Kategóriák
Egészséges életmód

Mi akadályozza az életmódváltást? És mit tehetsz ellene?

Életmódváltás. Fogyókúra. Diéta. Ilyen-olyan étrend.

Te hányszor próbálkoztál már? Hányszor érezted azt, hogy egyre csak szaporodnak a pluszkilók, fáradt és enervált vagy? Hányszor határoztad el, hogy holnaptól, hétfőtől, januártól, szeptembertől, az ünnepek utántól … változtatni fogsz, mert így egyszerűen nem mehet tovább?

Hányszor fogadtad el a korod előrehaladtával természetesként a kisebb-nagyobb egészségügyi problémáidat?

A táplálkozásról és az egészséges életmódról nem beszélhetünk anélkül, hogy mindennek a lelki oldaláról is ne tennénk említést. A próbálkozásaink gyakran azért buknak el, mert nem számolunk azokkal az akadályokkal, amelyek elhatározásainkat szabotálják.

A családommal imádjuk a Balatont. Mint minden évben, augusztusban most is eltöltöttünk itt néhány napot. Az idén is megállapítottam, hogy szinte csak elvétve lehet csinos, fitt embereket látni. Sajnos, a fiatalok, gyerekek körében is egyre több a túlsúlyos, elhízott.

Ha jól belegondolok, az lenne a furcsa, ha ez másképp lenne. A strandbüfék előtt kígyózó sorokban többé-kevésbé türelmesen várták ki az emberek a megrendelt gulyásokat, pörkölteket, lángost, pizzát, palacsintát, rántott ételeket.

Fél literes műanyag poharakból számolatlanul itták az üdítőt, limonádét, sört. Jégkrém, fagyi, kapucsínó – a nyaralás alatt minden, mi szem, szájnak ingere, jár nekünk.

Igaz azonban, hogy jórészt nincs is más lehetőség. A strandbüfék kínálatába nem tartoznak bele a saláták, az üdítő nyári harapnivalók, mint például a hideg sárgadinnye sonkával, vagy a szakszerűen egészségesre elkészített smoothiek (mert attól, hogy smoothie, még nem biztos, hogy egészséges is!).

Talán azért nem kaphatók, mert nincs rájuk igény? A negyven fokos hőségben is a nehéz, bár kétségkívül finom ételeket keressük?

Életmódváltás? Miért?

A manapság leggyakoribb betegségek igazából mind egy tőről fakadnak. A helytelen táplálkozás és életmód az, amik a szervezeti kisiklásokat okozzák.

Nem törődünk azzal, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszert fogyasszunk. Irdatlan mennyiségben viszünk be olyan anyagokat a szervezetünkbe, amilyeneket vagy egyáltalán nem, vagy csak minimális mennyiségben lenne szabad.

Étkezéseinknél elsődleges szempont az élvezeti érték, nem pedig az, hogy energiát szolgáltassunk a testünknek.

Nem azért eszünk, mert éhesek vagyunk, és nem azt esszük, ami jót tesz nekünk. Az étellel az ínyünknek kedvezünk, lelki szükségleteinket elégítjük ki, a kényelmünket szolgáljuk.

Gondolkodtál már azon, hogy számodra mennyire fontos, hogy mindig és mindenhol azt edd, amit szeretsz? Mennyire szorult nálad háttérbe a táplálkozás „üzemanyag” funkciója? Mennyire vagy tudatos az ételeid megválasztásánál?

Ne érts félre, nincs abban semmi rossz, ha szereted, amit elfogyasztasz. Nagyon helytelen lenne az étkezéseket holmi „tankolásnak” tekinteni.

Nagyon fontos az is, hogy élvezzük az élelmiszerek ízét, állagát, illatát. A családdal és a barátokkal közösen elfogyasztott étel, egy jó étterem, és igen, a strandbüfé hangulata is meghatározó.

Mégsem árt tisztában lenni azzal, hogy a táplálkozásban, életmódodban mennyire akarsz tudatos lenni, egyáltalán, mennyire vagy képes tudatosságra?

Mennyire vagy a rossz szokásaid rabja?

Mennyire vagy a szokásaid rabja? Szinte nincs ember, aki még soha nem akart gyökeresen változtatni az életén. Különösen gyakori ez a táplálkozás területén.

A túlsúly, az elhízás és az ennek következtében kialakuló egészségi problémák terjedésével a fogyókúrák és diéták kora köszöntött be. Évente többször kezdünk új életet, váltunk egészségre – legalábbis nagyon, de nagyon szeretnénk.

Van azonban egy aprócska probléma:

Az, hogy milyen módon gondolsz magadra, a testedre, már az első lépésnél elszabotálhatja bármilyen egészségesebb életmódra váltó szándékodat.

De nem is jó szó az, hogy életmódváltás. Az életmódváltás nem az első lépés. Ahhoz, hogy valóban megváltozzon a helyzet, előbb szemléletváltásra van szükséged.

Milyen módon gondolsz magadra?

Milyen módon gondolsz magadra? Szereted magad? Szereted a tested? Szereted a lelked? Szereted azt, amilyen vagy? Nagyon sokszor itt van a kutya elásva.

Elégedetlen vagy. Elégedetlen vagy magaddal, a körülményeiddel, az életeddel. A testeddel, a lelkeddel.

Most ne boncolgassuk, hogy miért érzel így. Nőből vagyok, ugyanolyan feladataim vannak, mint neked. Azt is tudom, hogy Te vagy az utolsó a sorban. Mindig mindenki más igénye fontosabb. Hajtasz ezerrel, és mire az összes kötelességed végére érsz, és rád kerülne a sor, legtöbbször már sem erőd, sem kedved nincs arra, hogy valami igazán fontosat tegyél magadért.

Mit is beszélek? Soha nem érsz az összes kötelességed végére! Így aztán megy tovább a verkli, egyre rozsdásabban, egyre nehezebben. Ne csodálkozz azon, ha az éveiddel együtt szaporodnak a pluszkilóid és az egészségi problémáid is.

Nem fogsz kikerülni ebből a gödörből, ha mindent úgy csinálsz, ahogy eddig! Ez drasztikusan hangzik ugyan, de Te is pontosan tudod!

Kezdd hát a szemléletváltással!

Szemléletváltás nélkül nem fog menni! Gondolj másképp magadra! Szeresd magad, úgy, ahogy vagy! Vállalj felelősséget az egészségedért!

Hiszen nagyon is hálás lehetsz magadnak azért, mert állod a sarat! Elfogadhatod a hibáidat, a gyarlóságaidat, a következetlenségeidet, legalább te tedd meg, más úgysem lesz veled elnéző.

Ha megtanulnál így élni, figyelnél arra is, hogy mit eszel. Fontos lenne, hogy igazi étel kerüljön az asztalodra. Ismernéd a szervezetedet, és elsődlegesnek tartanád a valós igényeit.

A másfajta gondolatok másfajta szokásokat alakítanak ki. A jobb szokásokkal az életed, a körülményeid is jobbá válnának.

Persze, mindez tudatosságot, cselekvést és kitartást igényel. Magunkért tenni valamit nagyon nehéz.

Maradhat minden úgy, ahogy van. Akkor továbbra is elégedetlen leszel, a szaporodó betegségeidre legfeljebb majd kapsz gyógyszereket. Kitűnően eléldegélhetsz évtizedekig elhízottan, cukorbetegen, magas vérnyomással, ízületi problémákkal, pajzsmirigy és epehólyag nélkül, depressziósan, állandó fájdalmakkal, legyengült immunrendszerrel is.

Az idődet fordíthatod várakozásra az orvosi szobák előtt, és épületes beszélgetéseket folytathatsz a sorstársaiddal.

Egyet azonban vegyél számításba! Te valójában nem ezt – a könnyebbik utat – akarod!

Az, hogy ezt a cikket olvasod, azt jelenti, tudod, hogy változtatnod kell, én pedig biztos vagyok abban, hogy az erőd is megvan ehhez.

Legfeljebb az eddigi próbálkozásaid nem jártak sikerrel. De ez nem a Te hibád!

Mi akadályozza az életmódváltást?

 • Nem vagy tisztában önmagaddal, nem törekszel mélyebb önismeretre.
 • Irgalmatlan mennyiségű ellentmondásos információ között kellene eligazodnod ahhoz, hogy valóban felelősséget tudj vállalni az egészségedért.
 • Persze, ne feledkezz meg az időről sem. Minden új dolog kezdetben időigényes. Mielőtt könnyű lenne, nehéz.
 • Aztán meg ott van az „élet”. Hiába tudod, hogy mit és hogyan kellene, a mindennapok során olyan nehéz a gyakorlatban is azt tenni, amiről tudod, hogy jó neked.
 • Ha csak lehet, a könnyebb ellenállás irányába megyünk, és néha kilátástalannak tűnik elbánni a rossz szokásokkal.
 • Amikor kampányszerűen elhatározod magad az éppen soron következő életmódváltásra, sokszor egyedül érezheted magad. Nincs senki, akire számíthatsz, amikor elgyengülsz.
 • Minél többször próbálkoztál már, annál inkább kételkedsz a sikerben. Már a saját szemedben sem vagy hiteles. Hogy remélhetnél akkor támogatást a családodtól, barátaidtól?

Ezek a leggyakoribb valós problémák. Mindezek akadályoznak abban, hogy végleges legyen az életmódváltásod. Ha győzni akarsz önmagad felett, szép sorban el kell hárítanod az akadályokat.

Hogyan háríthatod el az akadályokat?

Első lépésként tisztázd a következőket:

 1. Milyen módon gondolsz magadra?
 2. Szereted magad? Szereted a tested? Szereted a lelked? Szereted azt, amilyen vagy? Mennyire becsülöd magad?
 3. Készen állsz arra, hogy felelősséget vállalj az egészségedért?
 4. Hajlandó vagy a szemléletváltásra?
 5. Minek tekinted a táplálkozást? Az étel csupán íz, élvezet lehet számodra, vagy tudatosítod magadban azt is, hogy minden falattal a tested építed fel (vagy rombolod)?
 6. Gondolkozz el azon, hogy mennyire van jelen az életedben az, hogy mindig csak azt eszed meg, amit szeretsz?
 7. Hányszor diétáztál, fogyókúráztál már? Igen, számold össze! Mi volt a gond? Hol akadtál el? Miért híztad vissza a leadott kilókat?
 8. Vannak szorongásaid, bűntudatod emiatt?
 9. Mennyire érzed, hogy kézben tartod az életed? Elégedett vagy a körülményeiddel? Min szeretnél változtatni?
 10. Milyen célokat szoktál kitűzni? Mennyire vagy önálló? Mennyire ismered a saját igényeidet?
 11. Milyen sikereket és milyen kudarcokat tartasz számon? Kihívásokkal, vagy problémákkal van teli az életed? Hogy látod magad öt év múlva?

Ezek a kérdések a mélyebb önmegismerést szolgálják. A válaszok hozzásegítenek ahhoz, hogy felmérd, akarod-e, képes vagy-e arra a szemléletváltásra, ami ahhoz szükséges, hogy változtass az étkezéseiden, változtass az életmódodon. Mert enélkül nem fog menni. Sem most, sem máskor

Ahogy az írásaimmal is közvetítem, én abban hiszek, hogy a saját személyre szabott igényeink szerinti táplálkozás és életmód az, ami biztosítja számunkra az optimális egészséget, a boldogságot és elégedettséget.

Ennek megvalósítása nem lehetetlen, de szükség van hozzá tudatosságra, amire önismeret és személyes felelősségvállalás nélkül nem leszel képes.

Válaszold meg ezeket a kérdéseket, szánd rá az időt, töprengj rajtuk, és oszd meg velem és a többi olvasóval a gondolataidat!

Olvass el néhány kapcsolódó bejegyzést is:

Milyen nő lett belőled?

Utálod az életed? Így újítsd meg!

Mire figyelj, ha elégedettebb életre vágysz?

Legközelebb tovább megyünk, és akövetkező akadályt vesszük közelebbről szemügyre.

Addig is XXX

Mariann

Fotó: Alex Iby/Unsplash

2 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük