Kategóriák
Egészséges életmód

Lean szemlélet a háztartásban

Úgy vélem, nem tévedek nagyot, ha azt mondom, az idő, pontosabban az időhiány jelenti számodra az egyik legnagyobb problémát.

Az egyik terület, ahol ez leginkább megmutatkozik, a háztartásvezetés. Még akkor is valódi szervezési-tervezési bravúr ez, ha egyébként van segítséged.

Akár a családtagjaid veszik le a válladról a terhek egy részét, akár fizetsz valakinek egyes munkákért (általában takarításért, vasalásért), jócskán marad feladatod.

A háztartás és egy cég irányítása nem sokban különbözik egymástól, így a vállalatfejlesztésre alkalmazható elveket te is jó eredménnyel hasznosíthatod.

Mielőtt elkattintanál, megnyugtatlak, nem kezdek unalmas fejtegetésekbe a Toyotáról, ellátási láncról, termékfejlesztésről, minőségbiztosításról és egyebekről – bár számomra ezek a témák különben nem is unalmasak.

A bejegyzésben azt szeretném megmutatni neked, hogy ha alkalmazod a lean szemléletet, hogyan tudsz otthon egyre kevesebből egyre többet elérni.

Lean?! Ez meg mi?

A lean szó jelentése vékony, sovány, karcsú. A vállalatirányításban a folyamatok vevői igényekhez való alakítását jelenti úgy, hogy egyre kevesebb ráfordítással egyre jobb eredményeket érjenek el.

Annak ellenére, hogy a lean szemléletet szeretik túlbonyolítani, az egész lényege az élet, a munka, a tanulás és a valódi értékteremtés lehető legegyszerűbb megközelítése, és a folyamatos tökéletesítésre való törekvés.

Igen, a kettő összehozható. Az egyszerűsítés és a tökéletesítgetés nem zárja ki egymást.

Lehetséges, hogy egyre többet érj el egyre kevesebből, egyre kevesebb időt, energiát, erőfeszítést használj fel, miközben egyre közelebb kerülsz ahhoz, amire valóban szükséged van.

Igazából a lean ereje az a gondolkodásmód, amelyet jelent. Ha meg szeretnéd könnyíteni magadnak a háztartásvezetést, használnod kell, és a családtagjaidnak is meg kell tanítanod a lean alapelveit.

Ne ijedj meg, ez nem lesz különösebben nehéz, főleg, ha látni fogod az eredményeket is.

Ez a szemlélet nem csak a háztartásodra, az egész életedre, munkádra is nagyon jó hatással lesz.

A lean legfontosabb alapelvei

Amikor lean szemlélettel gondolkodsz, állandóan a folyamatok, tevékenységek veszteségeit és a fejlesztés lehetőségeit keresed.

A családodra, háztartásodra vonatkoztatva ez arról szól, hogy

kiküszöbölsz minden olyasmit, ami erőforrást: időt, energiát, odafigyelést igényel, de számotokra nem számít valódi értéknek, nem érzitek jobban magatokat tőle sem egyénileg, sem mint család. Ez a veszteségek minimalizálása; és

nap, mint nap arra törekszel, hogy amit teszel, jobban és jobban csináld azért, hogy pontosan azt nyújtsd a családodnak, amire szüksége van. Ez a tökéletesítgetés.

Ez folyamatos tanulást, kísérletezést, sok-sok apró változtatást, újítást, fokozatos fejlesztést jelent.

Hidd el, nem a terheid fognak nőni. Ellenkezőleg: ez a szemlélet egyre örömtelibbé teszi a munkádat, hiszen a legkisebb jobbító törekvésed is azonnal visszaigazolást nyer.

Lean szemlélet a háztartásban 1. lépés – Értékmeghatározás

Az idődet azokkal a dolgokkal töltsd, ami fontos neked és a családtagjaidnak.

Tudd, hogy a rengeteg teendő közül, amellyel nap, mint nap zsonglőrködsz, mi az, ami valóban számít nektek.

Beszéljétek meg, hogy milyen otthonra, milyen életre vágytok. Mi az, ami az egyes családtagok számára valódi értéket képvisel?

Tiszta ruha, rendezett otthon, házi koszt, étterem, közös programok, ünnepek, egyéni hobbik – mindenkinek más igényei vannak ezek tekintetében.

Ne különálló tevékenységekben gondolkodj, hanem a család, a háztartás teljes körű menedzseléséhez szükséges feladatok együttesében.

Nézd meg, hogy valóban el kell-e látnod azokat a feladatokat, amelyek külön-külön, vagy egymással kombinálva nem hoznak valódi értéket számotokra.

Lehet, hogy igazából senki sem igényli, hogy minden áldott nap leves és második fogás is kerüljön az asztalra, senki sem fog kerékbe törni, ha a pólókat nem vasalod, az ágyneműt beadod a tisztítóba…

Tudnotok kell, hogy milyen háztartást (milyen életet) szeretnétek, mi felé akartok haladni.

Érdemes meghatározni a stratégiai jelentőségű célokat is évről évre.

Állapodjatok meg néhány egyszerű törekvésben. Az egyik ilyen lehet a háztartással töltött idő csökkentése a jobb eredmények elérése mellett.

Ne ess abba a hibába, hogy túl sok tervet akarsz valóra váltani!

Határozd meg azokat a pontokat, amelyekből egyértelműen megállapítható lesz, hogy az új szemlélet milyen pozitív változásokat hoz az életetekbe, és ne vállalj túl sokat.

A családtagokkal mindenképpen egyeztess, mert együtt kell megoldanotok a feladatokat.

Lean szemlélet a háztartásban 2. lépés – Tervezés

Listázd a szükséges háztartás-vezetési munkákat. Ezek a kívánt eredmény eléréséhez általában több lépésből álló folyamatok.

Tisztában kell lenned a munkafolyamatok valamennyi lépésével, hiszen csak így tudod fejleszteni azokat.

Emellett azt is tudnod kell, hogy adott időpontban mennyi munka van folyamatban, hiszen csak így tudod betervezni azok elvégzését.

Vizsgálj meg mindent alaposan!

A lépések közül sok valóban fontos, és  értékteremtő is. Lesznek olyan lépések is, amelyek szükségesek ugyan, de nem teremtenek értéket. Nagyon sok lépés azonnal elhagyható lesz.

Időszerű példával élve, a tavaszi nagytakarítás elmaradhatatlan része az ablaktisztítás. Ez olyan feladat, amely fontos: legtöbbünknek valódi értékkel bír a tiszta otthon.

Az ablaktisztítás lépései általában:
1. a függöny leszedése,
2. a függöny kimosása,
3. az ablaktábla lemosása,
4. az ablakkeretek, párkányok, redőnyök lemosása,
5. az ablaktábla üvegtisztítóval való bespriccelése,
6. az ablaktábla szárazra törlése, fényesítése,
7. a kimosott függöny visszarakása

Ezekből a lépésekből a függöny leszedése, kimosása fontos, értékteremtő. Az ablakkeretek, párkányok tisztítása szintén. A redőny lemosása szükséges ugyan, de  az illatos függöny és a csillogó ablakunk mellett nem nagyon szoktunk gondolatot fecsérelni rá.

Az ablaktáblát lemosod tisztítószeres vízzel, áttörlöd, vagy gumilehúzóval vízteleníted, aztán bespricceled üvegtisztítóval, majd fényesíted. Na, ebből már van, ami elhagyható.

Tökéletesen tiszta és ragyogó ablaküveged lesz akkor is, ha tisztítószeres, ecetes vízzel lemosod az ablaktáblát, gumilehúzóval vízteleníted, majd száraz ruhával könnyedén áttörlöd.

Időt, erőfeszítést és pénzt takarítottál meg ugyanazért az eredményért azzal, hogy egyszerűsítetted a folyamatot, és kihagytál egy felesleges lépést, amely nem teremt értéket számodra.

A háztartásban gyakran egyik feladat jön a másik után, és a különböző tevékenységek előkészítő időszükségletével is kalkulálni kell. Ez önmagában nem értékteremtő idő, ezért minimálisra kell csökkenteni.

A párhuzamos munkavégzés sokat segít a nem értékteremtő idő csökkentésében. Mindannyian csináljuk is, amikor főzés közben megy a mosógép, vagy amikor úgy osztjuk fel a munkát, hogy egyik családtag bevásárol, amíg a másik kiporszívózik.

Kell egy kis rutin viszont, hogy valóban logikus, hatékony sorrendben csináld ezeket.

Lean szemlélet a háztartásban 3. lépés – Szervezés

A háztartásban semmi nem visz el annyi időt, semmi nem okoz akkora problémákat, mint a szervezetlenség.

Amikor a káosz miatt folyamatosan tűzoltással vagy elfoglalva, nagy rajtad a nyomás.

Ezt a környezeted is megsínyli.

Ahhoz, hogy hatékony és eredményes lehess, elengedhetetlen, hogy megszüntesd a zsúfoltságot. Selejtezz, csoportosíts, rakj rendbe, tegyél helyre, címkézz fel mindent.

Döntsd el, hogy milyennek kell lennie az otthonodnak – bármi történjék is, és ehhez tartsd is magad.

Határozzátok meg azt a rendezettségi szintet, ami mindenkinek megfelel, és aztán közös erőfeszítéssel tartsátok is meg azt. Ellenőrizz mindent, ami a kívánatos helyzet fenntartásához elengedhetetlen.

A családtagjaidnak is – kicsiknek, nagyoknak egyaránt – legyenek kőbe vésett szabályok. Ne hagyd elúszni az eredményeket!

A szervezéshez tartozik az egyes folyamatok helyes ütemezése. A háztartásban (is) mindennek megvan az átfutási ideje.

Az átfutási idő az az időtartam, ami alatt egy adott feladat elvégezhető. Ehhez képest azt is fontos tudni, hogy hányszor kell elvégezni az adott feladatot egy adott periódus (óra, nap, hét, hónap, év) alatt?

Vannak konkrét időszakhoz, időponthoz ütemezendő feladatok is, például az ünnepek körüli szokások, tennivalók esetében. A legjobb, ha listákat használsz az ütemezésekhez.

Lean szemlélet a háztartásban 4. lépés – Gyorsaság

Az erőforrások közül az idő a legértékesebb, hiszen az elvesztegetett órákat soha nem kapjuk vissza.

Iktass ki minden olyan tevékenységet, amely szükségtelenül meghosszabbítja a folyamatokat. Ezt részben már említettem a 2. lépésnél.

A háztartási munkák elvégzéséhez szükséges átfutási idő (lásd előző pont) lehet szükséges, vagyis az adott tevékenység hozzáad ahhoz az értékhez, amit el akarsz érni.

Rengeteg azonban a nem értékteremtő idő, ami valójában örökre elvesztegetett idő. Ilyenek

az adott eredmény eléréséhez szükségtelen lépésekre fordított idő  – a főzés során például sok ilyen van,

a „nem akarásnak nyögés a vége” típusú összecsapott munkák miatti javítgatásokra, ismétlésekre fordított idő,

az egyes feladatokkal való indokolatlan késlekedés (vagy lustaság) miatti pluszmunkákra fordított idő – tipikusan az állagmegóvási munkák elhanyagolása tartozik ide.

Kerülendő a fölösleges utazgatás is ahhoz képest, mint amire valóban szükség lehet. Elmész bevásárolni, de „elfelejted”, hogy a tisztítóba is be kell menned, ezért visszamész, vagy másnap újra megteszed majdnem ugyanazt az utat.

Vagy bevásárlólista nélkül mész, és ismét csak tenned kell egy kört a kifelejtett árucikkek miatt.

A másik fontos dolog a gyorsaságnál, ha gondoskodsz az egyes folyamatok gördülékeny megvalósításáról.

Egyes időgazdálkodási tanácsok szerint általában jobb a tevékenységeket típus szerint csoportosítani, illetve a hasonló tevékenységeket nagy tételben elvégezni. Ez nem mindig igaz.

Főleg a háztartásban, családi életben különösen rugalmasnak kell lenni, vagyis állandóan alkalmazkodni kell a napi igényekhez, esetleges változásokhoz, váratlan dolgokhoz.

Az életminőségünk akkor javul, ha megvalósítjuk a számunkra fontos értékeket, akkor és úgy, ahogy valójában szeretnénk.

A nagy tételben gondolkodás, kötegelés növeli a tevékenységek átfutási idejét, ami rugalmatlanságot eredményez, gyakran várakozáshoz, sőt, pénzveszteséghez is vezet.

Az is veszteség, ha többet teszel, mint amit a családod egyébként elvárna tőled. Hidd el nekem, jóval kevesebb is elég nekik sok olyasmiből, amivel naponta stresszeled magad!

Ők elsősorban azt szeretnék, ha jókedvű és kedves lennél, ha lenne energiád odafigyelni a mondanivalójukra, nem pedig azt, hogy minden élére álljon otthon. Persze, ha bevezeted a lean szemléletet, és kiiktatod az idő-, energia-, és egyéb veszteségeket, mindkettő megvalósulhat.

Csak zárójelben merem megjegyezni, hogy veszteség az is, amikor időt, energiát és pénzt fordítasz olyan vendégségek megszervezésére, társasági összejöveteleken való részvételre, amik az égvilágon semmit sem jelentenek neked és a családodnak.

Lean szemlélet a háztartásban 5. lépés – Költségcsökkentés

A költségcsökkentés sarkalatos pontja a háztartás-vezetésnek. Meg kell szüntetnetek mindent, ami a családtagok számára nem eredményez plusz értéket, hiszen ez csak a költségeiteket növeli. 

A veszteségek felszámolása több ponton is segíti ennek a lépésnek a megvalósulását.

Ha többet vásároltok valamiből, mint amennyire szükségetek van, az nem plusz értéket teremt, hanem veszteséget jelent. Tipikusan ruhából van minden családtagnak jóval több annál, mint amennyit ténylegesen szeret, vagyis valóban visel is.

Szintén ez a helyzet, ha korábban vásárolsz, mint kellene. Ismét egy ruhás példa: amikor megveszed a kisebb méretet még azelőtt, hogy lefogynál.

A készletek felhalmozása az egyik legnagyobb veszteség. Nem csak pénzt áldozol minden feleslegre, hanem értékes helyet, és persze erőfeszítést is, hiszen a felhalmozott dolgokat időről időre rendezni, takarítani, kerülgetni kell.

Ez igaz a szükséges dolgokra is. A tisztítószerek, kozmetikai cikkek, konzervek, papíráru, sportfelszerelések, konyhai eszközök és még számtalan más, irdatlan mennyiségben található a legtöbb otthonban.

Még ha akciósan vásárolod is ezeket, elárasztják a háztartásodat, és csak akkor tudod meg, hogy mennyi pluszmunkát jelentettek, amikor megszabadulsz tőlük, és határozottan ellenállsz az újbóli felszaporodásuknak.

Ma már nem kell minden eshetőségre felkészülni, nagy tételben vásárolni, otthon tartani semmit, hiszen amikor szükséged van valamire, rövid időn belül rendelkezésedre áll. Körültekintő tervezéssel és szervezéssel akkor sem fogsz kifogyni nélkülözhetetlen árukból, ha ellenállsz az akciók, kiárusítások csábításának.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a mindennapi fogyasztási cikkekből csak annyit tartasz otthon, amennyi feltétlenül szükséges. Például nincs a család minden tagjának hatvanféle tusfürdője, fogkrémje, samponja (és így tovább), hanem egy-, legfeljebb kétfélét használtok.

Ezekből egy-egy tartalék flakon van otthon az erre a célra szolgáló szekrénykében, polcon. Amikor már a tartalékot kezditek el használni, pótolod, ami elfogyott. Így mindig lesz tartalékod is, de nem kell a készletekben állni a pénzednek!

Ugyanígy a tartós élelmiszereket, fűszereket, konzerveket, lisztet, cukrot…

A fogyasztás ütemében töltsd fel a készleteket olyan mennyiségben, amennyi elfogyott.

A rendezettség itt is visszaköszön, hiszen csak így tudod átlátni, hogy mi van otthon, miből fogtok kifogyni, mit és milyen mennyiségben kell pótolni.

Lean szemlélet a háztartásban 6. lépés – Tökéletesítgetés

Manapság inkább azt hallhatod, olvashatod, hogy a tökéletesnél jobb a jó. Ne törekedj a tökéletességre, mert az felesleges erőfeszítésre sarkall, ami nem fog megtérülni. Semmi sem tökéletes, tökéletes munka nem létezik.

A lean szemléletben viszont az egyik alapelv a végtelen lépések sorozatával elérhető tökéletesítés. Itt sem az a cél, hogy felaprózd magad a tökéletességre való törekvés oltárán. Így soha nem lesz elég időd és energiád arra, hogy komoly eredményeket érj el.

Arra kell csupán ügyelned, hogy a munkák mindig helyesen legyenek elvégezve, és folyamatosan számold fel a hibákat.

Ezt úgy teheted meg, hogy gyakran változtatsz, kísérletezel, olyan új megoldásokat vezetsz be, amelyek jobb eredményekhez vezetnek. Például hatékonyabban szervezed az egyes teendőket, jobban ütemezel (3. lépés), kiiktatod a veszteségeket (4.,5. lépés)

A másik lényeges pont, hogy határozz meg egy fontossági sorrendet, és azokra a területekre összpontosíts, amelyek az adott pillanatban a legtöbb figyelmedet igénylik.

Egyszerre csak egy problémát oldj meg, és folyamatosan dolgozz rajta, amíg be nem fejezted!

Lean szemlélet a háztartásban 7. lépés – Fegyelem

A fegyelemhez tartozik, hogy nincs mese: erre az egészre összpontosítani kell. Minden egyes nap figyelmet kell áldozni a leanre, nem szabad eltérni a stratégiától és meg kell akadályozni a veszteség növekedését.

Arra van szükség, hogy minden nap a terved (2. lépés) alapján cselekszel, majd ellenőrzöd az eredményeket. Mindennek a napi szokások adják a keretét.

Ha a napi eredmények eltérnek a tervtől, akkor módosítod a folyamatokat: itt-ott apró javítgatásokat végzel. A jó eredmények akkor születnek meg, amikor már nem tűzoltást végzel, hanem az egész háztartásod stabil, egész rendszer.

Minden családtagnak tudnia kell, hogy a rendszer részeiben milyen szerepet játszik, illetve azt is, hogy csak együtt, közösen tudják sikeressé tenni a nagy egészet.

Ebben a rendszerben a résztvevők nyílt, őszinte és gyakori kommunikációja alapvető feltétel. Tiszteletet és megértést kell tanúsítani egymás igényei iránt.

Nagyon fontos az is, hogy minden családtag tudja, mi történik, és hogy az ő tevékenysége hogyan járul hozzá az egész család jó működéséhez.

Mindenkinek ismernie kell a többiek feladatát, munkáját, de nem csak elméleti szinten. Csak az tudja ugyanis egy-egy tevékenység teljes folyamatát, aki a munkát elvégzi. Ha mindenki személyesen kitapasztalja a tényleges tennivalókat, jobban tisztelitek egymás erőfeszítéseit.

Ez különösen fontos például házaspárok esetében, amikor rendszeresen elhangzik általában a férfiak részéről, hogy az automata mosógéppel a mosás nem nagy cucc.

Nem hiszem, hogy aki ezt hangoztatja, túl sokszor válogatta már szét a szennyest, forgatott ki minden zsebet, vizsgált és kezelt minden foltot, dörzsölt már fehér zoknit – hogy csak a különösebb kényeztetést nem igénylő ruhák tisztításáról beszéljek.

Természetesen mindig lesznek hibák, problémák. A fejlődés érdekében ezeket a gyökér okuknál fogva, közös erővel kell feltárni, így lehet rájuk hatékony megoldásokat találni.

Csakúgy, mint a funkcionális medicina, amelynek a tanításait közvetítem, és amely a betegségek gyökér okait tárja fel és szünteti meg, a lean szemlélet is elutasítja a csupán tüneti kezelést.

Ahhoz, hogy a problémák gyökér okait meg tudd oldani, meg kell tanulnod valamit, amit azelőtt nem tudtál. Közben gyakorlatilag meg kell szüntetned mindent, amivel időt vagy erőforrást pazarolsz el.

A lean erről a folyamatos problémamegoldásról, tanulásról, és a hatalmas mennyiségű erőforrás felszabadításáról szól. A háztartásban, családban ez igazi csapatmunka, amely valódi összetartozást, olajozott, boldog életet eredményez.

Megéri hát alkalmazni a lean szemléletet!

Várom kérdéseidet, hozzászólásodat! Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Szeretettel:

Mariann

1 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük