Kategóriák
Egészséges életmód

A lakástakarítás egyszerűen

Lakástakarítás egyszerűen? A szeptember mindig egy kicsit újrakezdés. Szeptember 01-jén új időszámítás kezdődik még ebben a rendkívüli évben is. 

Ilyenkor sokan váltanak egészségesebb életmódra, már csak azért is, hogy a nyáron felszedett pluszkilóktól mielőbb megszabaduljanak. Egy alapos lakástakarításnak, selejtezésnek, és az év utolsó hónapjaira való felkészülésnek is itt van azonban az ideje.

Ma a Takarítás Világnapja van, ezért kicsit rendhagyó módon ehhez a témához nyúltam.

Az egészségesebb táplálkozáshoz a legutóbbi blogbejegyzésemben adtam tippeket, most megmutatom, hogy a lakástakarítási rutinodat hogyan tudod átformálni annak érdekében, hogy minél kisebb erőfeszítéssel érd el az állandóan ragyogó, tiszta otthont.

A rendezett otthon nagyon fontos ahhoz, hogy a munkából fáradtan hazatérve felüdülhess. Piszkos, poros, büdös lakásban nem lehet pihenni! Sajnos azonban, ha használjuk az otthonunkat, takarítani is kell.

A kórokozók elleni küzdelem egyik alapfeltétele a tiszta, jól szellőzött lakás. Ez pedig újra időszerű téma, hiszen a nyári megkönnyebbülés után ismét fenyegetőbb a koronavírus-helyzet.

Igen ám, de senki sem akar éjt nappallá téve suvickolni – noha néha biztosan te is úgy érzed, hogy csak így érhetnéd el a vágyott eredményt.

Van azonban más megoldás is. Csak egy rendszerre van szükséged, és kevesebb energiával, hatékonyabban érheted el a célodat.

A lakástakarítás másodlagos haszna

Én nagy rendszerező, selejtező vagyok, és bizonyos mértékig a takarítást is szeretem. A – valljuk be – unalmas teendők közben nagyon jól tudok gondolkodni az „apró kis ötletecskéimen”, a nagyobb terveim lépésekre bontásán.

A takarítás akkor is beválik, amikor rosszkedvű vagyok. Mire végzek, úgy érzem, a lelkem is kitisztult. Más megvilágításban látom a dolgokat, az illatos, tiszta lakás látványa elégedettséggel tölt el.

Sokszor megállapítottam már, hogy a takarítás sokkal hasznosabb, mint a kanapé mélyére kucorodva nyalogatni a sebeimet 🙂

Lakástakarítás rutinból

Ha ezektől a „spiritulális” eredményektől eltekintünk, azért én is elismerem, hogy az egész lakás folyamatos tisztán tartása állandó küzdelem lehet.

Pedig nem muszáj mindig robotolni. Egy jól kialakított rutinnal könnyen elérheted, hogy az otthonod mindig tiszta és hívogató legyen.  Én az évek során számos rendszert kipróbáltam, mire kialakítottam a sajátomat.

Ez a rendszer azonban ugyanolyan, mint a táplálkozásnál: a nélkülözhetetlen stabil alapok köré épített apróságok a változásokhoz, aktuális szükségletekhez könnyen finomíthatók.

Az én lakástakarítási rutinom

Nálam nincs kampányszerű  nagytakarítás. Egy-egy alkalommal nem fárasztom halálra magam, hanem meghatározott rend szerint szépen sorban jönnek az aktuális feladatok. Mindig csak éppen annyi, amennyi belefér az időmbe, és kényelmesen elvégezhető.

Vannak napi, heti és havi rutinjaim, és persze a családi házhoz kapcsolódóan évente a garázs, és a kinti tárolók is sorra kerülnek.

Ezeket az évente egyszer esedékes munkákat valamikor a nyár folyamán, többnyire még június második felére be szoktuk tervezni. Jobb túlesni rajta, ezután a nyár gondtalanabbul indul.

És hogy miért június második fele ennek az ideje? Mert a gyerekek 15-e körül végeznek az iskolában, és természetesen őket is bevonjuk a teendőkbe. Koruktól és képességüktől függően nagyon sokat tudnak segíteni, de nem is ez az egész igazi haszna, hanem az, hogy közben megtanulják a szükséges teendőket, rögzül bennük, hogy ilyesmire is időt kell szakítani. Amikor majd önálló háztartást vezetnek, nagyon jól fog jönni ez a tudás!

Azzal, hogy minden évben rendszeresen sort kerítünk rá, egy-egy alkalommal egy fél délelőtt elegendő a szükséges tennivalók kipipálásához.

Nagytakarítás havonta?!

A napi és heti rutinomról részletesen írtam a Koronavírus és praktikus tennivalók- összefoglaló című bejegyzésemben. Ez a cikk a tisztaságra, fertőtlenítésre, nem pedig a rendszerezésre fókuszált, ezért az ott leírtakat még kiegészítem azzal, hogy a napi rutinomban van 10-15 perc, amikor valami olyasmit teszek rendbe, ami nagyon szúrja a szemem, de kevés idő alatt is készen van. Például a sminkes, vagy fehérneműs fiók, a tollaim, az éppen olvasott könyvek tornya néhány perc alatt puccra vágható. Erre általában délutánonként, munka után kerül sor.

Nálam az vált be, hogy minden hónapból, az első két hétvégén a házimunka van fókuszban. Ez nem azt jelenti, hogy két hétvége szombat-vasárnapján robotolok. Dehogy!

Általában a hónap két szombatjának délelőttjét 8-12-ig arra szánom, hogy

  • a nagyobb rendszerezni, selejtezni valókat elvégezzem,
  • megtisztítsam az ablakokat,
  • függönyt mossak,
  • megfürdessem a szobanövényeket. Ilyenkor belefér
  • a szekrények teteje, a csillárok és a képek, valamint
  • a bútorok szokott portörlésen túli ápolása is.

Talán úgy véled, hogy az általában évszakváltásonként szokásos nagytakarítás így havi feladattá válik, de én nem így nézem.

Az én szempontom az, hogy egy hónapból, amely rendszerint négy, vagy öt hétvégéből áll, igazán rászánhatok kettőt az otthonomra azért, hogy mindig tiszta, ragyogó és üde legyen.

Ráadásul nem is egész hétvégéről, csupán két szombat délelőttről beszélünk. A többi hétvégém szabad. Ezeken bármit tehetek. Az átfedés is sok: a napi 15 perces rutinba sok minden belefér a heti, vagy havi listáról.

Persze, az egyes szám első személy használata nem helytálló. A gyerekek és a férjem is segítenek. A férjem szokta például a mosó- és szárítógép szűrőjét tisztítani, a gyerekeknél pedig az az elv, hogy szépen apránként mindent megtanítunk nekik – ez pedig nem megy másképp, csak úgy, ha bevonjuk őket a munkák elvégzésébe.

Lakástakarítás rendszerek

 Az én rendszerem egy a sok közül. Mindenkinek megvannak a rutinjai, amelyek jól-rosszul segítenek az ideális állapot elérésében, fenntartásában.

A témában kutatva már sok könyvet, praktikus tanácsot találsz. Én például a saját rendszeremet Konmari, a Flylady módszeren alapuló Urban Eve 30 napos rutinkiépítő tréning, és a saját józan eszem, igényeim ötvözése során alakítottam ki.

A selejtezéshez, rendszerezéshez szerintem nagyon jó a Konmari módszer. A Flylady és a 30  napos rutinkiépítő tréningből azonban csupán egyes elemeket vettem át.

Ezek a rendszerek ugyanis szerintem vagy kis lakásokban válnak be, vagy olyanoknál, akik egész nap otthon vannak. Az sem tetszett belőlük, hogy a zónázással gyakorlatilag folyamatos a nagyobb munkák napirendre kerülése is.

Az általam kialakított rendszerben a napi, és heti rutinok biztosítják a folyamatos rendet és tisztaságot, de a nagyobb munkákra is kellő időben sor kerül.

A szokásos szezononkénti (tavaszi, őszi, karácsony előtti…) nagytakarításokkal pedig az a bajom, hogy a közben eltelt hónapok alatt nagyon elkoszosodhat a lakás, és egyszerre túl nagy erőfeszítés szükséges minden szegletének a kitakarításához, amikor már muszáj.

A lényeg, hogy rendszer nélkül nem megy. A rendszer teszi lehetővé, hogy folyamatosan, egyenletes idő- és energiabeosztással szinten tartsd a rendet és a tisztaságot. Így az sem gond, ha valami miatt néha-néha kimarad egy-egy részfeladat, nem fog feltűnni, nem fog nagyon felszaporodni a teendő.

Mint a személyre szabott táplálkozásban, itt is az egyedi, saját igényeidre szabott megoldásokra törekedj!

Vegyszermentes lakástakarítás

Arról is írtam a Koronavírus és praktikus tennivalók – összefoglaló bejegyzésemben, hogy milyen tisztítószerekkel takarítok. Az ott leírtak most is aktuálisak, hiszen a járvány miatt a fertőtlenítés még mindig napirenden van.

Nem muszáj drága, és környezetkárosító tisztítószereket használnod. Ha megnézed az üzletekben, a sok különböző flakon tartalma, hatóanyaga gyakran ugyanaz. Mosogatószerrel, ecettel és szódabikarbónával szinte mindent tisztán tarthatsz.

Ezzel nem csak pénzt spórolsz, és kevesebb szemetet termelsz, hanem kerülgetned sem kell a rengeteg flakont. A Lean szemlélet a háztartásban című cikkben többek között arról írtam, hogy milyen – nem csak pénzbeli – veszteségekkel jár, ha felesleges dolgokat, például sok tisztítószert tartasz otthon. Olvasd el!

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal. Kattints a közösségi média gombokra!

Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

mariann-square

Dr. Németh Mariann
Életmód-navigátor,
funkcionális táplálkozási mentor, coach

Csatlakozz hozzám a Facebook-on, az Instagram-on, a Pinterest-en a YouTube-on is!

Nézd meg, milyen programokkal tudok segíteni!

Fotó: Canva

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük