Kategóriák
Egészséges életmód

Hogyan lehet a fogyás mellett több energiád?

Hogyan lehet a fogyás mellett több energiád? Nem árt, ha tudod!

Ha a fogyásra vonatkozó elhatározással kezdted az évet, és azóta is hősiesen kitartasz, lehet, hogy mostanra már kissé (vagy nagyon) csalódott vagy.

Olvasd el cikket, és gyorsan módosíts az irányon, hogy ne kelljen végképp feladnod!

Ki ne szeretne fogyni is, és energikus is lenni? A legtöbb fogyókúra a túlsúlytól való megszabadulás mellett több energiát is ígér a léprement próbálkozóknak.

Gyorsan nyilvánvalóvá válik azonban, hogy a gyakorlatban a fogyást legtöbbször energiahiány kíséri.  Lehet, hogy a diétádtól te is gyengébbnek, enerváltabbnak érzed magad. Hogyan lehetséges ez, és hogyan tudnál ezen változtatni?

Miért nehéz a fogyás?

A legtöbb fogyókúra a kalóriaszámlálás elvén működik. Ezt én mindig is macerásnak tartottam. Ki akarná állandóan számolgatni a tányérjára kerülő ételek kalóriatartalmát? Ez még akkor is bonyolult, ha manapság számtalan app áll rendelkezésünkre ehhez.

Nem azt akarom ezzel mondani, hogy korlátlanul ehetsz, hiszen az ideális testsúly elérésénél tényleg arról van szó, hogy mit és mennyit eszel.

Azonban nem mindegy, hogy az a bizonyos kalória milyen étel kalóriája, és az az étel mit csinál a szervezetedben.

Ugyanannyi kalóriájú fánk egészen másképp hat a testedben, mint egy adag saláta.

Viszont nehogy azt hidd, hogy fogyni csak úgy lehet, ha salátát eszel salátával. Ez sem jó megoldás. Ebben az esetben az örökös éhség lesz a társad, ami szintén garantálja az energiahiányt. És azt, hogy végül feladod a fogyásra vonatkozó csillámporos terveidet.

A kalória valódi titka

Mégis hasznos, ha tisztán látsz a kalória fronton.

A wikipédia szerint a kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy Celsius-fokkal emeli meg.

Magyarul a kalória az az energiamennyiség, amely egy gramm víz hőmérsékletének egy Celsius-fokkal való megemeléséhez szükséges. Ez a grammkalória meghatározása, ami egy icike-picike egység.

A táplálkozásban ennek ezerszeresét, a kilokalóriát (kcal) használjuk. A kilokalóriát annak jelzésére alkalmazzák, hogy egy étel mennyi energiát ad nekünk.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a kalória csak egy energiaegység. Nem kellene azt az analógiát használnunk, hogy a kalóriák egyet jelentenek a hízással.

Az „egyél kevesebb kalóriát, és akkor fogyni fogysz” elve a gyakorlatban nem így működik!

Az élelmiszerek és az energia

Az élelmiszerek energiamennyisége a bennük található makrotápanyagok mennyiségétől függ.

A makrotápanyagok a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok.

Egy gramm fehérje 4 kalóriát, egy gramm szénhidrát szintén 4 kalóriát, egy gramm zsír pedig 9 kalóriát (energiát) biztosít.

Amiért úgy gondoljuk, hogy a kalória hízlal, a legtöbben, akik fogyni akarnak, kiiktatják a zsírt a táplálkozásukból.

Egy idő után persze érzik magukon, hogy egyre lipántosabbá válnak. Hát persze! Hiszen eltávolították az étrendjükből az energiaszolgáltatókat.

A zsír, mint energiaszolgáltató

Ha több energiát szeretnél, akkor több egészséges zsírt kellene enned. 

Ezzel nem a ketogén étrendet favorizálom! Írtam korábban arról, hogy a nőknek miért kell megfontolniuk a ketogén étrendet. 

Azonban ha energikusabb akarsz lenni, akkor figyelj oda arra, hogy az étrended tartalmazzon elegendő egészséges zsírt.

Lényeges, hogy az egészséges zsírokhoz nyúlj. Az egészséges és egészségtelen zsírokról is találsz cikket, „Jó zsírokkal egészségesebb leszel!” címmel.

A szervezetünkben az energiát a sejtek mitokondriumai biztosítják. A mitokondriumok zsírmolekulákból és glükózmolekulákból állítják elő az energiát, az ATP-t (adenozin-trifoszfát).

A „Mi fán terem a mitokondrium?” című cikkben érdekességeket olvashatsz ezekről a parányi energiaüzemekről.

A lényeg az, hogy egy mitokondrium egy zsírmolekulából kétszer annyi ATP-t képes előállítani, mint amennyit a glükózmolekulából.

Vagyis a zsírból több energiát nyersz, mint a glükózból (szénhidrátból)!

Nincs a zsírral semmi baj. Sem a táplálkozásunkban, sem rajtunk. Még a sovány embereken is elég sok zsírsejt van. A zsírsejtjeink természetes energiatárolók.

Zsírok helyett glükózt égetünk

A testünk még alvás közben is fogyaszt energiát. Az agyunk pedig igazi energiarabló.

Amikor eszel, a szervezetednek át kell alakítania az ételeket, hogy hasznosítani tudja azokat.

Az emésztés során a táplálékmolekulák a sejtekbe jutnak, és energiává alakulnak át:

Az általunk elfogyasztott szénhidrátokat a testünk glükózzá alakítja, az elfogyasztott zsírokat pedig zsírsavakká. A mitokondriumok mindkettőt elégetik energiatermelés céljából.

A fehérjék elsősorban építőanyagként fontosak, az energiatermelésben korlátozott szerepük van.

A szervezet a glükózból nyeri a leggyorsabban az energiát. A glikogénraktárak, amelyek a glükózt tárolják, körülbelül egy napig biztosítják a mitokondriumok számára az utánpótlást.

Vagyis az elfogyasztott glükóz gyorsan elhasználódik. Olyan, mintha a kályhában papírral tüzelnénk.

Az utóbbi években egyre több glükózt fogyasztunk, hiszen a szénhidrátok, a tésztafélék, a kenyér, a gabonafélék, az édességek, a tejtermékek, a burgonya, a feldolgozott ételek mind glükózforrások.

A legtöbben folyamatosan glükózt égetnek, holott a test csak akkor áll át zsírégetésre, amikor nem tud a glükózból energiát nyerni. Azonban állandó az utánpótlás a glükózból, ezért a szervezet azt használja energiaforrásként.

A glükózégetők gyakran éhesek, vágyakoznak az édességek vagy a szénhidrátok után, és a testük nem használja fel a saját zsírsejtjeit energiaforrásként.

A legtöbb energiát zsír formájában tartalékolja a testünk, mert evolúciós szempontból úgy van felépítve, hogy a zsírégetési folyamat hatékonyabb, mint a glükózégetési. 

A táplálékból származó zsírmolekulák elégetése hasonló folyamat, mint a saját zsírsejtjeinkből származó zsírmolekulák égetése.

Akik elegendő mennyiségű egészséges zsírt fogyasztanak, több órán át nem éhesek, mégis több energiájuk van, és általában vékonyak. A testük felhasználja a saját zsírsejtjeit energiaforrásként. 

A táplálékból származó egészséges zsírokkal a kályhát a papírnál jóval lassabban égő fával fűtöd. Ezt nem kell folyamatosan a „tűzre rakni”, néhány órán keresztül biztos az energiaellátás.

A fogyás és az energia titka

Ezután már nem titok. Csupán ennyit kell tenned:

Csökkentsd a glükózt, és adj egészséges zsírokat a napi étrendedhez.

Állítsd át a szervezeted arra, hogy az élelmiszerekből származó zsírmolekulákat használja energiaforrásként.

Ha nem adsz folyamatosan glükózt a testednek, akkor a zsírsejtjei zsírmolekuláit is üzemanyagforrásként fogja használni.

Olvasd el Marjolein Dubbers Energiakontroll című könyvét is, amelyet a cikk forrásaként használtam.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

 

4 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük