Kategóriák
Egészséges életmód

Túlterhelt hormonok

Az előző bejegyzésben a hosszú ideig fennálló túlterhelés és stressz következtében fellépő mellékvese kimerülésről írtam. Most ennek a folyamatnak a nemi hormonokra és a pajzsmirigy működésére gyakorolt hatásáról lesz szó. Most sem az a célom, hogy a túlterhelés következtében kialakuló egészségügyi problémákat részletezzem, hanem az, hogy az összefüggéseket láttassam: az okokat, amelyek a betegségekhez vezetnek.

Az a misszióm, hogy minél többen legyetek tisztában szervezetetek alapvető működésével, az egyes szervek, szervrendszerek egymásra hatásával. Nem tudományos magaslatokról van szó. Csupán arról, hogy ha ismered magad, jobban kézbe tudod venni az életedet egészségügyi vonatkozásokban is. Az önismeret nem csak a személyiséged, mentális vonásaid feltérképezését jelenti, hanem azt is, hogy tisztában vagy a fizikai tested törvényszerűségeivel is. 

Azt már tudod, hogy a testi-lelki jóllét mennyire összefügg, azt azonban talán kevésbé ismered, hogy milyen biológiai folyamatok vannak hatással arra, ahogyan egy-egy napodat megéled. Az írásaimban arra törekszem, hogy átadjam azt a funkcionális szemléletet, amely a test működését komplexen veszi figyelembe, az egészségügyi problémák tünetei helyett az okokra helyezi a hangsúlyt, továbbá valódi és természetes megoldásokat kínál. Abban hiszek, hogy mindenkinek személyre szabottan kell megoldani a testi-lelki gondjait, ehhez azonban a jelenleg megszokottnál sokkal nagyobb tudatosság, a szervezetünkben zajló folyamatok legalább alapszintű megismerése és megértése szükséges.

Ennyi bevezető után ismételjük át: a mellékvese hirtelen stresszhatás esetén adrenalint, hosszú ideig fennálló stressz esetén a kortizoltermelés növelését veti be, hogy a szervezeted terhelését kiegyenlítse. Egy idő után azonban nem tudja egyensúlyban tartani a mérleg serpenyőit: előbb-utóbb a hormonegyensúlyod felborul.

Hormon-alapok

A most tárgyalandó hormonok olyan kémiai anyagok, amelyeket belső elválasztású mirigyek termelnek, és amelyek közvetlenül a vérbe ürítik a hormonokat. Ily módon a hormonok a mirigytől távoli szerveken fejtik ki hatásukat: a szervezetben zajló folyamatokat szabályozzák, serkentik vagy lassítják. A hormonok szerkezetük szerint lehetnek aminosav-származékok, fehérjék és szteroidok. A nemi hormonok és a kortizol, vagyis amikről ebben a cikkben olvasol, szteroid hormonok. A szervezetben a hormontermelés, -kiválasztás lehet folyamatos, ciklikus, pulzáló vagy alkalmi. A kortizoltermelés napi ingadozásáról az előző bejegyzésben már volt szó. A szteroidhormonok alig raktározódnak, de például a pajzsmirigy hormonjai magában a mirigyben igen. A hormontermelődés általában a visszacsatolás elvén működik. Például ha a pajzsmirigy működése csökken, a pajzsmirigyet serkentő hormon szintje megnő, ha a pajzsmirigy túlműködik, a serkentő hormon szintje lecsökken a vérben.

A hormonok a vérben vagy teljesen szabadon, vagy részben szabadon, részben fehérjéhez kötődve szállítódnak. Csak a szabad hormonok hatnak a sejtjeidre. Ha ezek felhasználódnak, a fehérjékhez kötött hormonok egy része válik szabaddá és ezt használja fel a szervezeted. A vérben a szteroid hormonok döntően fehérjéhez kötődve találhatók. Mivel csak a szabad hormonok váltanak ki hatást, a vérből megállapított hormonszint helyett a nyálból vett minta ad megbízható információt. A nyál ugyanis a szabad hormonokat tartalmazza.

Biztos hallottad már a hormonreceptor kifejezést. Ahhoz, hogy a hormon hatni tudjon a sejtekre, receptorokhoz kell kötődnie. Ezek olyan fehérjék, amelyek kapcsolódnak a hormonhoz és így megváltozva a környezetükben is változásokat hoznak létre. Ezek a változások a hormonhatások, amelyek a szabad hormonok mennyiségétől és a receptorok érzékenységétől függenek. A hormonhatásokat számtalan természetes és mesterséges anyag utánozhatja, amelyek hasznosak vagy károsak is lehetnek. Ismersz például gyógynövényeket, amelyek kedvező hatással vannak például a menstruációs ciklus szabályosságára, ilyen mondjuk a barátcserje. A parabének ellenben, amelyeket többek között a kozmetikai- és testápoló cikkek tartósítása érdekében használnak, felborítják a hormonális egyensúlyt, mert ösztrogénszerűen viselkednek. Persze a parabéneken kívül számtalan vegyi anyag terheli a hormonrendszered.

A vörösvértestek kivételével a szervezeted minden sejtje a különféle hormonok állandó befolyása alatt áll. A pajzsmirigy-hormonjaid például a szervezeted majdnem valamennyi sejtjére hatnak, de ilyen hormon az inzulin is. Más hormonok csak bizonyos sejtek működését befolyásolják. A hormonegyensúly fenntartása nagyon fontos. Ez azt jelenti, hogy abszolút értelemben, és egymáshoz képest optimális arányban vannak a hormonok.

Ebben a rendszerben igen nagy jelentősége van minden olyan tényezőnek, amely az egyensúlyi állapotot veszélyezteti. A hosszan tartó stressz következtében egyre inkább kimerül a szervezeted. Az emésztőrendszeri problémák után az immunrendszer, a kiválasztás szervei, majd a hormongondok jelentkeznek.

A túlterheltség ördögi köre

Nézzük, hogy a túlterheltség hogyan billenti ki a nemi hormonok egyensúlyát! A túlterhelés hatását ellensúlyozandó a mellékveséd kortizoltermelése megemelkedik. Egy idő után a mellékveséd nem tud elegendő kortizolt előállítani, így a szervezeted minden energiáját ennek előállítására fordítja. A kortizolképzés alapanyaga a koleszterin, amelyből először progeszteron, és további átalakulások után a korizolmolekula jön létre. A mellékvese képes progeszteront előállítani. Tartós stressz esetén a mellékveséd progeszterontermelése a kortizol utánpótlására használódik fel. Máris felborul a női ciklus, de a folyamat a férfiakra is drasztikus hatással van.

A progeszteron ugyanis az egyik legfontosabb nemi hormon. Az elegendő progeszteron védelmet jelent többek között a mellet, méhet, prosztatát érintő daganatos betegségek kialakulásával szemben, védelmet nyújt a trombózis, a sztrók ellen, szív- és érvédő, vérnyomás-szabályozó szerepe van, javítja a bőr állapotát, a szövetek minőségét, megelőzi az ödémák kialakulását. Gyulladáscsökkentő- és természetes antidepresszáns hatású, serkenti a csontépülést, támogatja a pajzsmirigy-hormonok termelődését. A női szervezetben mindezen túl elsődleges feladata a terhesség védelme.

Mivel a stressz ellensúlyozásához szükséges kortizoligény fedezésére egyre több progeszteron fordítódik, létrejön az ösztrogéndominancia. (Amit csak tovább súlyosbít a parabénokkal teli termékek alkalmazása, fogyasztása – vagyis mindaz, amivel ráadásképp kívülről terheled a szervezeted.)

Az ösztrogén kifejezés alatt valójában több mint harmincféle hormont értünk. Az ösztrogén felelős a női jegyekért: az alak, a hang, a női ciklus, a nőkre jellemző belső tulajdonságok az ösztrogén hatására alakulnak ki. Az ösztrogén a petefészekben termelődik a ciklus első felében, várandósság idején a méh termeli. Az ösztrogén az ösztrogénreceptorokon keresztül hatással van a pajzsmirigy, a szív, a tüdő, a máj, az idegrendszer és az erek működésére is, szerepe van a kalciumnak a csontokba való belépülésében és a zsírok raktározásában, a nemi vágy fenntartásában, a bőr rugalmasságának megőrzésében.

A progeszteronon és az ösztrogénen kívül természetesen más nemi hormonok is vannak, de a bejegyzés témájánál maradva ezekre most nem térek ki. Maradok annál, hogy a túlterhelés és a cikluszavarok legalapvetőbb összefüggését ismertessem.

A cikluszavarok nagy részének oka a progeszteronhiány miatt fennálló ösztrogéntúlsúly, és most már tudod, hogy a stressz miatt miként áll elő a progeszteronhiány.

Az ösztrogéntúlsúly, vagy –dominancia tehát azt jelenti, hogy a szervezetben felborul az ösztrogén és progeszteron egyensúly, vagyis az ösztrogén túlsúlyba kerül a progeszteronhoz képest. Az ösztrogéndominancia azonban nem csak emelkedett ösztrogénszint esetén lehetséges, hanem akkor is, ha az ösztrogénszint normál vagy alacsony értéket mutat, mégis, a progeszteron annyira kis mennyiségben van jelen, hogy ehhez képest mégis az ösztrogén dominál.

A tartós stressz és az ösztrogéndominancia tünetei az erőtlenség, kimerültség, emésztési problémák, gyengülő immunrendszer, vércukorszint-ingadozások, száraz bőr, hajhullás, izomgyengeség, fázékonyság, érzelmi labilitás, menstruációs zavarok, gyulladások. A túlterheltség odáig fajulhat, hogy a nőknél elmarad a menstruáció és a tüszőrepedés. A szervezet a túlélésre törekszik, ezért minden olyan folyamat leáll, amely nem ezt szolgálja.

Nehogy azt hidd, hogy a túlterhelés és a nemi hormonok egyensúlyi zavara csak a nőknél van összefüggésben! A férfiak is érintettek, hiszen az ő legfontosabb nemi hormonjuk, a tesztoszteron mellett szervezetük termel ösztrogént és progeszteront is. Az ösztrogéndominancia és a progeszteronhiány náluk is kialakulhat, és számos problémát okoz. Az ösztrogéndominancia ellen több fronton kell küzdeni, érintettként talán majd írok róla később.

Újabb hormonok veszélyben!

Kimerülésed következő nagy áldozata a pajzsmirigyed. A pajzsmirigy a gégefő két oldalán helyezkedik el. Hormonjai szabályozzák szervezetedben az anyagcsere folyamatok sebességét, a hőszabályozást, az energiaforgalmat, az agyi működést, a szénhidrátok lebontását, a szövetek és a bőr alatti kötőszövet vízmegkötő képességét, a növekedési, érési folyamatokat, hatással vannak gyakorlatilag valamennyi sejtedre. A pajzsmirigy hormonok nélkülözhetetlenek a tápanyagokban lévő energia üzemanyagként történő elégetéséhez. Amikor túlterhelt a szervezeted, a pajzsmirigyed működése is csökken, hogy energiát takarítson meg. Emiatt lassul az anyagcseréd, alvászavarok, migrén, szorongás, memóriazavarok, elhízás, immunrendszeri gyengeség, allergiák, menstruációs problémák, bélpanaszok, szívritmus-zavarok, haj- és bőrproblémák, magas koleszterinszint és persze a különböző pajzsmirigy-betegségek alakulnak ki.

A pajzsmirigy hormonok a tiroxin (T4), a trijódtironin (T3) és a kalcitonin. A fő hormon a trijódtironin, a T3, amely a tiroxin átalakulásával jön létre, és több más szövetben is keletkezik. A kalcitonin a kalciumháztartást és a csontanyagcserét szabályozza.

A pajzsmirigy-működési zavarok a stressz és a kimerültség hatására lépnek fel. Először általában a túlműködik a szerv, majd kimerülésével alulműködés következik. Mindez természetesen hatással van a női ciklusra: rendszertelenné válik a menstruáció, spontán vetélés, meddőség alakulhat ki.

A pajzsmirigy működési zavarai sokkal gyakoribbak, mint ahogy azt ténylegesen diagnosztizálnák. Egy általános laborleletből csupán akkor gyanakodnak pajzsmirigy működési zavarra, amikor a pajzsmirigy-serkentő hormon, a TSH szintje eltér a normálistól. A normális TSH érték azonban nem azonos az ideális értékkel! Már akkor is lehet pajzsmirigy működési zavarod, ha nem csillagos a TSH értéked!

Amikor a laborleletedben magas koleszterinszintet találsz, ne rögtön érrendszeri problémára gondolj, és a világért sem kezdj el koleszterincsökkentőket szedni! Először a pajzsmirigyed működését kellene kivizsgáltatnod. Ezt úgy teheted meg, hogy megnézeted a szabad pajzsmirigy-hormonok szintjét. Emlékszel, néhány bekezdéssel előbb arról írtam, hogy a kortizolképzés alapanyaga a koleszterin, amelyből először progeszteron, és további átalakulások után a korizolmolekula jön létre. Hát azért magasabb a koleszterinszinted, mert már benne vagy az ördögi körben. A szervezeted egyre jobban erőlködik, hogy a tartós túlterhelést és a stresszt ellensúlyozza. Erre te mit csinálsz? Az orvosod tanácsára koleszterincsökkentőt kezdesz el szedni. Na, vajon mi történik? Hát nem leszel jobban, hanem még inkább gyötröd a mellékveséd és a pajzsmirigyed.

Szóval érthetően és emészthető módon valahogy így van ez az egész összefüggésben. A megoldáshoz vezető út vázlatosan az előző bejegyzésben olvasható. Ha nem elégszel meg ennyivel, hanem valódi kiutat keresel, olvasd el a Táplálkozás-navigátort.

A kép forrása: Vladislav Muslakov/Unsplash

 

0 Shares

2 hozzászólás a(z) “Túlterhelt hormonok” című bejegyzéshez

A háziorvosom csak a koleszterinszintemmel foglalkozik. A nőgyógyászom a progeszteronszintemmel SEM, egyszerűen bagatellizálta a panaszaimat. A progeszteront legalább megtaláltam már, hogy pótolnom kell. A koleszterinszint csökkentésére kerestem információt. Ez a cikk most revelatív volt, mert megmutatta az összefüggést a kettő között. Nagyon köszönöm!

Kedves Anikó! Örülök, hogy hasznos számodra a cikk. Funkcionális medicinában jártas orvost keress!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük