Kategóriák
Egészséges életmód

Koronavírus és praktikus tennivalók – összefoglaló

Nem terveztem írni a koronavírus kapcsán, mert taszít az, ahogyan sokan felülnek most erre a hullámra. A média ontja az (ál)híreket. Több kérdést is kaptam azonban tőletek, hogy mit gondolok a helyzetről, én mit teszek?

Jobban utánanézve úgy találtam, hogy használható, a gyakorlati tennivalókat összefoglaló tájékoztatás valóban nincs.

Ebben a cikkben praktikus összefoglalót kapsz a koronavírus járvány – és tulajdonképpen bármilyen járvány – során célszerű gyakorlati teendőkről: a takarításról, fertőtlenítésről, táplálkozásról, bevásárlásról, életmódról.

Fertőtlenítés

Nem csak koronavírus, hanem bármilyen járvány esetén elsődleges feladat a fertőtlenítés. Rendesen vezetett háztartásban ezzel nincs is sok plusz teendő. Ha rendszeresen és alaposan, a megfelelő módon takarítasz, ilyenkor viszonylag könnyű dolgod van.

A tavaszi nagytakarítás hamarosan aktuális lenne. Használd ki az alkalmat, és láss neki korábban. A megszokott teendőket lásd el, egy kis extra odafigyeléssel. Környezetvédelem ide vagy oda, most azt javasolják, hogy klóros fertőtlenítőszerrel takaríts.

 • Otthonodban a mosható felületeket, ajtókat, műanyag gyermekjátékokat fertőtlenítsd. Nézz körül, és amit általában meg szoktatok érinteni, mosd le. Ne csak a nyilvánvalóban gondolkodj. Például a székek támlájára, karfájára, és egyéb, elsőre nem szembeötlő helyekre is figyelj;
 • Naponta töröld át a kilincseket, villanykapcsolókat, távirányítókat;
 • Fokozottan figyelj a konyha és a fürdőszoba tisztán tartására: a konyhapultot, mosogatót, hűtőt, a szekrényajtókat- és gombokat, szanitereket, WC-t, csaptelepeket rendszeresen és alaposan vedd kezelésbe;
 • A táskáidat, szemüvegedet, kulcsaidat, a telefonod, a számítógép klaviatúráját, a tabletet, laptopot se hagyd ki;
 • Mosd ki a díszpárna-huzatokat, plédeket, plüss állatkákat, mosható szőnyegeket;
 • Ha nem vagy beteg, legalább hetente cseréld az ágyneműt. Náthás, lázas, influenzás betegség esetén, ilyen beteg családtagnál naponta húzz tisztát;
 • Naponta válts tiszta törölközőt, a kéztörlőt, konyharuhát naponta többször is;
 • A kabátokat, dzsekiket is mosd ki;
 • Tegyél a mosószerhez fertőtlenítő adalékot, és úgy általában magasabb hőfokon moss;
 • Vásárlás, hivatali ügyintézés után használj kézfertőtlenítőt;
 • Ha rendszeresen használod, az autód kormányát, a váltót, rádió-, gps- és ajtógombokat is fertőtlenítsd.

A takarítást úgy érdemes higiénikusan csinálni, hogy a flakonból puha, tiszta ruhára (mikroszálas kendőre vagy régi konyharuhára, textilpelenkára, kisebb darabokra vágott frottírtörölközőre) spricceled a tisztítószert, majd a tisztítandó felületet alaposan áttörlöd.

Húzz gumikesztyűt, és gyakran cseréld a rongyot, ne várd meg, amíg teljesen elpiszkolódik, mert akkor csak a koszt maszatolod szét. A takarításhoz használt ruhákat, kendőket használat után magas hőfokon mosd ki.

Vigyázz, hogy a klórgázt ne lélegezd be! Ha pajzsmirigy-betegséged van, légy különösen körültekintő! A klóros tisztítószert ne töményen, hanem hígítva használd!

 • Ha süt a nap, tedd ki az ágyneműt, hogy jól átjárja a napfény és a friss levegő, ez is fertőtlenítő hatású;
 • Szellőztess gyakran, és menj ki a szabadba, ülj ki a napra – de ne menj tömegbe, tartsd be az erre vonatkozó előírásokat!

Válasz a kérdésre: Én hogy csinálom?

Én egy ideje nem szoktam kampányszerű nagytakarítást csinálni, hanem meghatározott módja van annak, ahogyan a háztartási munkákat szervezem. Folyamatosan, bizonyos módszer szerint újra és újra végigcsinálom a szükséges teendőket.

Így semmi sem koszolódik el extrém módon, mindig minden tiszta és rendezett. Ezt neked is javaslom, mert nagyon praktikus. Legyen rendje a napi, heti, és a ritkábban esedékes teendőknek, és ezt tartsd is be.

A takarítószereket én magam kutyulom ecetből, mosogatószerből és citromsavból, környezetvédelmi- és szemétcsökkentési okokból. Kevesebbe is kerül, mint a drága tisztítószerek. Az ecet fertőtlenít is, így most nyugodt lehetek, hiszen alapból eleget teszek még a fokozott higiéniai előírásoknak is.

A  napi takarításhoz tartozik természetesen, hogy beágyazunk (a gyerekek is). A WC-ket, fürdőszobai szanitereket, csapokat, a mosogatót, a tűzhelyet minden nap letisztítom – ezáltal a saját tisztítószeremmel fertőtlenítem is. Az előszobát, nappalit, ebédlőt, konyhát, fürdőszobát minden nap porszívózzuk, és fel is mossuk. Denszi kutyánk bentlakó, egy kutya mellett muszáj a fokozott tisztaság. A hálószobákat általában csak hetente porszívózzuk. Mindez reggel bőven belefér fél órába.

A heti takarítás során nem csak a fürdőszobák napi rendbetételén felüli „teljes generálja”, és az  egész lakás porszívózása, felmosása történik, hanem az ajtók, kilincsek, a konyhaszekrény teljes frontja, a hűtő, és a mosogatógép is alaposabban sorra kerülnek.

Minden hónap elején fenntartok néhány órát (általában a szombat délelőttöt, vagy esténként 1-1 órát) rendszerezésre, amikor szükség szerint kiselejtezek, rendbe teszek egy-egy nagyobb szekrényt, fiókot, helyiséget, kitisztítjuk a mosógép, szárítógép … szűrőjét.

Az ezt követő héten, illetve szombat délelőtt a bútorok alaposabb ápolása, a szekrények teteje, a képek, csillárok, tavasztól ősz végéig, illetve amíg az időjárás engedi az ablakok, függönyök, kerülnek sorra. Gyakran mosom a plédeket, díszpárna-huzatokat is.

Így gyakorlatilag én minden hónapban megcsinálom azokat a teendőket, amikre máshol általában csupán a szezonális nagytakarításokkor kerül sor. (De hét közben bedobni a mosógépbe a plédeket, díszpárna-huzatokat, vagy kitisztítani a mosógép szűrőjét valójában nem igazán igényel számottevő időt!)

Ezzel a módszerrel folyamatosan tisztán tartható a háztartás. Vannak minden hónapban ismétlődő feladatok, és persze vannak olyanok is, amiket 2-3-4 havonta, esetleg ritkábban kell beiktatni ebben a rendszerben. Például a garázst évente egyszer, általában júniusban tesszük rendbe.

Láthatod, hogy a hónap első két hetében több időt fordítok a háztartási munkákra, mert hét közben egy-egy estén, és hétvégén is elvégzek nagyobb, a heti és napi takarításba nem illeszthető munkákat. Cserében a hónap harmadik hétvégéjén jöhet egy családi kirándulás vagy túra, a negyedik hétvégén pedig azt csinálunk, amihez kedvünk van, vagy ilyenkor kerülhetnek sorra a váratlan, de határidőhöz nem kötött teendők. Persze, ha valamilyen program borítja ezt a beosztást, lehet módosítani az általános ütemezésen.

Hogyan tudom ezt a szokást a mostani helyzetben hasznosítani?

Mivel mindig tisztaság és rend van, nem igényel különösebb plusz energiát a mostani helyzet. Az ecetes, házi tisztítószerem egyébként is fertőtlenítő hatású, és minden, amit a járvány idején ajánlott fertőtleníteni, a fenti beosztás miatt nálunk naprakész. Most, mivel ajánlott a klóros fertőtlenítés, vásároltam klórtartalmú tisztítószert, és azt használtam a szokásos teendőimhez. Amíg a járványveszély fennáll, a napi takarítást is így fogom elvégezni.

Most a pluszmunkám igazából annyi volt, hogy soron kívül ismét kimostam a plédeket, kabátokat, de amíg ezt a bejegyzést írom, a mosógép csodálatosan teszi a dolgát. A férjem az autó belsejét vette kezelésbe.

Személyes higiénia

 • Gyakran moss kezet meleg, szappanos folyóvízzel legalább 30 másodpercen keresztül;
 • Ha tömegközlekedési eszközt használsz, vigyél magaddal fertőtlenítő kendőt, és töröld át a kapaszkodókat, üléseket;
 • A táskádat, szemüvegedet, kulcsaidat is fertőtlenítsd;
 • Naponta vegyél tiszta ruhát, moss magasabb hőfokon, és tegyél fertőtlenítőt a mosószerbe;
 • Ha beteg, lázas vagy, reggel és este is zuhanyozz le, hiszen a bőrödön keresztül is méregtelenít a szervezeted, és ilyenkor minden nap vegyél tiszta hálóruhát is;

Koronavírus és táplálkozás

Ha a blogomban javasoltak szerint étkezel, jóformán alig van egyéb tudnivalód. Az Életmód-navigátor közösség tagjaként a lehető legnagyobb mértékben kizárjuk azt, amit nem kellene megennünk, és sok friss, természetes alapanyagot használunk az ételkészítéshez. Nem eszünk – vagy csupán minimális mennyiségben – készételt.

Még a következőket tedd:

 • Igyál sok tiszta vizet. A sok folyadék segít átmosni a szervezetet, hígítja a nyirokfolyadékot, így az immunrendszer által elpusztított anyagok könnyebben kiürülhetnek;
 • Alaposan tisztítsd és mosd meg a főzéshez felhasználni kívánt alapanyagokat. A hűtőt remélhetőleg egyébként is rendszeresen takarítod, most fokozottabban figyelj erre is.
 • Friss, feldolgozatlan élelmiszereket egyél. Sok bogyós gyümölcsöt és zöld levelest fogyassz;
 • Figyelj arra, hogy a zöldségek széles választéka kerüljön az asztalodra: minél több szín, minél több íz, minél több fajta;
 • Fogyassz belsőségeket és halakat, tojást is;
 • Rágcsálj gyömbért, fokhagymát, igyál tisztító gyógynövényteákat, mint amilyen a csalán vagy a kamilla;
 • Kerüld a cukrot, a finomított szénhidrátokat, a gyorsételeket, chipseket. Ezek gyengítik az immunrendszer működését!
 • A vitaminok, táplálékkiegészítők is ajánlottak ilyenkor. Különösen a C- és D-vitamin fontos. Ne csak táplálék-kiegészítőkben gondolkozz. Extra adat a C-vitaminhoz homoktövis-sűrítményből, D-vitaminhoz pedig a napon tartózkodásból is hozzájuthatsz;
 • Bármilyen csábító is alkohollal oldani a stresszt, ne igyál, ne gyengítsd ezzel az immunrendszered;
 • Ne menj étterembe, még akkor sem, ha a szabályok nem tiltják. A rendelést is mellőzd. Főzz otthon egyszerű, tápláló, könnyen emészthető ételeket.
 • Újra és újra készíts egy-egy adag immunerősítő húslevest, és fogyasszátok naponta többször is. Akár csak bögréből kortyolgassátok el a levét.

Itt a recept:  

Hozzávalók:

Baromfi-, marha-, borjú-, birka-, bárány-, sertés (velős)csontos, porcos, bőrös részei, úgy mint például: szegyporc, kuglicsont, marhalábszár-csont, marhafarok, ritkacsont, gerinccsont (orja), lapockacsont, sertésköröm, kacsa-liba-csirkeláb, farhát, (pulyka)szárny, bőrös comb, , stb., aprólék, nyak, inak. Halból is lehet készíteni. Mindezen hozzávalókat keverni is lehet, sőt!

Elkészítés:

 1. A hozzávalókat alaposan tisztítsd meg;
 2. Hideg vízben tedd fel főni;
 3. Fővés közben szedd le a habját;
 4. Hosszú ideig (akár egész éjszakán át) lassan főzd, nagy mennyiségben;
 5. Fűszerezd sóval, borsikafűvel, szerecsendióval;
 6. Főzz bele vöröshagymát, fokhagymagerezdet, néhány szál sárgarépát, petrezselyemgyökeret, karalábét, zellert;
 7. Amikor készen van, szűrd le.

Tojássárgájával, fermentált zöldségek levével „dúsítani” is lehet. Ezt az alaplevet levesek, mártások, raguk készítéséhez is fel lehet használni. Gluténmentes gabonát, rizst, egyéb zöldséget (karfiolt, brokkolit….) is lehet benne főzni.

Bevásárlás, készletek feltöltése

Nagyon más a helyzet itt, vidéken is, mint amikor még én voltam gyerek. Minden tavasszal száz naposcsibe, disznók, a kertben minden zöldség és gyümölcs megtermett. Nagymamám kacsákat is nevelt, az egész családnak befőzte a gyümölcsöt, lekvárt, eltette a savanyúságot. A disznóvágásokkor készült füstölt áru gyönyörűen kitartott a meleg idő beköszöntéig. A szomszédban volt házi tej, tudtunk túrót, tejfölt készíteni….

Persze, mindez nagyon sok munkát és helyhez kötöttséget jelentett. Mi nem voltunk hetekig üdülni, mert nem lehetett otthagyni az állatokat. Most alig van, aki saját maga termeli a szükségletei szerint az élelmiszert. Most látjuk, hogy mennyire kiszolgáltatottak és sérülékenyek vagyunk. Nem termelünk, de tárolni sem igen tudjuk a készleteket, és valójában nagyon sok embernek pénze sincs arra, hogy hosszabb időre berendezkedjen egy válsághelyzetre.

Sajnos láttam, hogy már ezen a címen is kínálják a gyorshiteleket. Ne ess pánikba, és ne halmozz fel hitelből olyasmit, amire nincs szükséged!

Én nem hiszem, illetve inkább azt mondom, bízom abban, hogy az ellátóláncban nem lesz fennakadás, folyamatosan lesz élelmiszer, gyógyszer. Ilyen értelemben egy jól szervezett háztartásban most sincs pánik. Elvileg az alap élelmiszerekből, a rendszeresen használt cikkekből van elegendő. Én nem szeretek felhalmozni, de mindig úgy vásárolok például tisztálkodó szert, fogkrémet, WC-papírt, egyebeket, hogy egy bontatlan csomag legyen tartalékban azon kívül, ami használatban van. Amikor ehhez a tartalékhoz kell nyúlni, már veszem a pótlást. Így akár több hónapig is eltelhet, mielőtt minden elfogyna.

Most azért, hogy minél ritkábban legyen szükség üzletekbe, emberek közé menni, természetesen ismét átnéztem mindent, és vásároltam plusz darabokat, de nem extrém mennyiségben. 

Mi legyen otthon?

 • Nézd át a gyógyszereket! Fájdalom- és lázcsillapító, görcsoldó, széntabletta jó, ha van otthon. Töltsd fel a házipatikát, és a fürdőszobai elsősegély-dobozt;
 • Szappan, sampon, egészségügyi betét, fogkrém, fogkefe, dezodor, mosogatószer – ha hiányos a készlet, vásárolj egy-egy tartalékot;
 • WC-papír, papír zsebkendő, egyéb háztartási papíráru felhalmozása: nem kell garmadával venni ezeket sem. Legyen tartalékod, de ne vidd túlzásba;
 • Én mosótojással mosok, ecettel öblítek, ezért most csak klóros fertőtlenítő tisztítószert, és fertőtlenítő mosószer-adalékot vettem – szigorúan csak átmeneti időre, amíg ezt javasolják a szakemberek. Utána te is térj vissza a környezetbarát megoldásokhoz.

Ezen a téren egyébként érdemes megfontolni az egyszerűsítést. A legtöbb háztartásban számtalan különböző flakon tisztítószer, minden családtagnak külön tusfürdő, fogkrém van forgalomban. Valóban szükség van erre? A különböző tisztítószerek nagyon jól kiválthatók egy általános, környezetbarát, házi készítménnyel, és a közös háztartásban élők kis kompromisszummal meg tudnak egyezni abban, hogy milyen tisztálkodó szert használjanak. Takarítani is sokkal egyszerűbb, ha csak egy tubus, flakon van a kád vagy a mosdó szélén.

Élelmiszer

Ne ess kétségbe! Inkább ülj le, gondold végig, hogy a következő napokban, hetekben mit fogsz főzni, és ez alapján töltsd fel a készleteket. Jól jön, ha van otthon:

 • ha fogyasztod, legyen tartalékod lisztből, de sokan túl nagy tételben vásárolják. A fehér lisztből készült ételek most sem ajánlottak, hiszen gyorsan felszívódó szénhidrátok, amik nem tesznek jót a szervezetnek, gyengítik az immunrendszert. Nálam teljes kiőrlésű zabliszt és útifűmaghéj van itthon a kenyérsütéshez. Nem vásároltam többet, mint máskor.
 • rizs, köles, más gluténmentes gabona, zabpehely – egy-egy üvegben a napi használatra, 1-2 csomag tartalékban;
 • fűszerek, só, kókuszolaj, olívaolaj, liba- vagy kacsazsír;
 • füstölt áru (jó minőségű házi sonka, házi szalámi, bordavég, köröm) – levegős helyen tárolva sokáig eltarthatók;
 • konzerv hal, tőkehalmáj, mustár, néhány üveg befőtt, savanyúság;
 • mirelit zöldségek és gyümölcsök;
 • diófélék, magvak, kókuszreszelék, mák, mazsola;
 • apróbb szemű hüvelyes: vörös lencse, csicseriborsó;
 • gumós- és gyökérzöldségek, hagyma, édesburgonya, káposzta hideg, sötét helyen tárolva;
 • tojás;
 • ha fogyasztasz kávét, 1-2 csomag, gyógyteák;
 • tegyél a fagyasztóba előkészített, felkockázott húst, fasírtnak valót, készíts milánói szószt;

Ez egy alaplista. Ezek az élelmiszerek egy jó háztartásban mindig fellelhetők. Most csak az a kérdés, hogy mennyit vásárolj belőlük? Természetesen ez függ attól, hogy mennyi pénzt tudsz rászánni, és attól is, hogy van-e tárolóhelyed?

Mi naponta főzünk, a friss élelmiszert általában hetente vásároljuk. Most feltöltöttem a fagyasztót, és a szokásosnál több tárolható zöldséget, gyümölcsöt vettem. Friss zöldnek sem leszünk híján, hiszen a kertben már van zsenge tyúkhúr, ami tudom, szokatlannak tűnhet, de hidd el, kiváló smoothie alapanyag. Ilyenkor nem szabad válogatni.

Koronavírus és életmód

Házon kívül

Nagyon fontos, hogy most is menj ki a szabadba, mozogj a friss levegőn. Vedd komolyan azonban, és tartsd be, hogy feleslegesen nem mész emberek közé. A programokat, utazásokat mondd le. Zárt térbe, bevásárlóközpontba, tömegbe ne menj. Éppen elég az élelmiszervásárlás, munkába járás, halaszthatatlan intézni való. A vírus terjedésének megállítására a távolságtartást ajánlják. Nem véletlenül zárják be az iskolákat is.

A csemetéim úgy gondolták, hogy az online órák után vígan gengelhetnek majd a városban. Lehűtöttem a lelkesedést: nem mehetnek. Természetesen kell a friss levegő, a gyógyító napsugár, de nem ebben a formában. Helyette, amíg lehetséges, együtt visszük a kutyákat nagyobb, külterületi sétákra. Ha bekövetkezne, hogy már a lakásból sem szabad kilépni, elvégezzük a tavaszi kerti munkákat…

Neked is azt ajánlom, hogy ne engedd a gyermeked bevásárlóközpontokba, csoportos bulikba. Vegyétek komolyan, hogy inkább otthon tartózkodtok. Az internet segítségével a megbeszélések például skype-on is folytathatók, sok munkát otthonról is el tudsz végezni. 

Aludj és pihenj, sokat

Nagyon fontos, hogy eleget aludj és jól pihenj. A fáradtság és az alváshiány gátolja az immunrendszer működését. Ha ideges vagy, végezz légzőgyakorlatokat, és meditálj.

Ha beteg vagy

Ha lebetegszel, ne ess pánikba. Hívd fel a háziorvosodat, vagy az információs zöld számokat, és kövesd a javasolt protokollt.

Felelősségvállalás

Ez a helyzet nagyon kibillentett bennünket, mert nem vagyunk hozzászokva, hogy bármiben is korlátozzuk magunkat. Most a természet ismét megmutatta, hogy ki az úr. Ezt az időszakot ki lehet használni egy kis lassításra, magunkba fordulásra is.

Mi, így 50 körül talán tudjuk, hogy mi az ilyenkor szokásos teendő. Hogy kell fertőtleníteni, hogy kell hasonló válsághelyzetben cselekedni. Én megéltem gyermekként az állatok száj- és körömfájás járványa miatti karantént, voltunk kanyarósok, himlősök. Mi még másképp tekintünk a háztartás vezetésére, a főzésre. Tudjuk, mit kell tenni, természetesnek vesszük azt, amit a fiatalabb generációk már nem.

Érdemes bevonni a gyereket, fiatalokat a szükséges teendőkbe. Megbeszélhetjük velük, hogyan védekezhetünk a járvány ellen, hogyan viselkedünk felelősen. Fontos, hogy ők se féljenek, ne essenek pánikba. Mutassunk olyan példát, amiből tanulhatnak, amit majd felhasználhatnak felnőtt életük során, ha ne adj isten hasonló helyzetbe kerülnek.

Lassíts

A globalizáció, bármennyi jót köszönhetünk neki, a sérülékenységünket is magában hordozza. Bár most fontos lenne, hogy ne stresszelj, ez nem ilyen egyszerű.

Beláthatatlan társadalmi, gazdasági következményekkel jár, ha hetekig, hónapokig nem dolgozhatnak, nem kapnak fizetést az emberek. Magyarországon szinte semmi megtakarítása sincs a lakosságnak. Miből húzza ki ezt az időszakot?

A vállalkozások sincsenek jobb helyzetben. Akik nem tudnak termelni, eladni, hogyan élik túl? Hogyan lennének képesek fizetni az alkalmazottjaikat úgy is, hogy azok nem járhatnak be dolgozni?

A gyerekeink hogy tanulhatnának távoktatásban, amikor némelyik pedagógus még a digitális táblát sem tudja használni? Azok a gyerekek, akiknek nincs internet elérésük, nincs számítógépük, okostelefonjuk, hogy fognak tanulni a következő hetekben, hónapokban?

Figyelj oda arra, mi mindent kínálnak most neked! Nagyon sokan kihasználják a helyzetet, és akciósan árulnak állítólag nélkülözhetetlen termékeket. Jól gondold meg, valóban szükséged van-e rájuk! Nem tudjuk, meddig tart ez a helyzet. Nem tudod, hogy a bevételeidet hogyan érintik a korlátozó intézkedések. Csak olyasmit vásárolj, amire valóban szükséged van!

Most felülvizsgálhatod a szokásaidat is. Mennyit költesz felesleges ruhára, cipőre? Hányszor és miért utazol egy évben? Mely kiadásaidat értékeled utólag úgy, hogy jobb lett volna inkább félretenni azt a pénzt?

A bolygón a káros anyag-kibocsátás értékei jelentősen javultak azzal, hogy sok repülőjáratot töröltek. Érdemes elgondolkodni azon, hogy túl sokat utazunk a világban. Alapigénnyé lett a fapados repülés, a tengerentúli utazás, a sítúra, a számtalan wellness hétvége. A turistaforgalom pusztítja a világ kulturális örökségét.

Azt mondjuk, ez a nyitottságunkat, a műveltségünket bizonyítja, és azért megyünk, mert távoli tájak helyi kultúráját szeretnénk megismerni. De valljuk be őszintén, az átlagturista a 4-5 csillagos szállodák all inclusive ellátásán túl nemigen számol be másról egy-egy útja után. Az utazók tömegében a helyi kultúrák igen kicsi, turistákra butított szeletét érjük csak el.

A kényszerűségből otthon töltött napok során fedezd fel, hogy ez is jó. Nem kell állandóan úton lenni, nem kell mindig valamilyen programot szervezni, nem kell az év összes hosszú hétvégéjét házon kívül tölteni. Beszélgessetek, játsszatok társasjátékokat! 

Nagyon fontos most az öngondoskodás. Figyelj magadra, ne feszegesd a határaidat, legyél türelmes magadhoz. Pihenj sokat, olvass vidám könyveket, nézz vígjátékokat. Próbálj kiszakadni az aggodalmas gondolatok ördögi köréből, mert most ki kell tartanod. Ez csak úgy sikerülhet, ha rendben vagy.

Indítsd újra!

Állj meg egy pillanatra, nézz magadba!

Válsághelyzetben gyakran „csontvázak hullanak ki a szekrényből”. Nálad mi a gyenge láncszem? Fel vagy készülve a váratlan helyzetekre? Kellő fontosságot adtál a pénzügyi tartalékképzésnek? Ha nem vagy elégedett azzal, amivel most esetleg szembesülnöd kell, szerezz hiteles információkat, és dolgozz ki egy akciótervet arról, hogy ezentúl min tudsz javítani?

Használd ki ezt az időszakot az elcsendesedésre, gondold újra a számodra fontos értékeket, prioritásokat. Mit jelent neked ez a helyzet? Hogy reagálsz rá? Félsz, vagy hiszel abban, hogy bármi jön, meg tudod oldani? Milyen következményei várhatók a jelen helyzetnek, és ezekre milyen stratégiát tudsz kidolgozni? 

Szeretettel gondolok rád, és nagyon sok kitartást kívánok neked. Vigyázz magadra, a szeretteidre, és mindnyájunkra! 

Kapcsolódó bejegyzések:

Lean szemlélet a háztartásban

Mit rejt egy ételérzékeny kamrája?

Ha nem tudod mit és hogyan főzz egyszerűen, a Táplálkozás-navigátorhoz mellékelt ajándék Ételtérkép , és a benne ismertetett főzési koncepció segíthet.

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

♥♥♥

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Kelly Sikkema/Unsplash

2 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük