Kategóriák
Egészséges életmód

10 dolog, amit meg kell tenned 40 felett

Kezdhetnénk azzal, hogy 40 az új 30 vagy ehhez hasonló hangzatos, önbizalomerősítő mondatokkal, de a lényeg valójában nem a számokban rejlik. Sokkal inkább azt szeretném elérni, hogy érezd jól magad a bőrödben, szeresd magad, és élj meg minden pillanatot! A bejegyzésben olyan tippeket olvashatsz, amik segítenek, hogy a legtöbbet hozd ki a 40-es éveidből!

1.Tűzz ki új célokat!

Időnként meg kell állnod, ki kell lépned a monoton hétköznapokból és időt szakítani arra, hogy értékeld mindazt, amit elértél. Legalább ennyire fontos az is, hogy legyenek új céljaid, tudd, hogy miért és merrefelé tartasz! Lehet ez egy jobb állás, saját vállalkozás, új párkapcsolat, a lényeg, hogy tudd, mire vágysz!

2. Utazz!

Ha belegondolsz, a legideálisabb helyzetben vagy: 40 körül valószínűleg megengedhetsz magadnak egy klassz nyaralást, vagy egy hétvégi kiruccanást és ki is tudod élvezni minden percét! Ha van egy hely, ahová mindig is el szerettél volna menni, de nem volt rá pénzed, vagy időd a munka vagy a család, gyerekek miatt, itt a lehetőség! Ha a gyerekek nagyobbak, pár napot egészen biztos megoldanak nélküled, Te pedig feltöltődhetsz és kipipálhatsz egy pontot a bakancslistádon!

3. Segíts!

Lehet, hogy fiatalon lelkes állatvédő voltál, vagy épp a környezetszennyezés ellen harcoltál. Ezt nem szabad elfelejtened. Bármiért is lelkesedtél, bármit is védtél szenvedélyesen, valamiért fontos volt a számodra, és gondolj csak bele, milyen jó volt azt érezni, hogy tettél valamit érte. Keress egy ügyet, ami mellett kiállhatsz, akár egy alapítványt, amit rendszeresen támogathatsz!

4. Figyelj oda magadra!

Ez talán az egyik legnehezebb feladat, a zsúfolt, rohanó hétköznapokban mégis muszáj tudatosan időt szakítanod magadra. Lehet ez egy kávé a barátnőkkel, egy forró fürdő a nap végén, vagy egy kellemes masszázs, esetleg egy óra lazítás egy jó könyvvel. Fontos, hogy ez az idő tényleg csak Rólad szóljon, tehát telefont kikapcsolni (de minimum lenémítani)!

5. Csináld, amit szeretsz!

Ahogy az előző pontban írtam, fontos, hogy figyelj magadra, az érzéseidre, gondolataidra. Idézd fel, mi az, amit a legjobban szerettél csinálni gyerekkorodban, mivel töltötted a szabadidőd, mik voltak a terveid? Például ha kiskorodban állandóan rajzoltál és híres festő szerettél volna lenni, vedd elő a festékkészletet és fess újra! Találd meg azt a tevékenységet, ami kikapcsol és boldoggá tesz, meglátod, milyen felszabadítóan hat majd rád!

6. Tanulj meg egy új nyelvet!

Lehet, hogy most azt gondolod, nincs rá szükséged, esetleg tudsz angolul és az bőven elég, nem akarsz felesleges terhet a válladra venni. Pedig a nyelvtanulás nem egy kötelező feladat, amit le kell tudni. Válaszd olyan ország nyelvét, ami régóta vonz és érdekel, tetszenek a városok, a kultúra, a történelem! Sokkal többet fogsz tanulni, mint szavak és nyelvtani szabályok: egészen új nézőpontot kapsz, és fejleszti a személyiséged.

7.Építs kapcsolatokat!

Valószínűleg megvan már a kialakult baráti köröd, akikkel bizonyos időközönként közös programokat szerveztek, ha pedig néhány gyerekkori vagy főiskolai barátság is kitartott az évek során, igazán szerencsésnek mondhatod magad! A legtöbben elégedettek is ennyivel, és nem törekednek új barátságok kiépítésére, pedig a kapcsolatépítést sohasem szabadna abbahagyni, és nem csak az üzleti életben! Legyél nyitott, járj el új közösségekbe, vegyél részt programokon és ismerkedj!

8.Lépj tovább!

Mindannyian túl vagyunk már nehéz helyzeteken, stresszes időszakokon, fájdalmas szakításokon, melyek emlékét nem tudjuk elfelejteni. Igazából nem is kell, a kulcs az elengedés. Meg kell tanulni a helyén kezelni ezeket a dolgokat, nem elemezgetni a múltban történteket, és “mi lett volna, ha…” meséket gyártani. Nehéz szembenézni a ténnyel, hogy sokszor mi magunk is felelősek vagyunk az életünkért, sokszor talán nem megfelelő döntéseket hoztunk. Ne görcsölj tovább, zárd le a függőben lévő dolgokat és előre nézz!

9. Fejleszd magad!

Gimnázium, főiskola, egyetem, esetleg egy-két tanfolyam, mégis miért kellene ezek után még tanulnom? Teszik fel a kérdést néhányan, teljesen jogosan, hiszen ha belegondolsz, elképesztő mennyiségű időt töltünk iskolarendszerű tanulással, ahol ráadásul sokszor a gyakorlati életben használhatatlan tudást kapunk. Így nem csoda, hogy az embernek semmi kedve visszaülni az iskolapadba. Itt azonban nem is erről van szó, illetve nem feltétlenül. 🙂 Találd meg azt a területet, amit szeretsz, ami tényleg érdekel, akkor is, ha semmi köze a mostani munkádhoz, és járj el képzésekre, tréningekre, workshopokra.

10. Légy jelen!

Igyekeztem a végére hagyni a legfontosabbat. Ha megkérdeznék tőlem, hogy mi a titok, mi kell ahhoz, hogy valaki magabiztosan, boldogan és kiegyensúlyozottan éljen, azt mondanám, nincs titok. Egyszerűen csak jelen kell lenned. A mindennapokban, itt és most, nem várni a hétvégét, a karácsonyt, a fizetésemelést, a következő nyaralást, nem görcsösen kapaszkodni valamibe, amitől függővé tesszük a boldogságunkat. Megélni a pillanatot és tisztában lenni önmagunkkal, ez a kulcs.

Ha úgy érzed, ebben támogatásra van szükséged, életmód-navigátorként örömmel segítek Neked tréningjeimmel, egyedi, személyre szabott életmódprogrammal!

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük