Blog...

Nálad is megoldás lehet az alacsony FODMAP étrend?

Mára már egyértelmű mindenki számára, hogy az ételválasztás milyen alapvetően befolyásolja az egészségi tüneteket. Számos betegség szigorú étrendi előírásokat is jelent az érintettek számára.

Egy kevésbé ismert “terápia” az alacsony FODMAP étrend, ami sokak évtizedek óta fennálló emésztési problémáira nyújthat megoldást. Ebből a bejegyzésből megtudhatod a legfontosabb információkat róla. Emésztési zavarokkal küzdők számára kötelező olvasmány!

FODMAP – eszik, vagy isszák?

Ha gyakran vannak emésztési problémáid, vagy diagnosztizáltak nálad irritábilis (IBS) bélszindrómát, nem árt, ha ismered és kipróbálod az alacsony FODMAP étrendet. Mit jelent ez a szó, és hogyan segít az emésztési problémáidon, ha tudod, miről van szó?

A FODMAP egy angol mozaikszó, amely a Fermentálódó (F) Oligoszacharidok (O), Diszacharidok (D), Monoszacharidok (M) és (and) cukoralkoholok (P=Poliolok) csoportjait jelöli.

Nem csodálom, hogy nem lett sokkal tisztább a kép. Én is imádom azokat a meghatározásokat, amelyek egy ismeretlen kifejezést újabb ismeretlen kifejezésekkel magyaráznak. 🙂

Valójában ez a mozaikszó az emésztőrendszerben erjedő (fermentálódó) szénhidrátokat jelenti, amelyek felszívódási zavarukból kifolyólag a vékonybélben és a a vastagbélben erjednek meg és változatos tüneteket: puffadást, görcsöket, hasmenést vagy éppen székrekedést okoznak.

Annak ellenére, hogy nálunk csak a közelmúltban vált szélesebb körben ismertté a FODMAP intolerancia, Ausztráliában már a ’70-es évektől kutatták. A problémát a gyümölcscukor, vagyis a fruktóz, illetve a tejcukor, vagyis a laktóz felszívódási zavara okának és következményeinek kutatása során vizsgálták.

Ha azt is tudni akarod, hogy tulajdonképpen ezen a kettőn kívül milyen szénhidrátok vannak még a “képletben”, hát íme:

Az oligoszacharidok egyszerű cukrok láncaiból, a diszacharidok két egyszerű szénhidrát-molekulából állnak, a monoszacharidok a legegyszerűbb szénhidrátok egyetlen cukormolekulával, a poliolok pedig a cukoralkoholok.

A mozaikszó egyes csoportjaiban a teljesség igénye nélkül a következő élelmiszerek bújnak meg:

  • oligoszacharidok: búza, hagymafélék, csicsóka, rizs, kukorica, káposztafélék, hüvelyesek
  • diszacharidok: laktóz (tejcukor)
  • monoszacharidok: fruktóz (gyümölcscukor)
  • poliolok, cukoralkoholok: xillit, eritrit, élelmiszeripari termékek, paleo édességek

Hogyan segít az alacsony FODMAP étrend?

Az előző felsorolás persze nem teljes. Úgy kerek a kép, ha tudod, hogy az egyes élelmiszercsoportok között egyaránt vannak alacsony és magas FODMAP tartalmú ételek is. Az is igaz, hogy mértékkel fogyasztva esetenként még a magasabb FODMAP tartalmú ételek is tolerálhatók.

A gond viszont éppen ennél a “mértékkel fogyasztva” kifejezésnél van. Én nem nagyon díjazom az olyan étrendi ajánlásokat, amelyekben ez a meghatározás szerepel. Mert mi is a mérték? Ez annyira szubjektív, egyénenként eltérő jelentéstartalommal bíró kifejezés, hogy egy ilyen táplálkozási tanácsot nem lehet komolyan venni.

Az én mértékem a csokoládéevésre hetente 1-2 kocka sötét étcsoki. A fiam mértékébe – ráadásul büntetlenül – ennél valamivel több is belefér.

Az egyetlen mód, hogy kiderítsd, számodra mi a mérték, ha pontosan meg tudod határozni, hogy számodra mely élelmiszerek okoznak emésztési problémát, és milyen mennyiségben fogyaszthatod ezeket – ha ugyan nem kell száműznöd teljesen az adott ételt.

Ha utánajársz ennek, hatalmas különbséget érhetsz el az egészségi állapotodban. Végül is az emésztőrendszered a “második agyad”, mint ahogy ez mára egyre elfogadottabbá válik.

Az alacsony FODMAP étrend bevezetésének lépései

Mindenekelőtt ne rohanj fejjel a falnak, hanem konzultálj az orvosoddal, vagy olyan dietetikussal, aki tudja, hogy mi fán terem az alacsony FODMAP étrend.

Eliminációs szakasz

Ebben a szakaszban 2-8 héten keresztül ki kell iktatnod az étrendedből minden FODMAP-ot. Ez a szakasz némi önmegtartóztatást követel.

Újbóli bevezetési szakasz

Miután az emésztőrendszeredet megszabadítottad a potenciális bajkeverőktől, megkezdheted a FODMAP-tartalmú élelmiszerek visszavezetését az étrendedbe. Közben nagyon kell figyelned arra, hogy a szervezeted hogyan reagál az újra bevezetett ételekre. Következetesen étkezési naplót kell vezetned. A feljegyzéseid alapján fogod elkerülni azokat az élelmiszereket, amelyekre a szervezeted rosszul reagál.

Ez a szakasz hosszú hónapokig tart, mert az egyes élelmiszereket egyenként kell visszavezetni. Ebben a szakaszban kísérletezgetsz a mennyiségekkel is: lesz olyan magasabb FODMAP tartalmú étel is, amelyet bizonyos mennyiségben tolerál a szervezeted, tehát kár lenne teljes mértékben száműznöd.

Az új étrend

Miután befejezted az újbóli bevezetési fázist, a tapasztaltak alapján kell kialakítanod a végleges étrendedet. Értelemszerűen azokat az élelmiszereket mellőznöd kell, amelyek kiváltják az emésztési panaszaidat. Meg kell határoznod azt a fogyasztási mennyiséget és -gyakoriságot is, amely mellett az egyes FODMAP-ok biztonsággal fogyaszthatók.

Magas FODMAP tartalmú élelmiszerek

A teljesség igénye nélkül magas FODMAP tartalmú élelmiszerek például:

  • hagymafélék
  • nyers káposztafélék
  • lencsefélék
  • paradicsomszósz
  • alma
  • cseresznye
  • aszalt gyümölcsök
  • búza
  • rozs
  • árpa
  • mandula
  • kesudió
  • törökmogyoró
  • tejtermékek
  • hidrogénezett olajok
  • lekvárok
  • pudingok
  • szirupok
  • xillit, eritrit
  • cikória
  • élelmiszeripari adalékok, tartósítószerek
  • szóda, szénsavas italok
  • gyümölcslevek
  • édes bor, sör

Alacsony FODMAP tartalmú élelmiszerek például

  • kínai kel, fodros kel
  • salátafélék
  • csírák
  • tökfélék
  • áfonya
  • málna
  • eper citrusfélék
  • ananász
  • banán
  • fehér újburgonya
  • fehér basmati rizs
  • köles
  • quinoa
  • ghee (gí)
  • halak, tenger gyümölcsei
  • tojás
  • belsőségek
  • húsok
  • kókuszzsír
  • kakaóvaj
  • házi kacsa-, libazsír
  • friss fűszernövények, só
  • citromlé, almaecet
  • víz, gyógynövényteák

Mint írtam, ez nem teljes lista, de innen, a weboldalról az Életmód-navigátor ajándékok közül letölthetsz egy részletes FODMAP táblázatot.

Az alacsony FODMAP étrend ellen szóló érvek

Mint minden jónak, az alacsony FODMAP étrendnek is van árnyoldala. Lássuk ezeket is:

  • Ha valaki szakértői segítség nélkül vág bele egy drasztikus alacsony FODMAP étrendbe, az elérhető javulás helyett lehet, hogy inkább ront az állapotán. Ezért nagyon fontos, hogy alaposan járd körül a témát, konzultálj az orvosoddal, gasztroenterológusoddal, vagy olyan dietetikussal, aki hallott már a FODMAP-ről;
  • Ha nem körültekintően jársz el, előfordulhat, hogy egyoldalúan, rendszertelenül táplálkozol. Így lehet, hogy nem viszel be elegendő létfontosságú tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot. Mindez nem csak a bél mikrobiomjára, hanem az általános állapotodra is káros hatással bír.
  • A magas FODMAP tartalmú élelmiszerek eltávolítása után könnyű abba a hibába esni, hogy a megengedhető élelmiszerek közül döntően olyasmire alapozol, ami tele van finomított keményítővel. A fehér burgonya, fehér basmati rizs, és a többi gluténmentes gabona túlzott mennyiségben inkább az egészségtelen baktériumokat és parazitákat táplálja. A gabonafélék, a finomított szénhidrátok, a tejtermékek és az alkohol elhagyása gyakran már önmagában megoldja az emésztési problémák nagy részét, ezért nem biztos, hogy drasztikus alacsony FODMAP étrenden kell sanyargatnod magad hónapokig.
  • Az alacsony FODMAP étrend eliminációs szakaszában nagyon sok, a bélflóra számára egyébként egészséges élelmiszert kell kiiktatni. A hagymafélék, a savanyú káposzta, a spárga, avokádó, karfiol, zeller nagyon egészséges élelmiszerek, sok rostot, tápanyagot és antioxidánst tartalmaznak. Kár lenne végérvényesen  száműznöd őket az asztalodról.
  • Hosszú távon az alacsony FODMAP étrend valósággal kiéhezteti a jó bélbaktériumokat. A rostosabb ételek fogyasztása elengedhetetlen az egészséges bélflóra számára, hiszen ezek táplálják a jó baktériumokat. A rostok ezen kívül megkötik a méreganyagokat és segítik azok székletben való eltávolítását. Ha nincs elegendő rost az étrendben, az székrekedéshez és a toxinok felszívódásához vezet.
  • Az alacsony FODMAP étrend sok egészséges ételt kizár az étkezésből. Hosszú távon ez a korlátozás és az ételválasztás körüli hajcihő rendellenes étkezési magatartást, az ételhez való egészségtelen viszonyulást válthat ki, táplálkozási zavarokat okozhat.

Megoldás

A megoldás megint csak az, hogy az étkezést a te egyedi igényeidhez kell igazítani, melynek során az egészségi állapotodat is figyelembe kell venni. Az emésztési problémák gyógyításának legjobb stratégiája, ha teszteled az élelmiszereket, hogy kiderítsd, van-e egyedi intoleranciád, érzékenységed. Ebben tudlak segíteni az Emésztőrendszeri útikalauz és a Személyre Szabott Étkezés Kialakítása Komplex Megvalósító Programmal.

Egyébként, az alacsony FODMAP étrendről most szándékosan írtam ezt a tőlem szokatlanul rövid bejegyzést. Arra szeretnélek ezzel biztatni, hogy olvasd el nagytudású tanárom, Bartha Ákos és a szintén nagyrabecsült Mezei Elmira nemrég megjelent, Alacsony FODMAP étrend című könyvét.

Az írók érthetően magyarázzák el a legfontosabb információkat, de a bélpanaszokon túl a hisztaminózis, a fibromialgia, a Hashimoto-thyreoiditis, a reumatoid artritisz, az endometriózis és az ekcéma témáját és összefüggéseit is érintik. Mezei Elmira egyszerű, mégis nagyszerű recepteket is közöl ennek a “diétának” a kipróbálásához.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészség és vitalitás szempontjából, akkor segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a szociális média gombokra!

És persze írj hozzászólást is!

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Unsplash

 

42 Shares
Dr Németh Mariann
Dr. Németh Mariann vagyok, életmód-navigátor, funkcionális táplálkozási mentor, egészségcoach. Praktikus megoldásokkal, könyvekkel, online tanfolyamokkal szeretnélek támogatni abban, hogy könnyebb legyen az életed, kiteljesítsd a lehetőségeidet és jobban érezd magad a bőrödben.

Szólj hozzá te is!