FODMAP TÁBLÁZAT
(Fermentálódó szénhidrátok = Fermentábilis Oligoszacharidok, Diszacharidok, Monoszacharidok és Poliolok)

A fermentálódó szénhidrátok felszívódási zavarukból kifolyólag a vékonybélben és a vastagbélben erjednek meg, és puffadást, görcsöket, hasmenést vagy éppen székrekedést, hasi diszkomfort érzést okoznak.
Aki ismeretlen eredetű emésztési problémáktól, állandó puffadástól vagy valamilyen bélbetegségben szenved (mint például az irritábilis bélszindróma vagy a kontaminált vékonybél szindróma), célszerű kipróbálni, hogy javul-e az állapota, ha kerüli a magas FODMAP tartalmú ételeket.
Az alacsony FODMAP tartalmú étrend krónikus stresszes állapotban is segít, hiszen ez az állapot köztudottan ront az emésztésen.
A mozaikszó egyes csoportjaiban az következő élelmiszerek bújnak meg
Amennyiben érintett vagy, próbáld ki, hogy néhány hétig kihagyod az étkezéseidből a magas FODMAP tartalmú élelmiszereket.
Ha javul az állapotod, akkor sem érdemes azonban örökre száműznöd az értékes tápanyagokkal teli ételeket, inkább kísérletezd ki, hogy mekkora az a mennyiség és fogyasztási gyakoriság, amely már gondot okoz nálad.
Nyomtasd ki a táblázatot és függeszd a konyhában jól látható helyre, amíg már biztosan megtanulod, hogy melyik élelmiszer melyik csoportba tartozik.