Kategóriák
Egészséges életmód

Valóban olyan hasznos a céltervezés?

Év végén, év elején kikerülhetetlen, hogy bele ne fussunk valamilyen céltervező javaslatba, ajánlatba. Nagy népszerűségnek örvendenek a különböző személyiségfejlesztő könyvek, cikkek, előadások, képzések. Az elmúlt évtizedekben – főképp amerikai minták alapján – nálunk is többen kidolgozták és tanítják a teljes élethez nélkülözhetetlen sikerrecepteket. Az útmutatók mind úgy kezdődnek, hogy a boldog és eredményes élet kialakításának első lépése a céltervezés. Magára a céltervezés folyamatára és a célok megvalósítására aztán különböző csalhatatlan módszereket ajánlanak. Vajon mennyire működnek ezek a javaslatok?

Van értelme a célkitűzésnek?

Az előző bejegyzésemben írtam, hogy többféle módszerrel próbálkoztam én is. Először csak különböző időtávokra határoztam meg a céljaimat. Az éves, ötéves, 15 éves és ennél hosszabb időtávokra besorolt vágyak később tovább differenciálódtak különböző kategóriákra. Aztán készültek  listák is, amelyeken utazási tervek, megélendő kalandok, elolvasandó könyvek, megnézendő filmek szerepeltek. Évről évre szorgalmasan értékeltem, rangsoroltam, pipáltam … és ostoroztam magam, ha valamit nem valósítottam meg.

Azonban ahogy telt az idő, egyszerre csak nagyon pontosan kirajzolódott, hogy mik azok a célok az egyes listákon, amiket évről évre csak cipelek magammal, de nem teszek semmit annak érdekében, hogy meg is valósuljanak. Aztán az is szépen látszott, hogy az élet sokszor okosabb volt nálam, és egy-egy célom azért nem valósulhatott meg, mert másképp alakultak a dolgaim. Utólag, más perspektívából szemlélve pontosan úgy történt minden, ahogy az a legjobb volt számomra, bármilyen tudatosan leírt cél is hiúsult meg miatta. És persze olyan is akadt, hogy foggal-körömmel mentem egy határozottan magamnak szánt (tév)úton, és csodálkoztam azon, miért is nem vettem észre azokat a jelzéseket, amelyek majd kiütötték a szemem, hogy semmi értelme időt, energiát, végső soron az életemet pazarolni azért a célért.

Mi hát az igazság? Kell-e tudatos célkitűzés, vagy hagyjuk, hogy sodorjanak az események? Akkor leszünk-e sikeresek és boldogok, ha írásban rögzített többoldalas céllistánk van, vagy ha az élet által elénk hozott lehetőségekre pillanatnyi állapotunk szerint reagálunk? Minden áldott nap tudatosan a papírforma szerint kell haladnunk, vagy hagyjunk teret a véletleneknek is? A vasakarat visz előre, vagy hallgassunk a szívünkre? A nagyívű tervekkel jutunk előrébb, vagy a mindennapi apróságok a fontosabbak?

Ha egyensúlyt szeretnél teremteni, szerintem valahol a kettő között találhatod meg a megoldást. Jó, ha kitűzöd a céljaidat és kijelölöd a megvalósításukhoz szükséges időt is, de azt gondolom, nem ezzel kell kezdeni.

Életstratégia

Szerintem a célok már egy kisebb egységei valami lényegesebbnek, amivel ha nem vagy tisztában, annak ellenére, hogy csupa piros pipa lesz a listád, nem biztos, hogy boldogabb és elégedettebb leszel. Az életben minden változik, te is. Emiatt az éppen aktuális céljaid is. Lehet, hogy javában dolgozol valamin, ami már nem is igazán érdekel, nem is fontos, nem is a te célod, és egyáltalán, nem is érted, miért van a listán.

De mi az a lényegesebb, ami inkább sikerre visz? Ami a lényegesebb, az Te vagy. Te milyen vagy? Te hogyan szeretnél élni? Neked mi a fontos? Milyen értékek az elsődlegesek számodra?

Az életünk döntések sorozata. Nem csak a nagy horderejű döntésekre gondolok, hogy válts-e munkahelyet, szülj-e még egy gyereket, válj-e el vagy költözz külföldre, hanem az olyasmikre is, hogy elmenj-e futni, egyél-e még egy szelet süteményt, meghallgasd a gyerekedet, vagy helyette inkább kiteregess, szóvá tedd-e a férjednek, hogy megint nyitva felejtette a zoknis fiókot, vagy csak csendben csukd be.

Az összes, akár kicsi, akár nagy döntést sokkal könnyebb meghozni akkor, ha van egy életstratégiád. Az életstratégia az a nagyobb keret, ami alapján priorizálhatsz, ami megkönnyíti a döntéseket. Az életsratégia lesz az, ami alapján könnyebb lesz a konkrét céljaid megfogalmazása és megvalósítása. Egyszerűen, ami nem illik az életstratégiádba, azzal nem foglalkozol. Arra nem áldozol időt, energiát. Azzal nem töltöd az életed.

Neked mi az életstratégiád?

Nem kell megijedned, ez nem annyira nehéz és bonyolult. Amikor ebben a nagyobb rendszerben gondolkodsz, csupán önmagadról és az életedről kell tudnod néhány dolgot.

1. Mi az, amire a leginkább vágysz? Ezt most írd le. Tényleg.

2. Ha megkapnád, amire vágysz, mennyiben változna meg az életed? Ezt is írd le. Még mindig tényleg!

3. Hogy éreznéd magad, ha megkapnád, amire vágysz és megváltozna az életed? Mi ez az érzés? Milyen ez az állapot? Írd le!

Nos, ez az, amire igazából vágysz. Nem az első, hanem a harmadik kérdésre adott válasz. Ez a belső állapot, ez az érzés. Ez hiányzik most neked. Ez a legalapvetőbb, legnagyobb szükségleted. Az életed melyik területével kapcsolatos? Hol és mit tehetsz annak érdekében, hogy ez a szükségleted kielégüljön?

Előbb lásd a nagy egészet

Milyen elvárásaid vannak a lakóhelyeddel szemben? Kisvárosban, nagyvárosban, falun vagy tanyán éreznéd jól magad? Lakótelepi vagy kertes lakásban élnél? Mekkora és milyen kertre vágysz?

Milyen munkakörülményeket szeretsz? Milyen hatáskör, fizetés, elismerés, felelősség passzol hozzád? Nekem például nagyon lényeges többek között az, hogy a magam ura legyek. Néhány éve ajánlottak egy állást. Gondolkodtam rajta, mert sok szempontból nagyon csábító volt, de végül nemet mondtam, mert a legtöbb ponton nem illeszkedett abba a stratégiába, ami szerint én az életemet élem.

Milyen párkapcsolatot szeretnél? Milyennek kell lennie a nagy Ő-nek?

Milyen anyagi körülmények között szeretnél élni? Mennyi jövedelemre van szükséged ahhoz, hogy jól érezd magad?

Hogyan szereted eltölteni a szabadidődet? Mi jelent feltöltődést számodra?

Mikor akarsz visszavonulni? Hogyan telnek majd a nyugdíjas éveid? A mostani életed alapján az elvárásaid szerint alakul majd?

Milyen életet képzelsz magadnak? Jól kell elképzelned az életed! Minden egyes pillanatból számtalan lehetőség valósulhat meg. Melyiket választod? Milyen lesz a leendő éned?

Tisztán lásd ezt az életet. Ez nemigen változik majd. Még ne foglalkozz a részletekkel! Itt nem a részletek a fontosak, hanem a nagy egész.

Életterületek vizsgálata

Innen kiindulva aztán szépen jöhet a többi kérdés is életterületenként. Az imént tisztázott alapvető belső szükségleted valamilyen módon hatással lesz majd minden életterületre. Ahogy az előző bejegyzés alapján az „Ez van most” skálát is végigvetted: a személyes; a család, barátok, kapcsolatok; munka, karrier; pénzügyek; önképzés, tanulás; egészség, szabadidő; otthon, háztartás és közösségi munka blokkokban gondold végig, hogy miként tudnád megvalósítani a vágyott életet?

Válaszold meg az alábbi  kérdéseket:

1. Mi szükséges ehhez hosszú távon?

2. Milyen erőforrásokra támaszkodhatsz?

3. Milyen megvalósítási módok jöhetnek szóba?

4. Várhatóan milyen akadályokat kell legyőznöd?

5. Mit kell abbahagynod?

A célok konkretizálása

Ezekből a válaszokból fakadnak a konkrét célok. Éspedig olyan célok, amelyek a hosszú távú stratégiádba illeszkednek. A kisebb egységek, amelyek a nagy egész megvalósulása felé visznek. Ha elvégezted az előző bejegyzés feladatát, akkor rendelkezel egy állapotfelméréssel és tudod, hogy hol a legégetőbb a változtatás szükségessége.

Ne kapkodj! Ne akarj egyszerre mindent!

Az egyes életterületeken nem kell egyszerre dolgozni. Azzal foglalkozz, aminek a változása a legnagyobb eredményt hozza a jóllétedre. Évente legfeljebb egy-két nagyobb célra összpontosíts.

Korábban én elkövettem azt a hibát, hogy minden életterületen 4-5 egyformán fontos célt tűztem ki. Csak kapkodás, stressz, kimerültség és elégedetlenség lett az eredmény. Most már igyekszem kíméletesebb lenni magammal és azt tapasztaltam, hogy ugyanúgy haladok az úton, csak éppen jobban érzem magam közben. Emellett azt vettem észre, hogy ha nem zsúfolom tele az életemet célokkal, akkor rendre történnek olyan „véletlenek”, találkozások, események, amelyeknek hosszú távú hatásai sokkal jobbá alakítják a dolgokat, mint ahogy én az ki tudtam volna találni. Az is fontos, hogy tudd, mit kell kiiktatnod az életedből. Sokszor az lehet a cél, hogy valamit többé ne csinálj.

Mi a miérted?

Ami még sokat segít, ha minden egyes célnál tisztázod a miértet. Amikor látod, hogy merre akarsz haladni, és az egyes életterületeket vizsgálod, nyugodtan írd le az összes célt, ami eszedbe jut. Aztán egyenként kérdezd meg magadtól, hogy tulajdonképpen az miért fontos számodra. Azt mondják, hogy az igazi célok nem a külső, hanem a belső célok. Vagyis valami magasztos dolog felé kell törekedni, és nem a nagyobb autó, az új bútor, a nyaralás vagy az ikszedik pár cipő felé. Szerintem ez a mai világban elég álságos. Egyetértek azzal, hogy az újabb és újabb tárgyak nem tesznek boldogabbá, de azt gondolom, hogy igenis képesek a tárgyak és a szép holmik belső célok kielégítéséhez hozzájárulni. Nem gondolom azt sem, hogy a pénzügyi célok vagy a bőség iránti igény bűn lenne.

Szóval megvan a listád az egyes életterületekhez, és tudod, hogy mit miért akarsz megvalósítani. Most húzz ki minden egyes célt, aminek a miértje nem rólad szól. Húzd ki, amit nem te akarsz, amit mások várnak el tőled, amiről nem is tudod, hogy miért fontos. Semmi kímélet. Az összes ilyen célt húzd ki és felejtsd el.

Ezután nézd át a maradékot és válaszd ki azt az egy-kettőt, ami a legjobban előre visz a vágyott élet, a vágyott éned felé. Az idén ezeken dolgozz. Majd lesz még cikk arról, hogy ezt hogyan teheted meg a legeredményesebben.

Ha mindezen túl vagy, már nagyon sokat tettél magadért és azért, hogy jobbíthass az életeden. Az erre szánt idő meg fog térülni. Láthatod, hogy nem kell napokig ezzel foglalkozni és csak egy kis egyedüllét, papír és toll kell hozzá. Na meg bátorság. Nem könnyű ugyanis magunkkal szembenézni és olyasmit látni, amit nem biztos, hogy akarunk. Az ilyen kérdéseknél óhatatlanul felmerül, hogy jó, jó, ez az én célom, én stratégiám, de a férjem/felségem/gyerekem/szüleim… nem fognak örülni. Ők mást akarnak, az én célom nem fér össze az övékkel. Ezzel most ne törődj, majd erre is lesz megoldás. Egyelőre magaddal legyél tisztában.

Ne hidd, hogy elkéstél. Nem baj, ha már nem vagy húszéves. Nem baj, ha úgy érzed, elszúrtad, neked már minden mindegy, csak teljenek valahogy az évek. Ne keseredj bele az eddigi csalódásokba! Soha nincs késő. Minden nap egy új nap, új lehetőségekkel. A holnap tele van új ígéretekkel. Hozd ki az életedből a pillanatnyi lehető legtöbbet!

És aztán majd szép apránként rendbe jön minden.

Lehet, hogy időrablónak és kicsit bonyolultnak tűnik az ilyenfajta céltervezés. Ez csak legelőször van így. Később azonban a  mindennapok során nagyon gyorsan megtérül, hogy bizonyos dolgokkal nem kell foglalkoznod, szinte automatikusan mondhatsz nemet, mert tudod, hogy az adott dolog az életed komplexitásába nem illeszkedik bele. Nem kell attól félned, hogy ezzel kihagysz egy lehetőséget, mert ha valami nem a legmélyebb szükségleteid, vágyaid szerint való, akkor az hosszú távon nem is fog működni.

Ha szeretnél egy mankót mindehhez, a Special Planner Élettervező határidőnapló segít az életterületek feltérképezésében és abban, hogy az éves céljaidat havi és napi feladatokká alakítsd. A Special Planner Élettervező határidőnapló kérdéseivel, értékelő lapjaival az előre haladásodat is monitorozhatod.

Neked van életstratégiád? Írd meg, mi az! Oszd meg velem, milyen célokat határoztál meg az idén?

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük