Kategóriák
Egészséges életmód

A könyv, amely megváltoztatta az életem

Ha ezt a blogot olvasod, azok közül vagy, akik szeretnének tisztán látni az ellentmondásos táplálkozási tanácsok között. A mai bejegyzésben egy olvasmányt szeretnék a figyelmedbe ajánlani. Évekkel ezelőtt, egészen pontosan 2014-ben került a kezembe a könyv, ami megváltoztatta nem csak az én életemet, hanem az egész családomét.

A könyv, amely megváltoztatta az életem

Akkor már közel 15 éve merültem el a hobbimban, az egészséges, tudatos életmódban. Rengeteget tanultam és olvastam a témában, hogy minél inkább bírjam energiával a hajtást. Sajnos több egészségi probléma is nehezítette a mindennapjaimat.

Ekkor már túl voltam a nyers étrenden, az egy évig tartó vegán, és a három évig tartó vegetáriánus korszakomon. Jól bírtam, de éreztem, hogy ez sem tökéletes. Ez az időszak azért is rendkívül nehéz volt, mert a kislányom évek óta tartó térdízületi problémáira nem találtunk megoldást.

A Táplálkozás-navigátorban részletesebben is írok erről. Orvostól orvosig, vizsgálatról vizsgálatra jártunk, gyógytorna, vitaminok, krémek…. semmi sem vált be, egyre rosszabbodott a helyzet. Tanácstalanok és kétségbeesettek voltunk.

Aztán véletlenül felkeltette az érdeklődésem egy könyv az Amazonon. William Davis Búza nélkül című könyve, ami azóta már itthon is kapható, segített abban, hogy a lányom és én is mára tökéletesen egészségesek legyünk.

Ebben a könyvben olvastam először arról, hogy a tisztázatlan eredetű térdízületi fájdalmak oka gyakran a búzában található glutén, amely gyulladásokat, porckárosodást okoz.

Ennek a hatására döntöttünk úgy, hogy kipróbáljuk a gluténmentes étkezést. Mi vesztenivalónk volt?! Csodák csodájára néhány hét után a lányom fájdalmai megszűntek, és én is egyre jobban éreztem magam. Ekkor már tudatosan kezdtem kutatni a témát, és az amerikai weboldalakon rátaláltam a funkcionális medicinára. Ettől kezdve nálunk új időszámítás kezdődött.

Te mit gondolsz?

Itthon a paleo étrendet népszerűsítőktől hallottam először a búza, és más gabonák egészségkárosító hatásáról. Az időközben eltelt több, mint hat év alatt  sokféle véleményt lehetett olvasni, hallani a témában pro és kontra. Én viszont már tudom, hogy  nekem, és a gyermekemnek is bizonyítottan, gluténallergia nélkül okoz egészségi problémát ez a gabonafehérje.

Bevallom, engem zavar, hogy sokan csak úri hóbortnak, vagy divatnak állítják be a gluténmentes étkezést. Legtöbbször olyanok teszik ezt, akik soha nem próbálták ki, hogy búza nélkül, glutén nélkül hogy érzik magukat. Aki tapasztalta azt, amit én, hogy évek óta hiába kezelt térdfájdalom múlt el néhány hét alatt a gluténmentes étrend hatására, az nem tudja félvállról venni a témát.

Azért ajánlom neked ezt a könyvet elolvasásra, hogy te is több információ birtokába juss. A szerző, dr. William Davis több évtizedes tapasztalataira alapozva írta meg a könyvet, amelynek az első megjelentetése még nagy bátorságot feltételezett. A teljes kiőrlésű búzából készült élelmiszereket ugyanis a legkárosabb élelmiszerek közé száműzte. Azóta már számos kutatás, szerző megerősítette ezt a véleményt. Többek között az általam is tanult funkcionális medicina képviselői is ezen a véleményen vannak.

Én nagyon hálás vagyok dr. William Davisnek és mindenkinek, aki ebben a témában kutatásokat végez. A lányom egészségét köszönhetem nekik. A Búza nélkül kiadása óta nagyon sok hasonló könyvet, receptgyűjteményt megjelentettek már, számomra ez mégis alapmű marad.  Olvasmányos, átfogó,és gondolatébresztő segítség mindenkinek, aki komolyan veszi az egészségét. Vagyis neked is 🙂

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészség és a vitalitás szempontjából, akkor segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Unsplash/Christin Hume

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük