FODMAP lista

A FODMAP lista segítségedre lesz, ha rendszeresen olyan kellemetlen emésztőrendszeri tüneteid vannak, amelyek okára eddig nem sikerült rájönnöd.

A FODMAP lista haszna

Ha mindennaposak az emésztőrendszeri problémáid, esetleg gyulladásos bélbetegségekben, vagy irritábilis bél szindrómában szenvedsz, bizonyára jól megválogatod, hogy mi kerüljön a tányérodra.

Elképzelhető, hogy azt már megfigyelted, hogy ha gluténtartalmú ételt fogyasztasz, felerősödnek a tüneteid, vagy állapotrosszabbodást tapasztalsz.

A glutén kiiktatása azonban gyakran nem jár a várva várt gyógyulással. Hogy lehet ez?

Úgy, hogy gyakran nem is a glutén, hanem a fruktánok, vagyis az egyik FODMAP szénhidrát okozza a panaszaid.

A fruktánok nagy mennyiségben fordulnak elő a búzában, rozsban, árpában, a hagymafélékben, a kelkáposztában, bizonyos bab- és diófélékben.

A FODMAP betűszó azonban nem csak fruktánokat jelent. Ez a mozaikszó a fermentálódó (F=erjedő) oligoszacharidok (O), diszacharidok (D), monoszacharidok (M) és (and) cukoralkoholok P=poliolok) táplálékainkban jelenlévő csoportjait jelöli.

Ezek a típusú szénhidrátok sokaknál bizonyos mennyiségekben fogyasztva emésztési panaszokat és bélproblémákat okozhatnak. Ezen problémák hátterében cukorfelszívódási zavarok állnak.

A témáról részletes magyarázó cikket korábban “Nálad is megoldás lehet az alacsony Fodmap étrend?” címmel írtam, olvasd el.

Most kimondottan egy jól használható FODMAP listát teszek közzé, amelyet jól tudsz majd használni a laktóz- és gluténmentes táplálkozás további finomításaként.

FODMAP lista

Magas FODMAP tartalmú élelmiszerek

  • búza
  • árpa
  • rozs
  • tejtermékek
  • hagymafélék
  • nyers káposztafélék
  • cikória
  • lencsefélék
  • aszalt gyümölcsök
  • alma
  • cseresznye
  • paradicsomszósz
  • kesudió
  • mandula
  • törökmogyoró
  • xillit
  • eritrit
  • lekvárok
  • pudingok
  • szirupok
  • gyümölcslevek
  • hidrogénezett olajok
  • élelmiszeripari adalékok
  • élelmiszeripari tartósítószerek
  • édes borok
  • sörök

Alacsony FODMAP tartalmú élelmiszerek

  • salátafélék
  • kínai kel
  • fodros kel
  • csírák
  • tökfélék
  • fehér újburgonya
  • fehér basmati rizs
  • köles quinoa
  • ghee
  • áfonya
  • málna
  • eper
  • citrusfélék
  • ananász
  • banán
  • húsok
  • halak
  • belsőségek
  • tojás
  • házi kacsazsír
  • házi libazsír
  • kókuszzsír
  • kakaóvaj
  • citromlé
  • almaecet
  • friss fűszernövények
  • gyógynövényteák
  • víz

Színes táblázat, pdf formátumban letölthető erről a linkről: FODMAP táblázat>>

Ne felejtsd el elolvasni a “Nálad is megoldás lehet az alacsony FODMAP étrend?” című cikket!

Receptekért pedig látogass el a NincsMacera oldalra!

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

 

6 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.