Kategóriák
Egészséges táplálkozás

Ketogén diéta – nőknél mi a probléma vele?

A ketogén diéta őrülete a gyors fogyás ígérete miatt csábítja a nőket. A nőknél azonban több probléma is van vele, amiről nem árt, ha tudsz, mielőtt kipróbálod.

Ha kipróbálod, és mégsem fogysz le, és egyre gyengébbnek érzed magad, nem a te hibád! Az sem véletlen, ha a férjednél kiválóan beválik, de te csak sínylődsz rajta.

A ketogén diéta ugyanis nagyon másképp működik a nőknél, mint a férfiaknál.

A ketogén diéta

A diéták általában a három makrotápanyag, a fehérje, a szénhidrát, és a zsír fogyasztásának egymáshoz viszonyított arányával trükköznek. Hol a fehérje, hol a szénhidrát, a ketogén diéta esetében pedig a zsír az, aminek a fogyasztása hangsúlyosabb az étkezések során.

A ketogén diéta olyan étrend, amely nagyon kevés szénhidrátot és sok zsírt tartalmaz. Többféle változata ismert, ezek többnyire a diéta alatti fehérjefogyasztás mennyisége, és a szénhidrátfogyasztás mértéke tekintetében térnek el egymástól.

Az átlagos fehérjemennyiség, és minimális szénhidrátfogyasztás melletti magas zsírtartalmú étrend nem újdonság. Már évtizedekkel ezelőtt alkalmazták epilepsziás gyermekeknél, mert azt tapasztalták, hogy a ketogén diéta hatására csökkennek az epilepsziás rohamok.

Napjainkban a gyors fogyás reményében, vagy a cukoranyag-csere problémákkal küzdőknél próbálkoznak vele. A férfiaknál, akik között nagyobb számban vannak, akik a zsírosabb, húsosabb falatokat kedvelik, nem is okoz csalódást ez az étrend – bár nekik is okosan kell(ene) csinálni. A nők esetében azonban más a helyzet.

Hogyan működik a ketogén diéta?

A mitokondriumokról már írtam egy blogbejegyzést. A mitokondriumok a szervezet energiagyárai, amelyek az életfunkcióid fenntartásához, a tevékenységeid ellátásához, de a gondolkodáshoz is szükséges energiát glükózmolekulákból, vagyis szénhidrátokból, vagy zsírmolekulákból nyerik. A fehérjemolekulák az energaszolgáltatásban kevésbé vesznek részt.

A ketogén étrend célja, hogy a test elsősorban a zsírokat használja fel az energiához, ne pedig a szénhidrátot.

Energianyerés

Az édességek minden formája szénhidrát, de a zöldségek, gyümölcsök, gabonák is szénhidrátok. Az általad elfogyasztott szénhidrátokat a szervezeted glükózzá alakítja. Ez megemeli a vércukorszinted, ennek hatására pedig az inzulin hormon eljuttatja a sejtekhez a glükózt. A sejtekben pedig a szorgos kis mitokondriumok energiává alakítják.

Ha túl sok glükózt, vagyis szénhidrátot eszel, a felesleget a szervezet zsírsejtekben tárolja. Ezt az energiatárolót sokan alig-alig használják. Helyette folyamatosan a szénhidrátokkal – sajnos a rossz fajta szénhidrátokkal – töltik újra és újra a szervezetüket. Így nem lehet fogyni.

A sok elfogyasztott szénhidrát és az örökös utánpótlása ugyanis megakadályozza, hogy a szervezet a zsírsejteket használja energiaforrásként.

Amikor abbahagyod a szénhidrátok fogyasztását, a testnek át kell térnie a zsírégetésre, hiszen 0-24 órában energiára van szüksége. Ha csak fekszel az ágyban, és nem csinálsz semmit, akkor is rengeteg energiát fogyasztasz az életfunkcióid fenntartásával, és a gondolkodással.

Az agyad különösen sok energiát fogyaszt. Általában a glükózt használja energiaforrásként – biztos emlékszel, hogy tanuláshoz, vizsgázáshoz mindig csokoládét vagy szőlőcukrot javasolták a tuti eremény érdekében.

Ketonok

Szóval az agyad általában a glükózt használja energiaforrásként. Nem tudja felhasználni a zsírokat energiához. Azonban 3-4 nappal a szénhidrátok elhagymása után, amikor a glükóz már nem áll rendelkezésére, a májad átalakítja a zsírsejtekből származó zsírt ketonoknak nevezett molekulákká. A ketonokat aztán nem csak az agyad, hanem szinte az összes sejted felhasználja energiaforrásként.

A ketózis

A ketózis az a folyamat, amikor a test elsősorban zsírokat használja energiaforrásként. Az egészséges máj naponta 180 gramm ketont képes előállítani, főleg, ha néhány napig koplalsz.

A magas ketonszint jótékony hatással van az agyra és az idegrendszerre. Ezért válhat be epilepsziás gyermekeknél, de traumás agysérülés, agyvérzés, vagy amiotrópiás laterálszklerózis (ALS), Parkinson-kór, demencia esetén is.

A kevesebb szénhidrátfogyasztás előnyei

A kevesebb szénhidrátfogyasztásnak más előnye is van. Sokan jobban érzik magukat a szénhidrátbevitelük csökkentésével.

A szénhidrátfogyasztás csökkentésének egyik előnye, hogy ezáltal a szervezetnek kevesebb inzulint kell termelnie, és stabilabb lesz a vércukorszint. Ez megakadályozza a 2. típusú cukorbetegség kialakulását, és az elhízást.

A kevesebb szénhidrát többek között jó hatással van a szívre és az erekre is, erősíti az immunrendszert, csökkenti a depressziós tünetek kockázatát, megakadályozza a krónikus betegségeket, és lassítja az öregedést.

Sőt. A rákos sejtek is glükózzal táplálkoznak, valamint a PCOS, az endometriózis, a változókori hőhullámok is erőteljesebb tüneteket produkálnak túl sok szénhidrátfogyasztásra.

De. Ez nem azt jelenti, hogy hurrá, most aztán kiiktatod az összes szénhidrátot,  rekordidő alatt visszanyered lányos karcsúságod, és örökké élsz, mint Cicelle… 🙂

Ketogén diéta nőknél

Természetesen van olyan nő, aki kiválóan érzi magát ketogén diétán. Nem vagyunk azonban egyformák. Nincs olyan étrend, amely mindenki számára beválik.

Vannak, akik csak sínylődnek ezen az étrenden, hangulatváltozásaik vannak a hatására, enerváltak, nem fogynak, vagy ha igen, visszahízzák a leadott kilókat, a menstruációs ciklusuk szabálytalanabbá válik.

Évek óta azt közvetítem, hogy a táplálkozás alapjaiban határozza meg az életminőséget. Minden, amit elfogyasztasz valamilyen módon hat a sejtjeid működésére, mint ahogyan annak is hatása van, amit nem fogyasztasz el.

A hormonegyensúlyra gyakorolt hatás

A női hormonegyensúly annyira érzékeny, hogy az étkezésben lévő minden változtatás azonnal kihat rá. Az általad elfogyasztott ételek és italok nem csak ízek és energiaforrások, hanem információk is a sejtjeid és a hormonrendszered számára.

Ezért nagyon fontos, hogy rendelkezz bizonyos alapvető tudással a hormonok működéséről, ÉS az egyes élelmiszerek szervezetedre gyakorolt hatásáról IS.

Kiegyensúlyozott hormonműködés nélkül nincs valódi egészség. Egészséges táplálkozás nélkül viszont nincs kiegyensúlyozott hormonműködés.

Az édességek, a túl sok rosszfajta szénhidrát étrendből való kiiktatása, ellenben az egészséges zsírok rendszeres fogyasztása elengedhetetlen a hormonegyensúlyhoz.

Az alapvető tudás szükségessége a ketogén diéta alkalmazásánál is felmerül.

Pajzsmirigy-működés

Korunk egyik női mumusa, az ösztrogéndominancia akadályozhatja a pajzsmirigy megfelelő működését. Ez a teljes anyagcserét befolyásolja. A ketogén diéta nagy hatással van a pajzsmirigyre, és az aktív T3 pajzsmirigy-hormonra. Ez a hormon biztosítja a jó anyagcserét.

Az alacsony kalóriatartalmú étrend, vagyis ha nem eszel eleget, valamint a ketózis az aktív T3 pajzsmirigy-hormon csökkenését okozhatja.

Ezért a nőknek a szigorú ketogén diéta nem egészséges. A nőknek legalább naponta 50 gramm szénhidrátot el kell fogyasztaniuk.

A grammnál természetesen ne 50 gramm élelmiszerre gondolj! Az 50 gramm az élelmiszerekben lévő szénhidrátmennyiségre vonatkozik. Sütőtökből például még 100 gramm is csak 16,5 gramm szénhidrátot tartalmaz. Ugyanekkora mennyiségű, vagyis 100 gramm fehér rizsben viszont közel 80 gramm a szénhidráttartalom.

Savasodás

A ketogén diétával szembeni másik probléma az összetételében rejlik. A hús, hal, tojás és tejtermékek jelentős mennyiségben szerepelnek ebben az étrendben. Ezek a szervezetben erősen savképző ételek.

A női hormonoknak azonban lúgos alapkörnyezetre van szükségük a megfelő működéshez.

A túl sok savas étel a krónikus gyulladások, és az öregedés fő oka is. Ezen kívül magnéziumhiányt is okoz, ami rossz alvást, szorongást, fejfájást, és más problémákat vált ki a női szervezetben.

Emésztési problémák

Éppen azért, mert a nők hajlamosabbak a szorongásra, a körükben általánosabb a székrekedés, vagy más bélproblémák is.

Márpedig a ketogén étrend nagyon kevés rostot tartalmaz. A rostok nem találhatók meg az állati eredetű termékekben. Ha a tányérodat a hús, hal, tojás és tejtermék tölti meg, akkor nem fogyasztasz elegendő mennyiségű rostot.

Pedig a rostok nélkülözhetetlenek a jó bélflórához, és a minden egyes napi megfelelő mennyiségű és minőségű széklethez. A jó emésztés továbbá a női hormonegyensúly egyik nélkülözhetetlen feltétele.

A rostok csak a növényekben találhatók meg. Igaz ugyan, hogy a zöldségek, gyümölcsök, saláták is tartalmaznak szénhidrátokat, ezek azonban olyan szénhidrátok, amelyekre szükséged is van.

Ezektől a fajta szénhidrátoktól nem kell félned. Étkezésekkor a tányérodnak legalább a háromnegyed részét növényekkel töltsd meg!

A zöldségek a savasodás ellen is jót tesznek.

Újabb tanulnivaló: elengedhetetlen, hogy különbséget tudj tenni a szénhidrátok között. Tudnod kell, hogy melyek a jó szénhidrátok, és melyek azok, amelyeket messziről el kellene kerülnöd.

Túl sok fehérje

A ketogén étrendre jellemző az is, hogy a zsír mellett a másik makrotápanyagnak, a fehérjének is döntő szerep jut benne.

A túl sok fehérje azonban szintén nem egészséges. A túl sok fehérje fehérjemérgezéshez vezethet, és a fehérjét erjesztő bélbaktériumok túl sok mérget termelnek.

Kevesen tudják azt is, hogy a felesleges fehérje cukorként fog viselkedni a testünkben, mert glükózlöketet kap tőle. Ezért a divatos fehérjeturmixokkal is légy óvatos!

Az átlagos ketogén étrend ajánlása szerint a naponta bevitt kalóriák 20 %-ának egészséges fehérjékből, 5-10 % szénhidrátból, és 65-70 % zsírból kell állnia.

Ezt a legtöbben úgy értelmezik, hogy a tányéron a sok hús, hal, tojás és sajt mellett kornyadozik némi zöldség is. Pedig ez nem jól van így.

Zsíros kérdések

A szervezet gyakran nem tudja kezelni azt a rengeteg zsírt, amelyet a ketogén étrend tartalmaz.

A zsírok lebontásához epe szükséges. Az epe a májban termelődik, és az epehólyagban tárolódik. Annak, akinek eltávolították az epehólyagját, problémái lesznek a zsírok lebontásával.

A hasmenés gyakran annak a jele, hogy a szervezet nem tudja megfelelően lebontani a zsírokat. Ebben az esetben a zsírokból származó tápanyagok nem fognak felszívódni, ami hiánybetegségekhez vezethet.

Amennyiben neked is bajos a zsírok lebontása, csökkentened kell a hosszú láncú zsírsavak, vagyis a húsok és a tojás, valamint növelned kell a közepes és rövid láncú zsírsavak, például a vaj, ghee, és kókuszolaj fogyasztását. Azért, mert minél hosszabb láncú a zsírsav, annál több epe szükséges a lebontásához.

A hús ezért mértékkel ajánlott. A kókuszolajban található bizonyos közepes láncú zsírsavak, és az MCT olajok azonban közvetlenül felszívódnak a belekből a  vérbe, és a májba szállítódnak. Itt ketonokká alkulnak. Ezért ezeket az agy közvetlen táplálékának tekintik.

Az ilyen ketonokat közvetlenül, egészséges mértékben is megeheted, ha naponta fogyasztasz kókuszolajat, vagy MCT olajat.

A ketózis és a stressz

A ketózis azt jelzi a szervezet számára, hogy éhezik. Akkor is, ha egyébként elég kalóriát fogyasztasz. Ez pedig belső stresszt jelent a testednek. A pajzsmirigy-működésed lelassulhat, ami extra ösztrogéntermeléshez vezethet.

Itt jegyzem meg, hogy ösztrogéndominanciás betegségeknél, mint amilyen az endometriózis, PCOS, vagy meddőség, vetélés, depresszió, migrén, a túl sok színhús fogyasztása eleve nem javasolt.

A túl sok stressz miatt a szervezet nagyobb mennyiségű kortizolt termel. A túl sok kortizol azonban éppen olyan energiaforrás a tested számára, mint a cukor. Hiszen extra energiára van szükséged a stressz miatt.

Ha a stressz állandósul, a pajzsmirigy lelassul, amivel az anyagcsere tempóját próbálja megnyugtatni. Amikor az anyagcsere lelassul, akkor nagyon nehéz a fogyás – hogy más problémákról ne is beszéljünk.

A nők általában akkor kerülnek ketózisba, ha naponta csak 20-30 gramm szénhidrátot fogyasztanak. Ez nem elegendő a pjzsmirigy aktív működéséhez.

Az okos nő és a ketogén diéta

A ketogén diéta nem alkalmas minden nő számára. Főképp a 40 év felettiek viselhetik nehez, hiszen az ő hormonműködésük rendkívül érzékeny ilyenkor.

Azok, akik pajzsmirigy betegségekben szenvednek, szintén konzultálják meg orvosukkal a szénhidrátbevitelüket.

Való igaz, hogy az egészséges étrendben a szénhidráttartalom alacsonyabb, mint ami manapság általában szokásos, de a szélsőséges ketogén diéta súlyos stressz a női szervezetnek.

Arról nem írtam, de bizonyára egyértelmű, hogy a ketogén diétához ajánlott porok, kapszulák, turmixok nem részei az okos nő titkos fegyvertárának!

Mindazonáltal a  ketogén étrend pozitív hatásait kiaknázhatjuk. Az okos nő nem tart szélsőséges ketogén diétát, de a tányérja  tele van zöldségekkel, és egészséges zsírokkal. Abban, hogy konkrétan mikor, mi és hogyan kerüljön a tányérodra, sokat segít az Optimális étkezés azonnal letölthető e-book.

Az számít, hogy jól érezd magad. Egyik diéta sem tudja, hogy neked mire van szükséged. Ami másnál működik, nálad nem biztos, hogy beválik. Sőt. Ami nálad most működik, nem biztos, hogy később is működni fog.

Ezért ne keserítsd meg magadnak a táplálkozást! Ne bonyolítsd az életed! Kísérletezz, próbálkozz, és hallgass a szervezeted jelzéseire!

Ebben segítenek neked a könyvemmel, letölthető anyagaimmal, és az online programjaimmal.

Te próbáltad már a ketogén diétát? Milyen tapasztalatokat szereztél vele? Írd meg hozzászólásban!

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Canva

1 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük