Kategóriák
Egészséges életmód

Alvás és táplálkozás kevésbé ismert összefüggései

Mindenki tudja, hogy milyen fontos a jó alvás. A valóban pihentető, és 7-9 órán át tartó éjszakai alvás csodát művel velünk: csökkenti a stressz káros hatásait, a szervezetünket a nap folyamán ért károkat, javítja a mentális képességeinket, teherbírásunkat.

A táplálkozás döntően befolyásolja az alvást, és az alvásminőség is hatással van a táplálkozásra. Sajnos jellemzően nem pozitív ez a hatás.

Talán sokallod a napi 7-9 órán át tartó alvási szükségletet, de nem tévedés. A felnőtt embereknek legalább ennyi az alvásigénye. Huzamosabb időn keresztül ennél kevesebb, átlagosan csupán 6 órai, vagy kevesebb alvás mellett már káros folyamatok indulnak be a szervezetben.

A táplálkozás tekintetében ezek a következők:

A kevés alvás kedvezőtlen hatásai a táplálkozásra

Szénhidrátra vagy zsíros ételekre vágysz

Talán már te is észrevetted, hogy amikor fáradt vagy, jobban vágysz az egészségtelen, magas szénhidrát tartalmú ételekre. Sőt. Nem elég, hogy vágysz rájuk, rosszul méred fel az ilyen ételek fogyasztásának mértékét is. Könnyebben választasz egészségtelen ételeket, és ezekből többet eszel, ha nem vagy kipihent. Ehhez még csak nem is kell huzamosabb ideig keveset aludni. Már egyetlen rossz éjszaka elég a másnapi sóvárgáshoz.

Gyakrabban nassolsz, főleg esténként

A rossz alvás egyik következménye a hormonegyensúly felborulása. Többek között az éhségérzetért, és a jóllakottság érzéséért felelős hormonok, a ghrelin és a leptin termelése borul fel. Ennek következtében jobban érzed az éhséget, viszont kevésbé azt, hogy elegendő mennyiséget ettél. Nassolni vágysz, nem érzed, hogy mennyi az elég. A plusz falatoknak azonban sajnos a testsúlyod növekedése lesz a következménye.

Megváltoznak az étkezési szokásaid

A rossz alvás megváltoztatja a belső óránk természetes ciklusait. Más időpontban érzed magad éhesnek, a főétkezések könnyen eltolódnak. Főleg a vacsora időpontjának túl későre halasztása a problémás. Sajnos nem csak a vacsorát, hanem valamennyi étkezést érinti, hogy többet is fogyasztunk az átlagosnál. A késő esti lakmározás aztán ördögi kört indít be, hiszen garantálja az újabb rossz alvást.

Így a rossz étkezési szokások is állandósulnak.

Ezek voltak tehát azok a káros hatások, amelyeket a rossz minőségű, kevés alvás gyakorol a táplálkozásunkra. Nézzük ezután, hogy a táplálkozásunk miként hat arra, ahogyan alszunk?

A rossz táplálkozás káros hatása az alvásra

Vitamin- és ásványi anyagok hiánya

A rossz alvást okozhatja, hogy a szervezetből hiányoznak a létfontosságú tápanyagok. A legtöbb rossz alvó az ajánlott zöldségszükségletnél jóval kevesebbet fogyaszt, és több egészségtelen étel kerül a tányérjukra. A vitamin- és ásványi anyag hiány befolyásolja a szervezet funkcióit, és nemkívánatos tünetekkel járnak.

A készételek, gyorsételek alig tartalmaznak hasznos tápanyagot, ellenben sok olyasmit viszont igen, amivel a szervezetnek meggyűlik a baja. A friss, főleg zöldségeket tartalmazó étkezéssel, és a táplálékkiegészítők gondos megválasztásával sokat tehetsz a jó éjszakai pihenésért.

Ingadozó vércukorszint

A szokványos étkezés mellett az egyik általános probléma az ingadozó vércukorszint. Ennek az alvásra is kiható káros következménye van.

A jó éjszakai alváshoz ugyanis nélkülözhetetlen, hogy a vércukorszint éjszaka stabil legyen. Az agysejteknek éjszaka is energiára van szükségük. A boldogsághormon, a szerotonin az agyban termelődik, és ez a sötétben melatoninná, az alváshormonná alakul át. Ez a folyamat akkor működik jól, ha stabil a vércukorszinted.

Ha elalvás előtt édességet, tésztát, vagy finomított szénhidrátot eszel, a vércukorszinted hirtelen megnő, majd szintén hirtelen leesik. Ez megzavarja a melatonin termelését, és felébredsz az éjszaka közepén.

A folyamatban a stresszhormon, a kortizol is akcióba lép, ami ébren is tart. Máris álmatlanul forgolódsz, és reggel fáradtan, gyűrötten, rossz hangulatban kezdődik a nap. Ez aztán beindítja az első pontban ismertetett káros folyamatokat.

Alvási problémák kezelése táplálkozással

Nem olyan nehéz a megoldás.

  • Lefekvés előtt legalább 3 órával már ne egyél!
  • Ha mégis eszel, akkor az valamilyen egészséges zsír, vagy fehérje legyen. Például dióféle, vagy főtt tojás, egy zöldségekkel teli leves, vagy nem liszttel, hanem saját magával sűrített főzelék.
  • Napközben figyelj a megfelelő tápanyagbevitelre, és úgy általában tartsd be a blog többi cikkében javasolt étkezési szabályokat!

Kapcsolódó bejegyzések:

Túlterhelt hormonok

A túlterhelés ára

Az alvászavarokról az Alváscentrum.hu oldalon találsz hasznos információkat.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Designecologi/Unsplash

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük