Kategóriák
Egészséges életmód

Ellentmondásos információk és időhiány

Ha valamire igaz, hogy lehetetlenség eligazodni az ellentmondásos információk között, az az életmód témákra ezerszer az.

Az előző bejegyzésben az életmódváltás akadályait kezdtem el boncolgatni, és elsőként a kellő mélységű önismeret hiányát hoztam fel. Ha a cikkben feltett kérdésekre válaszoltál, máris könnyebben megérted, mik azok a benned, személyiségedben, preferenciáidban rejlő okok, amelyek elszánt nekigyürkőzésed ellenére megnehezíthetik a dolgod.

Most két másik lehetséges akadályt vegyünk górcső alá: a túl sok és ellentmondásos információt, és az időhiányt.

Ellentmondásos információk

Imádok olvasni. Állítólag első osztályos koromban egy hét alatt megtanultam folyékonyan olvasni, és azóta állandóan olvasok. Középiskolás koromban anyukám azzal fenyegetett, hogy betüzeli az összes könyvemet, ha nem megyek bulizni a barátnőimmel, de én kitűnően elvoltam a saját kis világomban. Most is az a legkedvencebb létezési formám, ha egy csésze teával beletemetkezhetem egy – majdnem bármilyen témájú könyvbe.

Azt szeretem legjobban, ha amiről olvasok, annak van valóságalapja. A történelmi regények, útleírások olvasása közben lexikonok és atlaszok vettek körül. Mindennek utánanéztem, amiről olvastam. Léteznek, léteztek a szereplők? A cselekményeket hol helyezhetem el a térképen? Az adott eseménnyel párhuzamosan a világ már részein mi történik? Ha egy író megtetszik, elolvasom az összes könyvét. Ha egy téma bejön, mint például a táplálkozás, minden lehetséges kapcsolódó információt összeszedek róla. Keresem az összefüggéseket, mindig a nagy képet akarom látni, és teljesen el tudok veszni az aktuális érdeklődésem tárgyában.

Az internettel együtt ránk szabadult információdömpinggel rengeteg jó dolog is jött. Például ha egészen pontosan akarom tudni, hogy milyen, és hol van Agra, csak rákeresek, és pillanatok alatt ezernyi képen láthatom. (Nem, nem akarok elutazni oda, és fogalmam sincs, miért pont ez jutott eszembe.)

Viszont ha arra vagy kíváncsi, hogy mit tegyél, ha egészségesen akarsz táplálkozni, fogyni akarsz, vagy éppen az emésztési problémáidat akarod megoldani, máris szinte lehetetlenre vállalkoztál.

Az életmód, egészséges táplálkozás, jóllét, betegségek kezelése témákban boldog-boldogtalannak van véleménye. Ezerféle diéta, fogyókúra, terápia, megoldás közül választhatsz.

Tényleg! Te mi alapján választasz? Honnan tudod, hogy amit olvasol, hallasz, igaz-e? Honnan tudod, hogy amit az aktuális guru javasol, nálad beválik-e? Hiszen minden bizonyítékra találsz ellenbizonyítékot, és senki mással nem vagy teljesen azonos!

Hogyan előzöd meg azt, hogy csupán az akaraterődet, idődet, pénzedet felemésztő próbálkozás legyen a vége az őszinte tenni akarásodnak?

Hogyan akadályozhatod meg, hogy az ellentmondásos információk között elveszve esélyed sem legyen arra, hogy a megfelelő, valóban neked való dolgot tedd önmagadért?

Egészségtudatosság

Én abban hiszek, hogy mindannyiunknak felelősséget kell vállalnia a saját jóllétéért. Igen, ez azt jelenti, hogy mélyebb megértésre kell törekedned önmagadról. Nemcsak a személyiségedről, a lelkedről – amihez az előző bejegyzés kérdésein való töprengésed is hozzásegítettek.

A szervezeted működésével, a testedben zajló folyamatokkal, összefüggésekkel is tisztában kell lenned. Na ne ijedj meg, nem akadémiai szintű tudásra gondolok. Nem olyan nehéz, és nem kerül sok időbe, erőfeszítésbe megszerezni néhány alapvető anatómiai ismeretet.

Miért jó ez neked?

Például ahhoz segít hozzá, hogy eligazodj az ellentmondásos információk között. Hogy ki tudd szűrni a baromságokat. Hogy személyre szabott megoldásokat találj. Hogy megszabadulj a gurufüggéstől. Ezek csak a legnyilvánvalóbbak.

Az írásaimból láthatod, nem próbálom megjátszani, hogy én találtam fel a spanyolviaszt. Én azokat az ismereteket, összefüggéseket akarom átadni, amelyekre a kutatásaim, elemzéseim, hasonlítgatásaim, és a saját kísérletezéseim, tapasztalataim során rájöttem.

Szűröm és rendszerezem neked az információkat, amelyek segítségével megismered a saját igényeidet, a szervezeted működését figyelembe véve meg tudod választani az ételeidet, a neked beváló életmódot tudod élni. Egyszóval, olyan ismeretekre tehetsz szert, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a saját kezedbe vedd az életed irányítását, ura legyél az életednek.

Azt mondom neked, hogy az elégedettebb, jobb, boldogabb élethez szükséges hozzávalók területén hiteles forrásokból képezd magad.  Ma már könnyen találsz ilyet, hiszen mindenkiről gyorsan lehull a lepel a nagy nyilvánosság előtt, ha vizet prédikál és bort iszik.

Egyikőtök azt kérdezte nemrég, hogy mit jelent az, hogy a test jelzéseit kell figyelni, megtanulni a szervezet működését, teljesítményét, melyik étel jó, és melyik nem?

Minden étel és ital, amit elfogyasztunk, hat a szervezetünkre, a sejtjeinkre: vagy támogatja a szervezet működését, vagy valami miatt akadályozza, vagy semlegesen hat rá. Tényleg az vagy, amit megeszel.

Ha ezt nem hiszed, gondolj azokra az időkre, amikor a szerencsétlen csirkéket a nagyüzemekben halliszttel etették. Utáltad a halas ízét, ugye? Zárójelben jegyzem meg, nem hinném, hogy manapság jobb ellátásban részesülnének, inkább valamilyen tápadaléktól van csirkeszerű ízük, mint ahogy a színük is mesterségesen szép sárga. („Tudja, mire gondolok?!” 🙂 Indul a bakterház – megvan a jelenet?)

Komolyra fordítva a szót:

Miután bármilyen ételt elfogyasztasz, ha odafigyelsz magadra, meg tudod állapítani, hogyan érzed magad:

Tisztázó kérdések

 • Elégedettséget érzel?
 • Esetleg valamilyen fájdalmat, nyomást a gyomrodban, hasadban, bárhol a szervezetedben?
 • Mennyire laktál jól?
 • Mennyi időre laktál jól?
 • Van-e hiányérzeted az étkezés után?
 • Milyen idő elteltével leszel újra éhes?
 • Ez az éhség normális szintű-e, vagy falásroham?
 • Milyen a hangulatod, feldobott-e az étel?
 • Mennyire vagy energikus?
 • Van-e valamilyen bőrpír, kiütés, érzel-e viszketést?
 • Milyen a székleted?
 • Meglévő egészségi problémáid tünetei javulnak vagy rosszabbodnak egy-egy étel, ital hatására?
 • Mitől hízol, mitől fogysz? (Igen, ezt is pontosan meg lehet állapítani, mert nem igaz, hogy „mindentől”!)

Ezen kívül még jó néhány kérdésre lehet figyelni a választ. Persze ez kezdetben, amíg szokássá nem válik, nehéznek tűnhet. Ilyenkor segít, ha egy ideig étkezési naplóban rögzíted a tapasztalataidat. Így hamarosan ki fog rajzolódni egy minta, hogy egyes ételek, ételcsoportok milyen hatással vannak rád, és ennek alapján változtathatsz az étkezési szokásaidon. Egy idő után pontosan tudni fogod étkezési napló nélkül is.

Ha egy szempontrendszer szerint (amikről írok itt, a blogon és a könyvemben is) jobban odafigyelsz magadra, teljesen személyre tudod szabni a táplálkozásodat, és soha többé nem kell diétázni, fogyókúrázni, sokkal energikusabb és kiegyensúlyozottabb leszel – mert a szervezeted, a sejtjeid azt kapják, amire szükségük van a lehető legoptimálisabb működéshez.

És akkor már hiába olvasol mindenfélét össze a témában, lesz egy iránytűd, ami nem engedi, hogy újra eltévedj.

Az újabb akadály az egészségesebb életmódra való áttérésnél az

Időhiány

Ez az egyik legsúlyosabb problémája ma az embereknek. Pedig az idő igazán demokratikus feljebbvaló, hiszen mindenkinek azonosan áll rendelkezésre: egy nap ugyanúgy 24 órából áll minden földi halandónak, és mindenki számára 60 perc egy óra.

Más kérdés, hogy ki, hogyan használja fel ezt az erőforrást. Igen, célszerű az időre erőforrásként tekinteni, mégpedig meg nem újuló erőforrásként. Ettől egyből másképp látunk bizonyos dolgokat.

Próbáld meg teljes mélységében megérteni azt, hogy minden egyes pillanat egyedi, és örökre elveszik. Nem lesz helyette más, nem tudod pótolni, nem létezik – legalábbis egyelőre – semmilyen, az idő múlását lassító vagy gyorsító kütyü.

Az idővel igazából nem gazdálkodni lehet, mert tőled függetlenül „működik”. Az időt csak kezelni tudod: vagy jól, vagy rosszul használod ki a rendelkezésedre álló órákat, perceket.

Lehet, hogy nálad is úgy néz ki az időkezelés, hogy egyre több feladatot próbálsz belezsúfolni a mindennapjaidba. Persze, hogy nem fog menni egy életmódváltással, új szokás bevezetésével járó cécó, hiszen automatikusan nincs helye az életedben!

Bárhogyan is tiltakozol ellene, a táplálkozásodat is, mint minden más tettedet, alapvetően a szokásaid határozzák meg. Milliókhoz hasonlóan szinte robotpilóta üzemmódban éled az életed, és hagyod, hogy uralkodjanak rajtad olyan beidegződések, amelyek nem biztos, hogy hosszú távon is jól szolgálják az érdekeidet.

A meggyökeresedett szokások helyett valami újat bevezetni eleinte törvényszerűen nehéz. Nincs kialakult rutin, ellenben számtalan nehézséggel találkozol, amire nem számítasz, amikor a változtatás mellett határozod el magad.

Ha eredményt akarsz elérni, kénytelen vagy kiblokkolni a napodból bizonyos időegységet arra, hogy a változáshoz szükséges ismeretek megszerzésével, az új rutinok kialakításával tudj foglalkozni. Másképp nincs esélyed.

Ezt csak tudatos odafigyeléssel lehet megvalósítani. Gyakran ott kezdődik a gond, hogy fogalmad sincs, hová is illeszthetnél bármilyen csekély időtartamot – úgy általában bármi egyébre, mint amit a mostani időbeosztásod megenged.

Mivel töltöd az időd?

Nagy vonalakban tudod, hogy telnek a napjaid, de fogadok, hogy nem nagyon számoltad még össze, hogy egy-egy héten pontosan mivel mennyi időt töltesz.

 • Mennyi időd megy el a házimunkára?
 • Mennyi időt dolgozol erősen fókuszáltan?
 • Mennyi időt ingázol?
 • Mennyit alszol?
 • Mennyit olvasol?
 • Mennyit tévézel?
 • Mennyit internetezel?
 • Mennyi időt szánhatsz szórakozásra?
 • Mennyi időt lehetsz a gyerekeiddel, a pároddal, barátaiddal?

Ha egy ideig figyeled az időfelhasználásodat, rádöbbenhetsz, hogy vajon pazarolod-e a soha meg nem újuló erőforrásodat? Kiakadhatsz azon, hogy hány órát szuttyogsz a háztartással, miközben erről senkinek halvány fogalma sincs a környezetedben. Felismerheted, hogy már megint úgy priorizáltál (igen: kötelesség, kötelesség, kötelesség), hogy nem adtál esélyt a barátaiddal való igazi beszélgetésre.

Priorizálás

Ahogy az idődet töltöd, azt mutatja meg, hogy neked mi a fontos. Mit teszel az első helyre, és utána, és utána. Mi mit követ a fontossági sorrendben az életedben. Igen, tudom, hogy jó eséllyel te vagy a legutolsó.

Ezért van az, hogy amikor változtatni, változni akarsz, amikor valami jót akarsz tenni önmagadért, akkor nem jön össze – mert nincs időd rá.

Vagyis inkább, Te vagy a fontossági sorrendben az utolsó, és nem blokkolsz ki magadnak időt. Pedig másképp nem fog menni. Magától nem lesz lyuk a napirendedben, ráadásul a rutinok is beszippantanak. Ezért hát nem is lesz esélyed arra, hogy kellő intenzitással foglalkozhass a tervezett változtatással.

Ha tudni akarod, mire megy el az időd, töltsd le az Időtérképet. Segítségével pontosan kiszámíthatod, hogy mivel hány órát töltesz. Használatával az is szépen kirajzolódik, hogy a napi rutinodban hol kínálkozik olyan lehetőség, ahová beilleszthetsz némi magadra szánt félórácskát, órácskát.

Amikor ezt látod, már eltöprenghetsz rajta, hogy kissé módosítasz a bevett időtöltési szokásodon. Ha elhatározásra jutottál, már „csak” arra kell fókuszálnod, hogy azokkal a szokásokkal kezdj, amelyek a leggyorsabban a legnagyobb eredményt hozzák majd számodra.

Igen ám, de hogy kell ezt csinálni? Nos, ezt egy következő bejegyzésben fogom elárulni!

Addig minden szépet és jót kívánok neked, köszönöm, hogy elolvastad ezt a megint csak jó hosszúra sikeredett cikket.:)

Szeretettel:

Mariann

 

Fotó: Eliabe Corta/Unsplash

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük