Kategóriák
Egészséges táplálkozás

Mit ehetsz júniusban?

Mit ehetsz júniusban?

Ismét egy terményekben bővelkedő hónap. Júniusban már nem az ízetlen primőr árukból kell válogatnunk hanem a zamatos, csábító zöldségek, gyümölcsök nagy választéka kelleti magát.

Új finomságok júniusban

Azzal kezdem, ami talán nem is jutna eszedbe: az illatos bodzavirágból érdemes szedni néhány „csokorra” valót. Ne cukros szörpöt készíts belőle! Rizslisztből készített palacsintatésztába forgatva, és kókuszolajban kisütve ízletes ínyencség. Ha pedig megszárítod, kiváló tea lehet belőle a téli hónapokra.

Figyelj arra, hogy olyan bokrokról gyűjtsd be a virágokat, amelyet nem szennyeznek a közlekedő járművek.

Ha már virággyűjtés, akkor a most virágzó hársfákról is érdemes egy kis téli tea-alapanyagról gondoskodni.

Végre kapható a finom, zsenge új karalábé, és sárgarépából is kapsz már ideit. A világért se dobd ki a zöldjüket! Adják magukat a smoothie-khoz, és zöld turmixokhoz, de emellett salátába, levesbe aprítva, és akár főzeléknek is elkészítheted.

A sárgarépát meg sem kell még hámozni. Elég, ha jó erősen lesikálod.

Ezekből a gyenge zöldségekből isteni leveseket, főzelékeket, töltött- és rakott fogásokat, párolt köreteket készíthetsz.

A retek immár nem „hónapos”, hanem „nyári”. A hosszúkás változatok is megjelentek. Nyersen és sütve is fogyaszthatod.

Feltétlenül próbáld ki a rebarbarát! A vörösre színeződött szárát szabad elfogyasztani, a levele mérgező! Főleg desszertekhez használják, de mártást is készíthetsz belőle főtt húshoz vagy sültekhez. Szerintem szeretni fogod a kissé savanykás, piszkére hasonlító ízét.

A rebarbara tisztítva, ujjnyi vastag szeletekre vágva jól fagyasztható. Én már eltettem  néhány adagot belőle.

Újhagyma, salátafélék, többfajta cseresznye kínálja magát, de ebben a hónapban jön a meggy, a málna, a ribizli, az egres. 

Spárgát és epret viszont már csak néhány hétig vásárolhatsz.

A költségek átcsoportosítása

Sajnos nagyon elszaladtak az árak. Az az igazság, hogy egy átlagos négy tagú család ilyenkor nem tud annyi epret, cseresznyét, málnát venni, amennyit a gyerekek ne tudnának megenni.

A szülők ilyenkor bekapnak egy-két szemet, és a többit a csemetéknek hagyják. Nem jól van ez így, hiszen a felnőtteknek is szükségük van a tápanyagokra, enzimekre, antioxidánsokra, amely ezekben a gyümölcsökben található.

Sajnos, több fizetést nem adhatok neked. Van azonban egy tippem: Nézzétek át a konyhai kiadásaitokat! Az élelmiszervásárláskor mennyi édesség, gyümölcsjoghurt, puding, tejszelet, üdítő kerül a kosárba? Az ezekre fordított pénzt inkább költsétek friss gyümölcsre!

Ezekkel vigyázz!

Júniusban megjelenik az újkrumpli és más burgonyafélék – a paprika, paradicsom, padlizsán is. Ezeket most, a szezonjukban kis mennyiségben fogyaszthatod, de most is vigyázz velük!

Ezek a növények a krónikus gyulladással küzdő embereknél – mint amilyenek az autoimmun-, szív- és érrendszeri betegségek, az inzulinrezisztencia, vagy a rák – tovább növelik a vérben a gyulladást okozó hormonok szintjét, ezáltal rontanak a beteg állapotán. Pajzsmirigy-alulműködés esetében is célszerű kerülni őket, mert megzavarják a pajzsmirigy hormonszintézisét.

A melegebb hónapokban a könnyű ételek fogyasztása kívánatos. Most sem a gyümölcsöké legyen azonban a főszerep, hanem a zöldségeké.

Nem muszáj minden nap húst enned!

A fehérjebevitelt nehéz húsok helyett halakkal, tojással is megoldhatod. Semmi baj nem történik, ha nem eszel színhúst. Kollagén típusú fehérjéket is fogyassz azonban.

Az idén talán kimarad a tengerparti nyaralás, de ha változik a járványhelyzet, és mégis az utazás mellett döntesz, ki ne hagyd a tengeri herkentyűket, rákokat, kagylókat!

Befőzés egészségesen

Talán az eper az első gyümölcs, amellyel a háziasszonyok el szokták kezdeni a befőzést. Számtalan receptet találhatsz, a kérdés az, hogy ezek vajon mennyire egészségesek?

A befőzéshez általában sok cukor kell, ami ugye az egyik legnagyobb rossz a táplálkozásban. Természetesen számtalan „egészséges”, cukormentes receptet találsz, de ezekre érdemes kritikusan tekinteni.

A cukormentes lekvárok, dzsemek, befőttek, szörpök valójában cukorhelyettesítőket tartalmaznak. Ezek eritrittel, xillittel, mézzel, vagy egyéb, a cukornál egészségesebbnek tartott édesítővel készülnek.

Többször írtam már azonban arról, hogy a cukorhelyettesítők egyáltalán nem egészséges alternatívái a cukornak. Ezek is éppúgy kerülendők, legfeljebb más okból, mint a cukor. A Táplálkozás-navigátorban erről részletesen írtam.

A másik gond a tartósítószerekkel szokott lenni. Ha már az otthoni befőzést választod, szabadulj meg ezektől is, és inkább dunsztolással tartósíts.

Szerencsére létezik cukor- és tartósítószermentes befőzés is. Olvasd el például erről Benda Judit cikkét.

Az étel- és befőttcsodáidról készült fotókat büszkén posztold a közösségi médiában, és használd az #életmód-navigátor hasthaget! 🙂

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Canva

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük