táplálkozás-navigátort, az tudja, hogy az elfogyasztott szénhidrátokat a szervezet glükózzá, a zsírokat pedig zsírsavakká bontja le, és ebből nyeri az energiát. A fehérjék nem energiát szolgáltatnak elsősorban, hanem a sejtépítésben vesznek részt.

A glükóz a leggyorsabb tüzelőanyag, de ha gyakran eszel olyasmit, amitől gyorsan megemelkedik a vér glükózszintje, akkor hosszú távon állandóan fáradt leszel és a ráadásul hízol is. Sajnos nem csak az édességek, szénhidrátok és tejtermékek vannak a vér glükózszintjére káros hatással, hanem a stressz is, és minden mérgező vegyi anyag, káros kozmetikum összetevő, ami a test számára stresszt jelent.

A másik tüzelőanyag a zsír, amelyből a szervezet lassabban, de hosszabb időre képes az energiát biztosítani. A mitokondriumok nem szeretik a glükózt. A zsírmolekulákból kétszer annyi energiát tudnak előállítani, mint egy glükózmolekulából.

A mitokondriumokban a zsírégetéskor kevesebb szabad gyök keletkezik, mint a glükózégetéskor. A szabad gyökök az energiaelőállítás melléktermékei. Amikor túl sok szabad gyök képződik, a mitokondriumok nem működnek megfelelően, és ez a sejt gyulladásához vezet. A krónikus betegségeknek ez a gyulladás az alapja. Az elegendő egészséges mitokondrium azonban a szabad gyököket képes semlegesíteni.

Táplálkozással a mitokondriumokért

Mindenki egészségesebb lesz, ha úgy táplálkozik és úgy él, hogy ezzel a mitokondriumai egészségét, és az egészséges sejtműködést támogassa. 

Ha kirobbanó formába akarsz kerülni, és jókedvűen, bölcs higgadtsággal akarod megélni az életed, elsődleges fontosságú legyen a mitokondriumaid jólléte.

A jó hír, hogy teljes mértékben befolyásolhatod a sejtjeidben lévő mitokondriumok számát és egészségét. A te döntéseden múlik, hogy mit eszel meg, és hogyan élsz? A mindennapi választásaiddal döntesz a mitokondriumaid felől is.

Egyszerű a képlet: ha olyan ételeket eszel, amitől a mitokondriumaid szaporodnak és egészségesek, akkor jó lesz az energiaszinted. A rossz, egészségtelen táplálkozás viszont előbb csak fáradttá, majd beteggé tesz.

A cikkeimben és a programjaimban javasolt táplálkozás és életmód természetesen tökéletes a mitokondriumaid számára is.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: H. Heyerlein/Unsplash

0 Shares

2 hozzászólás a(z) “Mi fán terem a mitokondrium?” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük