Kategóriák
Egészséges életmód

Költségtakarékos tippek az egészséges táplálkozás kialakításához

Az egészséges táplálkozást célba vevő újévi fogadalmak gyakran ott buknak el, hogy sokan úgy érzik, az egészséges táplálkozás drága, bonyolult, unalmas és időigényes. Pedig lehet ezt költségtakarékosan és egyszerűen is csinálni!

Legtöbben azt hiszik, hogy az egészséges táplálkozáshoz a bio, egzotikus, alternatív hozzávalókon, a megszokottól eltérő ételkészítési módszereken, a grillcsirke+jégsaláta kombó unalmán és az ahány családtag, annyifelé főzésen keresztül vezet az út. Nem csoda, hogy ha így vág bele valaki, könnyen feladja az elhatározását.

Talán te is többször eldöntötted már, hogy egészségesebben táplálkozol, változtatsz az étkezéseiden, aztán egy idő után feladtad a küzdelmet. Emiatt persze mardosott a bűntudat, és elkönyvelted magadban, hogy gyenge az akaratod.

Szentül meg vagyok győződve arról, hogy a hiábavaló próbálkozásoknak nem te vagy az oka, hanem az, hogy túl nagyban gondolkodsz. 

Kis lépések

 Lehet, hogy azt hiszed, a lúd úgy kövér, ha holnaptól csak bio-t eszel, natúr húst és salátát kilószámra, áttérsz az édesítőszeres desszertekre, és magadra külön főzöl, mert a családoddal reménytelen a küzdelem?

Könnyebb a dolgod, ha inkább arról határozol, hogy mit fogsz elhagyni! Csupán azzal, hogy nem minden nap eszel finomított pékárut, cukrot, vagy – nosza, nem vagy te papírsárkány! – nem iszol többé semmilyen szénsavas üdítőt, máris hatalmas eredményt könyvelhetsz el.

Így spórolhatsz is: a korábban ezekre költött összegből jó minőségű egészséges alapanyagokat vásárolhatsz.

Egyszerűen megvalósítható, az is, ha kezdetben csupán 1-2 változtatást iktatsz be. Ha eldöntöd, hogy minden étkezés mellé fogyasztasz valami zöldet is, és semmi mást nem teszel, ismét csak minimális erőfeszítéssel, de mégis elindultál a jó irányba.

Azzal is hihetetlen gyorsan pozitív változást érhetsz el, ha egyszerűen megváltoztatod a tányérodon az arányokat: a hús mellé kevesebb gabonaféle és burgonya, de több zöldség kerül. És nem csak saláta! A nagyobb tápértékű gumós- és gyökérzöldségek, brokkoli, karfiol, tökfélék, fermentált zöldségek, savanyúságok számtalan módon elkészíthetők.

A kis lépések tartós változáshoz vezetnek. Ne bagatellizáld el ezek jelentőségét!

Nem baj, ha nem tökéletes

Az egészséges táplálkozásnak is sok árnyalata van.  Legalább 50 🙂 Szinte mindenki azzal jön, hogy azért nem étkezik egészségesebben, mert nincs pénze a drága biotermékekre, de az az igazság, hogy ha az egészséges táplálkozás piramisát kellene megrajzolni, bizony a biotermékek a csúcsot jelentenék csupán.

Tudom, hogy sokan nem tudják megfizetni a biotermékeket. Tudom, hogy nem is egyszerű mindenhol hozzájutni ezekhez. De az egészséges táplálkozás nem is ott kezdődik, hogy bio élelmiszert eszel, vagy sem.

Az a döntés, hogy nem fogyasztasz, vagy legalábbis minimálisra csökkented azokat az ételeket, amelyek az emésztőrendszeri- és egyéb betegségek melegágyai, jóval fontosabbak, mint az, hogy bioboltból szerzed-e be a betevőt.

A bioboltok „kifosztása” helyett első lépésként a következő csoportokba tartozó ételek fogyasztását csökkentsd, vagy száműzd:

  • a gluténtartalmú gabonaféléket,
  • a finomított (acelluláris) szénhidrátokat,
  • a tejtermékeket,
  • a hüvelyeseket,
  • az élelmiszeripari adalékokat és a
  • transzzsírokat,
  • plusz az olyasmiket, amivel általánosságban nem szokott probléma lenni, mégis, egyes meglévő egészségügyi probléma miatt mellőzni ajánlott (például ha pajzsmirigy-beteg vagy, a koffeint) – ha téged is érint az adott betegség.

Csak idő kérdése, hogy az ezen ételcsoportokba tartozó termékek mikor okoznak komoly gondokat.  A miérteket bőven kifejtettem már itt a blogon, és a Táplálkozás-navigátorban is, most nem ismétlem magam.

Az biztos, hogy ha ezek közül akár csak egytől is búcsút veszel, sokkal-sokkal jobban fogod érezni magad, és büszkén mondhatod, hogy tevőlegesen gyakorlod az egészséges táplálkozást – és még takarékoskodsz is.

Ha a készételek helyett alapanyagokat vásárolsz, szintén sokat tettél a jó irányba. A levesízesítő porok, mártások, konzervek, dobozolt, félig előkészített fogások, előre bepácolt húsok, a bezacskózott kész fűszerkeverékek mind olyasmik, amelyek nem részei az egészséges táplálkozásnak, és elég sokba is kerülnek.

Nincs pénzed biotermékekre?

Tulajdonképpen a bevásárlóközpontokban, az országot behálózó üzletláncok polcain már kapsz megfizethető áron bio zöldségeket, gyümölcsöket is. Persze, drágábbak, mint a nem bio áru, de az összeget, amit a készételek mellőzésével megspórolsz, fordíthatod ezekre. 

Ne legyints erre! Csak egy hónapig próbáld ki, hogy az előző bekezdésekben javasoltak szerint néhány egészségtelen ételcsoportot teljesen mellőzöl, és rájössz, hogy valóban tetemes összeg marad a pénztárcádban. 

Mindenekelőtt azt tartsd szem előtt, hogy a hús, hal, tojás legyen nagyon jó minőségű. Ezeknél valóban számít, honnan származnak. A nagyüzemekben az állatokat nem a természetes takarmányukkal nevelik, antibiotikumokat, hormonokat kapnak. Ezek nagy galibát tudnak okozni az emberi szervezetben.

A zöldségekben, gyümölcsökben felhalmozódott méreganyagok ennél jóval kevésbé ártalmasak, azokkal az egészséges szervezet elbánik.

A Piszkos 12, vagyis a tizenkét legszennyezettebb zöldség és gyümölcs a következő: alma, őszibarack, nektarin, eper, szőlő, zeller, spenót, kaliforniai paprika, kígyóuborka, koktélparadicsom, zöldborsó, burgonya.

Mint látod, ezek közül a spenótot, burgonyát, kaliforniai paprikát, kígyóuborkát, koktélparadicsomot szezonon kívül is rendszeren lehet fogyasztani. Ne tedd! A téli időszakban a paprika, paradicsom, uborka, burgonya helyett fogyassz inkább savanyú káposztát, fermentált zöldségeket, céklát, káposztaféléket, sütőtököt, fekete retket. Ezek megfizethető áron kaphatók ilyenkor.

Egyébként a héjastól fogyasztani kívánt problémás zöldségféléket, gyümölcsöket áztasd be szódabikarbónás vízbe, majd alaposan mosd meg, vagy használj zöldség-gyümölcsmosó folyadékot.

Költségtakarékos egészséges táplálkozás

Sokkal olcsóbb egészségesen táplálkozni, ha megtervezed az étkezéseket. Ne is tarts otthon olyasmit, amit nem akarsz megenni, ne halmozz fel készleteket, és a vásárlásaidat az előre megtervezett menü alapján készített bevásárló lista szerint bonyolítsd.

A költségek kézben tartása érdekében a listára írd fel az összeget is, amit az egyes tételekre szánsz. A helyi, idényjellegű termékeket vásárold.

Az egészséges táplálkozás egyáltalán nem drága, ha nem mindenféle divatos, egészségesnek és nélkülözhetetlennek titulált alternatívával pótolod a megszokott kenyeret, tésztát, édességet és egyebeket.

A helyettesítők nélkül sokkal könnyebb dolgod lesz, és jóval pénztárcakímélőbb mellőzni a készételeket. A bioboltokban kapható termékek is rendkívül egészségtelenek lehetnek. Ezen mit sem segít, hogy bioalapanyagokból készülnek. 

Hallom, ahogy tiltakozol! Nincs sem időd, sem kedved túlnyomórészt alapanyagokat vásárolni és nap, nap után főzni. Ne tekints a főzésre tortúraként!

Egyrészt, ha ismered a főzési alapeljárásokat, recept nélkül is bámulatos változatosságban, rövid idő alatt el tudod készíteni az egészséges fogásokat.

Másrészt, a kis lépésekről beszéltünk, emlékszel? Ne azt tűzd ki célul, hogy tűzön-vízen át minden nap, egészséges új ételeket készítesz. Ez nem fog menni. Inkább csupán hetente egyszer törekedj tudatosan erre, már ez is éppen eggyel több, mint eddig. Kezdetnek nem rossz!

Lelked rajta

Könnyebb az elhatározásaid mellett kitartani, ha van néhány mankó, amire támaszkodhatsz.  Nem igaz, hogy csak akarni kell az egészségesebb életmódot, táplálkozást.

Néha a körülmények olyanok, hogy nagyon megnehezítik a dolgodat. Ha több műszakban dolgozol, ha korán el kell indulnod a munkába és későn érsz haza, ha épp csak egy negyedórád van ebédelni a legközelebbi menzán, előbb utóbb fel fogod adni a küzdelmet.

Előfordul, hogy a személyiséged bizonyos taktikákat kíván, vagyis tudatosan kell kicselezned magad, hogy eredményeket érj el.

Jó, ha tisztában vagy a korlátaiddal és azzal, hogy kire számíthatsz, ha változtatni akarsz. Ebből a blogbejegyzésből hasznos tippeket kapsz arra, hogyan vetheted be a személyiség erejét.

Itt is igaz, hogy elég, ha a körülményeidet figyelembe véve csupán alkalmanként, ahogy be tudod illeszteni az életedbe, de mégis tudatosan választod az egészséges táplálkozást.

Egészséges táplálkozás és család

Néha éppen otthon dől dugába minden törekvésed. A családtagjaid egyszerűen nem hajlandóak változtatni, és te belefáradsz abba, hogy nekik külön főzöl, és mellesleg ellenállsz a megszokott, általad is szeretett fogásoknak.

Ha úgy főzöl, mint eddig, plusz még magadnak külön, akkor persze, hogy drágább az egészséges táplálkozás.

Megjegyzem, az az igazság, hogy a megszokott ételek között rengeteg van, ami megfelel az egészség követelményeinek is – csupán minimális módosítással. És itt nem arra gondolok, hogy a rizs helyett karfiolrizst tálalj. Ezt senki sem fogja szó nélkül lenyelni. 🙂

A rizs az rizs, a karfiol pedig karfiol. Nem lesz rizs íze a karfiolnak azért, mert lereszeled. Az édesburgonya nem krumpli, és a drága gluténmentes kenyér sem lesz soha foszló, puha Lipóti!

Egy ételt vagy önmagáért szeretsz, vagy hiába pótolgatod az ízét mással, csalódást fog okozni. Ezért is zsákutca mindenféle alternatíva kajtatása az egészséges táplálkozás bevezetésekor.

Még akkor vagy a legkönnyebb helyzetben, ha kicsik a gyerekeid. A vélekedéssel ellentétben őket könnyebb a jóra szoktatni, mint a nagyobbakat. A kiskamasz korból kinőve már nehezebb a dolgod. Hacsak nem köttök ésszerű kompromisszumokat.

Meg lehet például állapodni abban, hogy egy-két étel, főleg a cukrot tartalmazók, és az energiaitalok, vagy a szénsavas üdítők tiltólistára kerülnek. Már az is több a semminél, ha ez csak otthon igaz, és házon kívül továbbra is behódolnak a „kortárs-követelményeknek”.

Úgy is lehet, hogy napközben mindenki azt eszik, amit akar, vagy amihez hozzájut a menzán, vagy ahol megoldjátok az étkezéseket, de este, vacsoránál mindenki jóízűen megeszi az egészséges fogást, amit tálalsz.

A hétvégi ételkészítés is jó alkalom lehet arra, hogy megbeszéljétek: egyik nap mindenképpen az egészség lesz az elsődleges.

Ha csak ilyen kis lépésekben változtattok, a családi büdzsé nem fog jobban kimerülni, mint egyébként, de máris közelebb jutottatok az egészséghez.

Az a fontos, hogy a családtagok nyitottan és támogatóan fogadják a kezdeményezést. Nekik sem kell tökéletesen csinálni, nem kell őket „megtéríteni” az egészséges táplálkozás javára.

De egy család vagytok. Mindenki tartsa tiszteletben a másikat, ők is téged. Értékeljék a törekvésedet, hogy szíveden viseled a jóllétüket, és ezt mutassák ki azzal, hogy megkönnyítik a dolgodat.

Ismétlem: ha csak napjában egyszer, vagy hetente egyszer-kétszer lesz a valódi egészség a mottó, az mindenki számára könnyen kibírható, finanszírozható, mégis nagyon nagy a kedvező hatása, és ezt érezni is fogjátok.

Ne feledd: A kis lépések tartós változáshoz vezetnek.

Neked mi lesz az első picuri lépés, amit az egészségedért teszel?

Írd meg hozzászólásodban!

Szeretettel: 

Mariann

Fotó: Danielle Macinnes/Unsplash

 

5 Shares

2 hozzászólás a(z) “Költségtakarékos tippek az egészséges táplálkozás kialakításához” című bejegyzéshez

Szeretném tudni, hogy a tejtermékek miért vannak tiltó listán? Én nagyon szívesen iszom a kaukázusi kefirt,rendes kefirt, joghurtot, cotte ceese-t,túró, legyen az sovány vagy félzsíros. A sajtokat is szeretem, de keveset fogyasztok belőlük.A ” tej” nem kedvencem.Válaszát köszönöm! Éva

Kedves Éva! A tej- és tejtermékek több szempontból is problémásak. A tejcukor (laktóz) sokaknál emésztési problémákat vált ki. A tejfehérje, amelyet kazeinfehérjék és savófehérjék alkotnak, szintén problémások. A kazeinre sokan érzékenyek. A tejsavó többféle kisebb fehérjét és hormonokat, inzulint, ösztrogéneket és más növekedésserkentőket tartalmaz.

Az emésztési problémákon túl a tejtermékek fogyasztása rontja az inzulinérzékenységet is, illetve összefüggésbe hozható az I. típusú cukorbetegséggel, a metabolikus szindrómával, a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, egyes autoimmun betegségekkel és nőgyógyászati problémákkal.

Ezen kívül az üzletekben kapható tejtermékek többnyire silány minőségű, ízesített, cukrozott, ezzel-azzal dúsított „akármik”, de nem egészséges élelmiszerek. A nagyüzemi állattartásban gondozott tejelő állatok tejének a minősége a fajtaidegen takarmányozás és a gyógyszeres, antibiotikumos, hormonpótló kezelések hatására eleve rossz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük