Kategóriák
Egészséges életmód

A fogyás útjában álló 4 legnagyobb akadály

Az egészséges táplálkozástól legtöbben a fogyást várják. Pedig az egészséges táplálkozás a fogyáson kívül még számos pozitív eredményt hoz.

Az étkezéseink terén hozott mindennapi apró döntéseink ugyanis nem csak a testsúlyunkat, hanem egészségünket, fizikai és mentális képességeinket – egész életünket befolyásolják.

Akkor, amikor valamit választunk, amikor valami mellett döntünk, egyúttal kizárunk valami mást. Gyakran ez a más éppen az, amire olyan nagyon vágyunk. Az étkezéseink során rengeteg döntést kell meghoznunk, és nem árt, ha eközben tudatosak vagyunk. Lehet, hogy elhatározod magad az egészséges táplálkozásra, és fogyást remélsz, mégis, ha nem vagy elég tudatos, csalódás lesz a vége.

Összegyűjtöttem a 4 legfontosabb, mégis csekélynek tűnő akadályt, amelyek leginkább szabotálhatják a szándékaidat, amikor fogyást remélsz. Amikor döntened kell, nem árt, ha észben tartod ezeket.

A fogyás és a környezet

Amikor fogyást remélve egészséges étkezésre váltasz, gyakran elkövetheted azt a hibát, hogy önmagadat egy különálló szigetként kezeled. Azt gondolod, hogy a családtagjaidnak, munkatársaidnak, a környezetedben élő embereknek az elhatározásodhoz semmi köze.

Pedig dehogy nincs! Az ő reakcióik, támogatásuk vagy kétkedésük óriási hatással van arra, hogy mennyiben sikerül megvalósítanod a céljaidat.

Hosszú távon nem fenntartható az, ha te külön főzőcskézel magadnak miközben a családodat a megszokott fogásokkal kényezteted. A kétfelé főzés egyrészt túl sok pénzbe és időbe kerül, másrészt hihetetlen energiákat vesz el tőled, ha folyamatosan ellent kell állnod az általad is szeretett ételeknek.

A másik helyzet, amikor baráti, családi összejövetelen kellemetlenül érzed magad, ha nemet mondasz a kínálásra. Azt hiszed, hogy ez udvariatlanság, vagy megbántasz valakit, pedig meg is lehet ezt fordítani: akár az is érezhetné kellemetlenül magát, aki egy felnőtt, értelmes embertől nem tudja elfogadni, hogy „bocs, de ezt most nem fogom megenni”.

Megoldás lehet ennek az akadálynak az elhárítására, ha az életmódváltásodba beavatod azokat, akikkel a legtöbbet együtt vagy, akikkel gyakran együtt szoktál enni. Mondd el nekik a céljaidat, és kérd, hogy támogassanak.

Az egészséges táplálkozásnak nem kell lemondásokkal teli rögös útnak lenni. Az lenne a jó, ha minél többen törekednének rá. Vond be a családodat, értesd meg velük, hogy ez az ő érdekük is. A szereteted, gondoskodásod fejezed ki azzal, ha egészséges, valóban tápláló fogások kerülnek az asztalra.

Sok kicsi sokra megy

Nem is sejted, mennyit számítanak olyan apróságok, mint

  • hány cukorral, vagy cukor nélkül iszod a teát, a kávét?
  • ha már itt tartunk: teszel-e kávéfehérítőt, tejet a kávéba, iszol-e 2:1-ben, 3:1-ben porokat?
  • a tányérodon a krumpli / rizs / tészta köret van-e nagyobb arányban vagy a tápláló zöldségféle?
  • megelégszel-e egy kis szelet süteménnyel, vagy fél szelet tortával?
  • egy tábla, vagy egy kocka csokoládét eszel?
  • szedsz-e még egy kicsit, amikor már csak a szemed kívánja?…

Lehet, hogy egyáltalán nem kellene fogyókúráznod, vagy különösebben változtatnod az étkezéseiden, ha odafigyelnél ezekre az apróságokra. Gondolj bele, összeadódva mennyit számít akár csak kalóriában is mindez!

Egyáltalán nem nehéz az étkezésekre egy kicsit tudatosabban tekinteni. Vizsgáld meg a szokásaidat, és keresd meg, hol tudnád egy egészen pici, apró döntéssel hosszú távon biztosítani a fogyásodat.

„Már úgyis mindegy!”

Szerintem ez a mondat az egyik legnagyobb akadálya a fogyási célok elérésének, vagy az elért eredmények megtartásának.

Lehet, hogy kitartóan, okosan, tudatosan eszel hosszú időn át, mígnem egyszer valamilyen helyzetbe kerülvén borul a terv és elcsábulsz, jól belakmározol, elveszed a – nemhogy második, de – ötödik sütit is a tálcáról, megiszod azt a nyomorult koktélt, befalod a kedvenc csokoládéd.

És innentől kezdve a „Már úgyis mindegy!” felkiáltással hagyod az egész egészséges táplálkozást a fenébe, bűntudattal telve ostorozod magad, hogy ha már elindultál a lejtőn, akkor akár bele is adhatsz mindent. Hiszen egyszer élünk! Már annyi örömöd sem lehet az életben, hogy azt edd, amit akarsz?!

Na, ez nem az az állapot, ami közelebb vinne ahhoz, hogy jobban érezd magad a bőrödben.

Egyrészt sutba vágod vele azt, amit eddig elértél. Másrészt ezzel a mondattal kezdődik újra az ördögi kör: eszel – hízol – rosszul érzed magad – elhatározod, hogy lefogysz – valami újabb diétába kezdesz – és egy ponton „Már úgyis mindegy!”…

Nos, nem mindegy! O.k., elcsábultál. Kirúgtál a hámból. Na és?! Nem vagy robot. Nincs tökéletes étkezés, nincs tökéletes étrend. Jó, lehet, hogy nem kellett volna, de ez most van. A következő étkezéskor, vagy a következő napon térj vissza az egészséges szokásaidhoz, szabályaidhoz.

Egy kicsit kisiklottál, de ezért ne dobd el az elért eredményeidet! Ne halmozd a bajt azzal, hogy újra azt csinálod, ami miatt el kellett kezdened a fogyókúrát!

Nem a számodra ideális ételeket fogyasztod

A különböző diéták, fogyókúrák, akárhánynapos életmód programok soha nem fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket!

Kétségtelen, hogy addig, amíg betartod a szabályaikat, fogyni fogsz, talán egészségesebb is leszel, de amint visszatérsz a szokott kerékvágásba, újra hízásnak indulsz.

Miért is lenne másképp? Hiszen azért kezdtél bele a fogyókúrába, mert az, ahogyan ettél, éltél, túlsúlyt eredményezett.

Egyetlen módon érhetsz el tartós, életed végéig fennálló eredményt: ha úgy táplálkozol, ahogy az a te egyedi szervezeted számára a legoptimálisabb, vagyis személyre szabottan.

Mit jelent ez? Azt, hogy az étkezéseid során figyelembe veszed a te egyedi biológiádat, az anyagcseréd, genetikád sajátosságait, és még azokat az egyensúlytalanságokat, betegségeket is, amelyek a szervezeted működését befolyásolják.

Többféle módon tudod megállapítani, hogy melyek azok az élelmiszerek, amelyek jó-, illetve rossz hatással vannak a sejtszintű működésedre.

Biorezonanciás vizsgálat, vagy testtípus-teszt segítségével gyorsan a kezedbe kerül egy lista, amely alapján elindulhatsz.

Érdekelhet a Személyre Szabott Étrend Kialakítása Komplex Megvalósító Program is, amelyet azért alkottam meg, hogy ne egyedül kelljen nekivágnod, hanem lépésről lépésre segítselek abban, hogy ezúttal valóban elérd a célod.

♥♥♥

Ha úgy véled, ez a cikk értékes az egészséged és vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni  más nőkkel való megosztásával. Ezt a szociális média gombok segítségével megteheted.

Örülök, ha elmondod véleményed, hozzászólást hagysz.

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Gesina Kunkel/Unsplash

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük