Kategóriák
Egészséges életmód

Méregtelenítés a székrekedés megszüntetésével

Méregtelenítés a székrekedés megszüntetésével

A tavasz beköszöntével évről évre felmerül a méregtelenítés témája. A különböző módszerek megegyeznek abban, hogy hosszabb-rövidebb ideig tartó próbának vetik alá – nem csak a fizikai testet, hanem az akaraterőt és a kitartást is.

És noha a téli hónapok után valóban vágyunk a testi-lelki megújulásra, az életvitelünk nem igazán kedvez a böjtök, bélmosások, étrendi megszorítások gyakran igencsak extrém – és az egészségre inkább káros – ajánlásainak.

Le merném fogadni, te is kacérkodtál már a gondolattal, hogy nekiveselkedj egy méregtelenítő tortúrának!

Pedig ha hagyod, a szervezeted saját maga is elvégzi ezt a feladatot!

Méregtelenítés – mi is ez valójában?

A méregtelenítés célja a szervezetben felhalmozódott salakanyagok eltávolítása. Méregtelenítésre vannak saját szerveink, szervrendszereink.

A májad, a veséid, a tüdőd, a bőröd, a beleid mind azon munkálkodnak, hogy megszabadítsák a szervezeted a táplálkozással és a környezeti mérgekkel bevitt salakanyagoktól.

Ügyelj ezeknek a szerveknek az egészségére, a drasztikus méregtelenítő kúrákat pedig felejtsd el!

Hogyan segítheted a méregtelenítő szerveid munkáját?

Ha megfelelően táplálkozol, és mellőzöd az ízfokozóval, tartósítószerekkel készített ételeket, az üdítőitalokat, ha nem eszel túl sok gyümölcsöt, nagyban megkönnyíted a májad munkáját.

Az elegendő mennyiségű víz fogyasztása a veséid számára (is) nélkülözhetetlen.

A tüdőd hatékonyabban működik, ha rendszeresen mozogsz, de nem űzöl kimerítő sportokat.

A kíméletes, tartósítószer- és ásványi olaj mentes kozmetikumok nem teszik tönkre a bőröd.

A bélrendszered és az emésztőrendszered baktériumflórájának egészségesen tartása szintén nélkülözhetetlen abban, hogy az emésztőrendszer által kiválasztott felesleges, káros anyagokat a széklettel eltávolítsa a szervezetedből.

Ez utóbbit nézzük meg részletesebben:

Az emésztés folyamata

Talán nem emlékszel már pontosan a biológia órán tanultakra, ezért dióhéjban mondom el, mi történik az emésztés során:

Amikor az étel a szádba kerül, rágás közben elkeveredik a nyállal. A nyálban lévő emésztőenzimek elkezdik bontani a táplálékodban lévő szénhidrátokat.

Ezután a falat a nyelőcsövödön át a gyomrodba kerül, ahol annak izmai segítségével elkeveredik a gyomornedvvel, amit a gyomorsav és túlnyomórészt fehérjebontó enzimek alkotnak. A falat immár péppé változott.

A gyomrod után a pépes massza a vékonybeledbe jut, ami perisztaltikus (gyűrűző, hullámszerű) mozgásba kezd.

A hasnyálmirigyed emésztőenzimjei és az epehólyagból a máj által termelt epe befolynak a vékonybélbe és elkezdik lebontani az ételt. Megkezdődik a tápanyagok felszívása is.

Az emésztés 90 %-a a vékonybélben történik, amely az emésztőrendszer leghosszabb szakasza.

A vékonybeledből a béltartalom továbbítódik a vastagbélbe. A vastagbél az emésztőtraktus utolsó szakasza, a bélbaktériumok jórészt itt találhatók.

Fő funkciója a széklet besűrítése víz-visszaszívással, jelentősége óriási: a vastagbél a szervezeted feldolgozó, tisztító és blokkoló központja, megmutatja az immunrendszered hatékonyságát.

Emésztés a vastagbélben már gyakorlatilag nincs, saját enzimjei sincsenek, csak víz, ionok, és egyes vitaminok szívódnak fel, illetve a „K”- és „B-vitaminok” termelése történik.

Na és persze a bélbaktériumok bontó tevékenysége is itt zajlik. Azok az ételdarabkák, amelyeket nem tudtál megemészteni, a vastagbélben élő baktériumok táplálékává válnak.

A vastagbélben besűrűsödött széklet a végbélen át kiürül a szervezetből.

Ennyi. Nem tűnik túl bonyolultnak, ugye? Ennek ellenére szerintem a legtöbben nem tudnák ezt a folyamatot elmondani.

Pedig nagyon fontos lenne, hogy legalább alapszinten mindenki ismerje a szervezete, szervrendszerei működését.

Ez nagyon megkönnyítené a mindennapi csip-csup, mégis az életminőségre olyan rendkívüli hatású döntések meghozatalát, mint amilyen az étkezés.

A székrekedés

Több napig is eltarthat, amíg a szánkba vett falat – az emésztőszerv összehangolt munkája eredményeként meglehetősen „átalakulva” – a végbélen át székletként távozik.

Persze, nincs tökéletes táplálkozás, és nincs tökéletes életmód. Sok olyasmit elfogyasztunk, amit nem kellene, és ami rossz hatást gyakorol az emésztésünkre.

Vannak, akik akár naponta többször is meg tudnak szabadulni a széklettől. Elvileg az ideális az lenne, hogy egy nap annyiszor menjünk a nagydolgunkra, ahány főétkezést fogyasztottunk.

Szerintem a többség messze van az ideálistól. Sokkal gyakoribb a székrekedés, amikor is csupán hetente néhányszor (de lehet, hogy csak egyszer!), szabálytalanul, nagy erőlködés közepette, vagy valamilyen hashajtó segítségével tudnak kakilni.

Viszont létfontosságú, hogy a salakanyag ne időzzön túl sokat a béltraktusban. A belekben felhalmozódó széklet rothadni kezd, ami kiváltja a bélfal irritációját, gyulladását, és a bélflóra patogénná, kórossá válását okozza.

Mindezek következtében gázosodás, puffadás, fejfájás, bőrpanaszok, alvásproblémák jelentkeznek, a szervezet sejtjeinek a funkciója, regenerációs képessége is romlik. Az immunrendszer működése meggyengül, és súlyosabb betegségek is felütik a fejüket.

Mikor elégtelen az emésztés, a szervezet salaktalanításának hatékonysága, nem lesz megfelelő a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok felszívódása sem.

Hiába költesz ezreket vitaminokra, táplálék-kiegészítőkre, ha nem tudnak a szervezetedben hasznosulni.

És ha ez nem lenne elég, nem csak az általános komfortérzet csapnivaló, hanem csökken a teljesítőképesség, felgyorsulnak az öregedési folyamatok is.

Ellenben ha az emésztőrendszered megfelelően működik, a már említett szerveid tökéletesen el tudják végezni a méregtelenítést, így ezen a címen nem kell drága és szörnyűséges tortúráknak alávetned magad.

Ezért ügyelj az emésztőszerveidre , megfelelő működésük biztosítására (ezek mikéntjéről már többször írtam itt és itt), és mielőbb juss el odáig, hogy minden nap legalább egyszer megfelelő mennyiségű és minőségű székleted legyen.

Hogyan tudod ezt elérni?

A székrekedés okai

1. Rossz étrend

Természetesen az étrendeden sok múlik. Ha kevés rostot, ellenben többnyire sült ételeket, sok tejterméket, cukrot, chipseket fogyasztasz, borítékolható a székrekedés.

A túl sok gabonaféle – még a gluténmentesek is okozhatnak székrekedést. Jó, ha megfigyeled magadon, nem érzed-e jobban magad, ha nem eszel minden nap kenyeret, tésztát, rizst, vagy burgonyát.

A tápláló gyökérzöldségek, a karfiol, a brokkoli, az ízletes tökfélék gabona és burgonya nélkül is biztosítják a szükséges szénhidrát-mennyiséget.

2. Kevés víz

Ha kevés vizet iszol, a béltartalom nem tud megfelelő ritmusban továbbhaladni. Gyakran önmagában az elég a krónikus székrekedéses panaszok megszüntetésére, ha napközben óránként megiszol egy pohár inkább langyos, mint hideg vizet.

3. Kávé, koffeintartalmú italok

A túl sok kávé, fekete- és zöld tea dehidratál, vagyis vizet von el a sejtekből. Ugyanaz lesz a helyzet, mint ha kevés vizet iszol: a béltartalom túl sűrű lesz, emiatt nem tud rendesen továbbhaladni.

A kávé egyébként van, akiknél enyhe hashajtóként működik: ha kora reggel éhgyomorra megisznak egy adagot, kis idő múlva el tudnak menni wc-re.

A kávé itt valóban kávét jelent, vagyis üres, cukor- és tej nélküli presszó- vagy hosszú kávét, nem pedig kapucsínót, akárhány az egyben port, vagy egyéb förtelmet.

Mondjuk, én nem ajánlom éhgyomorra a kávét, hiszen – főleg jó erősre főzve – irritálhatja a nyelőcsövet, gyomrot.

4. Testmozgás hiánya

A mozgás nem csak a látható izmaidnak tesz jót, hanem a bélizomzatra is jó hatással van azáltal, hogy elősegíti annak természetes összehúzódását. Ez segít a székletnek a bélben való továbbhaladásban.

5. A székelési inger figyelmen kívül hagyása

Ha „tartogatod”, később annál nehezebb dolgod lesz. Még akkor is, ha nem megfelelőnek ítéled a helyet, vagy az alkalmat, vedd figyelembe, hogy csak súlyosbítod a helyzetet, ha nem intézed el azon „frissiben”.

6. Bizonyos betegségek

A cukorbetegség, a gyulladásos bélbetegségek, a depresszió, autoimmun- és idegrendszeri betegségek hajlamosítanak a székrekedésre.

7. Egyes gyógyszerek

A fájdalomcsillapítók, antidepresszánsok, magas vérnyomás és asztma elleni gyógyszerek, a vas- és kalcium tartalmú étrend-kiegészítők székrekedést okozhatnak.

8. Szorongás, stressz

Az aggodalmaskodó, szorongó, stresszes, elengedésre képtelen emberek szinte kivétel nélkül székrekedéssel küzdenek.

A székrekedést hashajtóval megszüntetni nem a legideálisabb módja a probléma megoldásának.

Persze, ez a legkönnyebb módszer. Nem árt azonban, ha figyelembe veszed, hogy a hashajtók irritálják a bélfalat, ráadásul ellustítják a bélrendszert is.

Nagyon könnyen hozzá lehet szokni, hogy nem megy másképp. Zacher Gábortól, az ismert toxikológustól hallottam, hogy óriási méreteket öltött a különböző hashajtó szerekhez való hozzászokás. Ez is a függés egy formája.

A székrekedés megszüntetésének természetes módjai

1. Egyél több rostot!

Tudom, hogy a vízcsapból is ez folyik, de tényleg. A rostok egyrészt segítik az egészséges mértékű bélmozgásokat, másrészt lágyabbá és könnyebbé teszik a székleted is.

Ezen kívül a számodra emészthetetlen növényi rostok az első számú táplálékai azoknak a jó bélbaktériumoknak, akikre feltétlenül szükséged van a megfelelő hatékonyságú emésztéshez.

Nem elég, ha valamilyen rostkészítményt, tablettát fogyasztasz. A friss zöld leveles és egyéb zöldségek, gyümölcsök abban a mennyiségben, amelyet javasolni szoktam (például itt) elegendő rostot biztosítanak.

A székrekedésnél különösen hasznos magas rosttartalmú élelmiszerek a diófélék, az aszalt szilva (bár nekem speciel ez soha nem vált be), a lenmag, a füge, az avokádó, és a kelbimbó.

A lenmagot ösztrogéndominanciával járó betegségekben (PCOS, endometriózis) nem szabad alkalmazni.

Sok helyen említik még a chiamagot is. Nem tudom, nálad használna-e, én éppen az ellenkező hatást értem el vele.

2. Igyál több vizet!

A tökéletes emésztéshez, a béltartalom megfelelő ütemű továbbhaladásához fontos a sok víz. Hiába kell gyakran pisilned az óránkénti vízivástól, muszáj eleget innod!

3. Mozogj!

Nem kell szuperdivatos ruhában csilli-villi edzőterembe járnod! A gyors tempójú gyaloglás számtalan jótékony hatása mellett stimulálja a vastagbelet is, segíti a széklet gyorsabb haladását.

Bizonyos jógagyakorlatok, mint az eke, a gyermek póz, a szélcsökkentő póz kimondottan jót tesz székrekedés ellen.

Ha nem csak ezeket a jóga ászanákat gyakorolod, még a székrekedés kialakulásához hozzájáruló lelki tényezőket is csökkentheted.

Persze nagyon fontos a gyakorlatok helyes kivitelezése, ezért feltétlenül tanárral jógázz. Nem kerülök ellentmondásba magammal, ehhez sem kell elmenned otthonról: már magyar nyelvű online programok között is válogathatsz.

4. Fogyassz fermentált élelmiszereket!

A rostok mellett a fermentált, vagyis erjesztett élelmiszerek is nélkülözhetetlenek az egészséges bélbaktériumok számára.

A savanyú káposzta, a kovászos uborka és a nálunk is egyre ismertebbé váló kimcsi mellett egy kis ügyességgel számtalan ételt, például tojást, vagy akár halat is fermentálhatsz.

Nem javaslom ellenben a kefirt, vagy a joghurtokat. Ha tudtodon kívül kazein, vagyis tejfehérje-érzékeny vagy, ezekkel csak ártasz. Emellett nem is nagyon lehet megfelelő minőségű tejtermékeket vásárolni.

5. Egyél több zöld leveles zöldséget!

A zöld leveles zöldségek: a különböző saláták, kelkáposzta, spenót, gyermekláncfű-levél nem csak sok rostot tartalmaznak, hanem nagy mennyiségű magnéziumot is.

A magnéziumnak ezernyi előnye mellett a témánk szempontjából legfontosabb szerepe, hogy lágyítja a székletet és növeli a mobilitását. Gyakran használják természetes hashajtóként is (a keserűsó, vagy Epsom-só tulajdonképpen magnézium-szulfát).

6. Fogyassz több almát!

Az alma rostja, a pektin serkenti a bélmozgásokat és fokozza azok gyakoriságát, ha rendszeresen fogyasztják.

Az előző bejegyzésben az emésztés javítására javasolt almaecet (almaborecet) is alkalmas a székrekedés megelőzésére.

Az almafermentáció mellékterméke, az ecetsav segíti az emésztőrendszer megfelelő pH-jának fenntartását, és fontos a káros bélbaktériumok elleni küzdelemben is.

7. Mellőzd (vagy ne) a kávét!

A cikk elején már írtam, hogy a kávé kétesélyes. Tapasztald ki, hogy rád milyen hatással van.

Mindenképpen ízesítetlen kávét fogyassz. A jó hatás érdekében nem kell cukrozni, tejporozni, és egyebekkel csicsázni.

8. Használj lábtartót!

Az angol wc-n ülve egyáltalán nem segítjük a széklet végbélből való kiürülését. Erről nagyon szemléletesen Giulia Enders írt a Belek csodálatos világa és az emésztés című könyvében (Park Könyvkiadó, 2015).

Ha egy dobogóra teszed a lábad, miközben a wc-n ülsz, jobb szögbe kerül a végbél szakasza, és kevesebb erőfeszítést kell tenned a megfelelő székletürítéshez. Tovább segítheted a folyamatot, ha ülés közben előre-hátra dőlsz néhányszor.

Már kaphatók speciális dobogók is, de egy kis IKEA gyermekzsámoly is tökéletesen megteszi. Ez jóval diszkrétebb látvány a fürdőszobában.

+1. Vesd be az  Aloe Verát!

Ha mindezek ellenére egyszer-egyszer mégis előfordul, hogy plusz segítségre van szükséged, alkalmazd az aloe vera erejét.

Az aloe alkalmas az azonnali kíméletes hashajtásra. Növeli a bélmozgásokat és gyulladáscsökkentő anyagokat is tartalmaz az emésztőrendszer megnyugtatására.

Ezt sem használd azonban nyakló nélkül, legyen inkább csak gyors segítség, ha például utazás miatt, idegen helyen nem tudsz elmenni a wc-re.

Nos, ha ezen praktikák segítségével eléred, hogy megszűnjön a székrekedésed, semmi szükség nem lesz arra, hogy drasztikus méregtelenítő kúrákba kezdj.

A bejegyzésekben javasolt személyre szabott táplálkozással a szervezeted valamennyi méregtelenítő szerve megfelelő hatásfokkal fogja végezni a dolgát.

A téma  kimeríthetetlen, és ha több is érdekel, mert te igenis meg akarod ismerni az emésztést, az emésztőrendszered azért, hogy megszüntethesd az emésztési zavaraidat, akkor ajánlom figyelmedbe az Emésztőrendszeri útikalauz online tanfolyamot.

Az Emésztőrendszeri útikalauzra még néhány napig korlátozott számban jelentkezni lehet, kattints ide a részletekért!

Szeretettel:

Mariann

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük