Milyen alapanyagokat használhatsz a drága „-mentes” termékek helyett? Annak, aki egészségesebben akar táplálkozni, vagy valamilyen ételérzékenységgel küzd, nem könnyű manapság eligazodni a számos helyettesítő termék között.
Az egészséges táplálkozásra törekvés térhódításával az élelmiszeripar gyorsan reagált az új igényre, és ontja magából az ilyen-olyan mentes készítményeket, a szuperélelmiszereket, a hagyományos alapanyagokat pótló árukat.
A bejegyzésben elárulom, én hogyan csinálom.
Nézd meg a videót! A leiratot a videó alatt találod.
Alapanyagok a „mentesség” jegyében
Ha ilyen termékekre akarod alapozni az étkezéseidet, gyorsan azt tapasztalhatod, hogy ezek a helyettesítő termékek nagyon drágák, sokszor ismeretlen és fura ízű dolgok, amiket sehogy sem tudsz elfogadni, még kevésbé a családtagjaiddal elfogadtatni.
Akár évekig is tarthat a kísérletezés, mégis csak odáig sikerül eljutni, hogy számtalan lejárt szavatosságú, felhasználatlan élelmiszer landol a szemétben.
Azért tudok erről beszélni, mert jó néhány évvel ezelőtt én is úgy kezdtem a glutén- és tejtermékmentes táplálkozást, hogy megvásároltam azokat a késztermékeket, amelyekről úgy gondoltam, hogy megoldják az egészségi problémáimat.
Sajnos azonban ez nem így történt. Az élelmiszerekre költött pluszkiadások nem hozták el a vágyott egészséget. Amikor megállapították az ételérzékenységeimet, elkezdtem utána nézni, hogy akkor mit is tudnék enni?
Milyen alapanyagokat használhatok?
Kezdeti próbálkozások
Először én is a kenyérproblémával szembesültem. Ha nem ehetek teljes kiőrlésű búzakenyeret, mint korábban, mi a megoldás? A bolti gluténmentes választék akkor még igencsak gyér volt, de ha találtam is, a csomagoláson lévő összetevők listája egyáltalán nem győzött meg.
A stabilizátorok, állományjavítók, szója, és más nemkívánatos adalékok ugyanúgy kerülendők, ezért úgy döntöttem, hogy magam sütöm a kenyerem.
Sajnos ez sem nagyon jött be. A receptek szerint egy fél kilós gluténmentes kenyérhez 5-6 féle gluténmentes lisztből kellett 2-3 grammnyi mennyiséget felhasználni.
A számos üvegben tárolt lisztek méricskélése elég macerássá tették a kenyérsütést, és hamar elegem lett belőle.
A másik főgond a tejtermékek helyettesítése volt. Akkor még leginkább csak szójatejet lehetett kapni, majd lassan jöttek be a különböző kókusz- és gabonatejek, magtejek.
A szójatej szóba sem jöhetett, de a többinél sem tetszett a dobozra írt összetevő lista. Ezekről ismét úgy gondoltam, hogy ha nem is iszom tejet, nem leszek egészségesebb egy doboznyi cukortól, víztől és adalékanyagtól.
Aztán ott voltak a porok mindenféle szuperélelmiszerből. Emlékszem, mennyire tetszett a maqui por, aminek lila színe volt, persze aranyárban. Semmilyen extra jótékony hatását nem éreztem.
Vettem csicseriborsólisztből készült száraztésztát, zöldbanán-, mandula-, kókusz- és minden egyéb lisztet, hogy változatosan étkezhessünk – aztán ezek addig árválkodtak a kamrában, amíg lejárt a szavatosságuk.
Nem akarlak untatni: hidd el, kipróbáltam számos sűrítőanyagot, puffasztott szeletet, aszalványt, proteinszeletet, olajat, magvat… aztán rájöttem, hogy szépen hagytam magam csőbe húzni.
Nem egészségesebb!
Az élelmiszeripar persze, hogy követi az igényt. De ezek a termékek ugyanolyan késztermékek, mint a hagyományosak, a különbség csupán annyi, hogy általában extra drágák.
Nem egészségesebbek, hiszen ezek is tele vannak adalékanyagokkal, ezek is tartalmaznak káros összetevőket, még ha etikus gazdálkodásból, és bio-hozzávalókból kerülnek is ki.
Változtattam hát, és most már főleg csak minél kevésbé feldolgozott alapanyagokat, és amiből csak lehet, friss árut vásárolok.
Sokkal pénztárcabarátabb ez a megoldás, és az élelmiszerek tárolása is jóval kisebb helyet igényel. Azt természetesen bevallom, hogy a kényelmi készételek kiiktatásával az ételkészítés több időt kíván, mint ha csak kivenném a zacskóból.
Mivel azonban az egészséges étkezés, és a családom egészséges ételekkel való ellátása nálam prioritás, ezt nem bánom. Ennek ellenére nincs macera nálunk a konyhában, mégis megnyugtató a tudat, hogy igazi ételekkel teszünk a valódi egészségünk érdekében.
A Mit rejt egy ételérzékeny kamrája? című cikkben írtam a kezdeti bukdácsolásaimról is.
A cikk írásának idejéhez képest azonban mostanra még letisztultabb az alapanyag-listám.
Milyen alapanyagokat használok?
Mielőtt rátérnék, hogy pontosan miket is használok a konyhában, elmondom, hogy semmilyen terméket nem szponzorálok, nem kapok jutalékot azért, ha valamit a nevén nevezek.
Egyszerűen segíteni szeretnék neked azzal, hogy megmutatom, én hogyan csinálom.
Lisztek
Lisztek közül általános használatra teljes kiőrlésű zablisztet, vagy teljes kiőrlésű zabpehelylisztet használok. Ezek ugyan nem gluténmentesek, vagyis cöliákiások például nem fogyaszthatják, de a zab gabonafehérjéje nem idéz elő bélgyulladást, és egyéb olyan problémákat, amelyeket a búza gabonafehérjéje.
Mindazonáltal a kenyérfogyasztásunk nagyon lecsökkent, nem fogyasztunk minden nap teljes kiőrlésű zablisztből sütött kenyeret sem.
A barna rizsliszt még, amiből rendszeresen tartok itthon. Egyébként jól vagyunk lisztek, kenyér és péksütemények nélkül is.
Édesítés
Édesítésre nem nagyon van szükség, barnacukrot és juharszirupot, illetve bizonyos desszertekhez nagy szemű datolyából saját kezűleg készített datolyapasztát használok.
Ezekből nagyon kevés fogy. Nincs xillit, eritrit, stevia és más drága cukorpótló.
Tészta
Rizstésztát főzök ki olykor-olykor, de nem eszünk sok tésztát. Nagy ritkán galuskát is készítek teljes kiőrlésű zablisztből. A pizzát is ebből sütjük.
Zselésítés, sűrítés
Zselésítésre zselatint, sűrítésre bizonyos ételeknél nyílgyökérlisztet használok. A főzelékeket nem rántással vagy habarással, hanem a saját tartalmukkal sűrítem.
Útifűmaghéj is van otthon. Ezt a zabkenyér sütésekor alkalmazzuk, egy csomag sokáig elég.
Zsiradék
Zsiradékok közül kókuszolaj, olívaolaj és avokádó olaj van itthon. A két utóbbit csak salátákhoz használom, nem főzéshez. A kókuszolajon kívül kacsa- és libazsírt is használok főzéshez, ezeket hájból szoktam kisütni.
Diófélék, magvak
Dió, mandula, mák, kesudió, és időnként makadámia dió is van itthon. Ez utóbbi nagyon drága, meg kell becsülni.
Ezekből az erős turmixommal krémeket is szoktam készíteni, a drága bolti üveges magkrémek helyett.
Divatos nassolnivalók
Protein- és egyéb szeletkéket mostanra egyáltalán nem vásárolok. Aszalványokat is ritkán, inkább csak télen mazsolát, vagy aszalt meggyet.
Tejtermékek
Tejtermékek közül időnként hosszan érlelt kemény sajtot veszünk. Tej helyett kókusztejet szoktam készíteni magtejfőzővel, a dobozos tejhelyettesítőket kerülöm.
A reggeli zabkásába szeretek egy kiskanálnyi ghee-t, vagyis tisztított vajat tenni. Ezt biovajból könnyen lehet készíteni, még így is megfizethetőbb az ára, mint a készen kaphatóé.
Gabonafélék
Ja igen, zabpehely. Van otthon zabpehely, és gluténmentes gabonák közül rizs, köles, és quinoa.
Rizsből többfélét tartok: basmati, jázmin- és barnarizs, valamint vadrizs is van. Bár a vadrizs, és ha már itt tartunk, a quinoa, nem gabonák, hanem pázsitfűfélék magvai.
Kókusztermékek
Kókusztermékekből kókuszreszeléket tartok csak. Nem szeretjük a kókuszkrémet, kókuszjoghurtot, és más kókuszizéket. Hosszú, külföldi utazásokkor szoktam venni kókuszchipset útravalónak, de egyébként nem költünk ilyesmire.
Fűszerek
Zacskós, kész fűszerkeverékek, és ételízesítők szintén nincsenek. Friss zöldfűszereket szoktam fagyasztani, illetve a szárított fűszerekből magam keverem ki a különböző ízesítőket.
Parajdi sót használok, és mindig megbízható házi pirospaprikát veszek.
Szuperfoodok
A divatos szuperfood őrleményeket már nem használom. Kakaópor és matcha tea por viszont mindig van itthon.
A kakaóról jut eszembe, 70 és 85 %-os étcsokit tartok még itthon, én a 85 %-osat szeretem. Ezzel tudok édességeket sütni, és télen kiváló forró csokihoz is.
Konzervek
Konzervből olívabogyó, kapribogyó, tőkehalmáj, szardínia, és tonhal van a kamrában. Nyáron eltett paradicsomlé, és néhány üveg cukormentes lekvár, csalamádé, savanyúság.
Bolti salátaönteteket nem vásárolok. Almaecetet, balzsamecetet, és dijoni mustárt viszont rendszeresen használok.
A fagyasztóban
A fagyasztóban bogyós gyümölcsök, szilva, hámozott banán, zöldbab, zöldborsó, vegyes zöldségek, friss fűszernövények vannak és egy-két doboz tengeri herkentyű.
Nem szeretek főtt ételt lefagyasztani. Annyira hozzá vagyunk szokva a friss ételekhez, hogy ezek nem annyira ízlenek.
A hűtőben
A hűtőben idénynek megfelelő friss zöldségek, hűtést igénylő friss gyümölcsök, házi tojás, házi szalonna, házi sonka, és annyi friss hús van, amennyi a tervezett főzéshez kell.
+
Citrom. Gyógynövényteák. Kávé – csak a vendégeknek, mert mi nem kávézunk.
Nagyjából ennyi. Lehet, hogy puritánnak találod ezt az alapkészletet, de ne sajnálj! Az ételérzékenységeinknek és egyéb nyavalyáinknak köszönhetően sokkal változatosabban eszünk, mint azelőtt.
Milyen alapanyagokat nem vásárolok?
Láthatod, hogy nem veszek gluténmentes kekszeket, kenyér- és lángosporokat, 65 gramm bio-zabpelyhet 570,-Ft-ért zacskóban, 599,-Ft-os gabonatejnek álcázott cukros vizet, dobozos müzlit, 4.610,-Ft-os zöld turmix-port, csomósodásgátlóval készült fűszerkeverékeket, instant kakaót, 1500,-Ft-os cukorhelyettesítőt, és egyebeket.
Sok mindent nem veszünk, aminek az árán megengedhetjük magunknak a valódi élelmiszereket: a jó minőségű húst, az idényzöldségeket, gyümölcsöket, a drágább csokoládét, a házi füstölt árut, és más, igazi ételt.
Lehet, hogy azt hiszed, hogy így nagyon sok időm megy el a főzésre és az ételek előkészítésére, de ez nem így van.
Az Életmód-navigátor blogon többet is olvashatsz a rendszeremről, ami neked is segít abban, hogy eligazodj az élelmiszeripar, és az egymásnak ellentmondó táplálkozási tanácsok útvesztőjében.
A Táplálkozás-navigátor: Irányzatmentes útmutató az egészséghez című könyvemben leírt főzési koncepció, és a könyvhöz mellékelt ajándék Ételtérkép segítségével pedig több száz egészséges fogást varázsolhatsz az asztalra .
Hamarosan megmutatom azt is, hogy én ezt hogy csinálom: hogyan lehet friss, minél kevésbé feldolgozott hozzávalókból gyorsan, és egyszerűen tápláló, ízletes fogásokat készíteni.
♥♥♥
Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!
Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!
Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach
Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!
Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!
Fotó: Katie Smith/Unsplash