Kategóriák
Egészséges életmód

A Betegek Világnapjára

Február 11-e a Betegek Világnapja. Talán nem is tudod, hogy II. János Pál  kezdeményezte, és 1993-tól ennek a napnak az a célja, hogy kellő figyelmet szenteljünk a betegeknek, és  segítsük elő a szenvedés megértését. Én kissé más szempontból emlékezem erre az évfordulóra, és egy fontos dolgot ajánlok a figyelmedbe.

Korábban én is sokat szenvedtem, ami természetesen a közvetlen környezetemre, a családomra is negatív hatással volt. Most hálás vagyok, hogy vissza tudtam állítani az egészségemet, és megtapasztalhatom, hogy az egészség a természetes állapotunk.

A betegségre sokan úgy tekintenek, hogy valamilyen kívülről jött hatás következménye, amelynek a létrejöttéért a beteg nem felelős. Sajnos azonban az egészségünk léte, a betegségek kialakulása sokban függ az étrendünktől, az életmódunktól. Nagyon sok betegség egyenesen életellenes viselkedésünk eredménye. És bár együttérzéssel fordulunk a betegek szenvedése felé, az is elengedhetetlen, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy a testünk meggyógyulhasson.

Te beteg vagy?

Ha túl sokat, vagy túl keveset eszünk, ha nem pihenünk eleget, a testünk azonnal jelzi. Az egészségtelen szokásaink veszélyesek is lehetnek. Az élvezeti szerek, mint az alkohol, a cigaretta és a kábítószerek, csökkentik belső feszültségünket, de könnyen függőséget alakítanak ki. A betegségek általában hosszabb ideig tartó megterhelésre, vagy helytelen életmódra vezethetők vissza. A legtöbben pontosan tudják, hogy mi volt betegségük kiváltó oka.

Talán azt hiszed, hogy csak mások betegszenek meg, és a tested vészjelzéseit évekig nem veszed figyelembe. Kifogásokat gyártasz, miért hódolsz az általad is károsnak titulált szokásnak. Elhanyagolod magad, és a rossz életmódod szépítgeted, a körülmények áldozatának tartod magad.

Nem bántani akarlak, hiszen én is évekig ebben az állapotban éltem. A fájdalmakat, az energiahiányt, a letargiát, a kimerültséget természetesnek fogadtam el. Egy idő után azonban a szervezetem már nem volt képes elviselni a rossz táplálkozást, a stresszt, az örökös hajtást. Sok-sok évnyi keresés és tanulás után végül azzal a módszerrel, amelyet a személyre szabott programomban is tanítok, sikerült kigyógyítani magam számos, évtizedekig fennálló nyavalyámból, és az elmúlt években még csak náthás sem voltam.

Mennyire fontos az egészséged?

Sokan, hozzám hasonlóan csak akkor teszik fel ezt a kérdést maguknak, amikor már olyan erős panaszaik vannak, hogy már nem tudnak vele együtt élni, vagy valamilyen durva diagnózist kapnak. Ilyenkor persze már képesek mindazon változtatásra, amelyet évekkel korábban kellett volna bevezetni.

A betegségekre ne csak akkor gondolj, ha már súlyossá válik! Az egészség a természetes állapot. Csak ennek a birtokában tudod az életet maradéktalanul élvezni. Szeretettel és együttérzéssel kellene önmagunk felé fordulnunk – és nemcsak akkor, amikor már muszáj.

A betegségek közös nevezője

Minden betegség okának köze van ahhoz, hogy milyen az emésztésed, mennyit mozogsz, mennyit dolgozol, és hogyan alszol. Veled mi a helyzet?

 • Egészségesen táplálkozol?
 • Eleget mozogsz friss levegőn?
 • Megtalálod az egyensúlyt a munka és a pihenés között?
 • Eleget és jól alszol?

Bármelyik kérdésre nemmel válaszoltál, ideje változtatni, és azt tenni, ami valóban jó neked. Ez persze nem fog maradéktalanul örömet és élvezetet okozni. Nagyon sokszor erővel kell rávenni magad a helyes életmódra, vagy erővel kell ellenállnod egy-egy egészségtelen szokásodnak. Mégis. Csak egy tested van, és csak rád számíthat.

Megelőzés – miért olyan nehéz?

Sajnos statisztikák bizonyítják, hogy a betegségek megelőzésére nagyon kevesen helyeznek kellő hangsúlyt. Legtöbben akkor kapkodnak fűhöz-fához, amikor már kialakult a baj, megvan a konkrét diagnózis.

Pedig irtó szerencsések vagyunk, hogy az orvostudomány és a technika fejlődésével számos betegséget rendszeres szűrővizsgálatokkal el tudnánk kerülni, illetve felismerésük a korai stádiumban is lehetséges. A legtöbb civilizációs krónikus betegség igenis megelőzhető. Ennek érdekében azonban nem lehet megspórolni azt az alapvető tudást, amelyre mindenkinek szert kellene tennie.

A szervezet alapvető működésének ismerete, a táplálkozás és az életmód szervezetre gyakorolt hatásában való jártasság, az önmagunkra való odafigyelés rutinja elengedhetetlen ahhoz, hogy jól bánjunk a minket életünk végéig szolgáló testünkkel. Talán azért nehéz a szükséges tudás megszerzése, a betegségek megelőzése érdekében tett aktív cselekvés, mert életünk számos kihívása mellett nehéz minderre prioritásként tekinteni. A szervezetünk nagyon sokáig tűri a rossz bánásmódot. Hosszú ideig csak apró figyelmeztető jeleket ad, amelyeket könnyű félresöpörni. Konkrétan erre való tudatosság szükséges ahhoz, hogy változtatni tudj.

A szűrővizsgálatok fontossága

Ha eddig nem tetted, a helyes étkezési és életmód szokások mellett mindenképpen fordíts kellő figyelmet a szűrővizsgálatokra is. Nem csak a betegségek korai stádiumban való felismerése miatt fontos ez. Az is lényeges, hogy nyugodt lehetsz, ha évről évre mindent rendben találnak. Ha pedig mégis valamilyen elváltozás üti fel a fejét, könnyebben korrigálhatod a kisebb bajt. Az életedbe is kerülhet, ha a kellemetlen tüneteidre évekig fittyet hánysz, és végül drasztikus beavatkozásokra van szükség.

Zita kérdezte, hogy én milyen szűrővizsgálatokra járok, mit javaslok korosztályok és nemek szerint?

 • Évente egy kibővített nagylabort (vizelettel) mindenképpen megnézek. A háziorvos által felírt általános rutinlabor sajnos nem elegendő a teljes képhez, így általában magán laborban szoktam elvégeztetni. A háziorvosi alaplistát kiegészíttetem a teljes pajzsmirigy panellel, néhány vitamin- és ásványi anyag szint méréssel, a legfontosabb tumorjelzőkkel.
 • Természetesen a nőgyógyászati szűrővizsgálatokra, valamint hasi-, hüvelyi és pajzsmirigy ultrahangra is sort kerítek évente. A változókori hormonszinteket is érdemes megnézetni a relatív ösztrogéndominancia felismerésére, és mesterséges hormonok nélküli kezelésére. A nőgyógyász az éves szűrés alkalmával elvégzi a mellvizsgálatot, de havonta önvizsgálatot is végzek.
 • A gyomor- és vastagbél tükrözések 45-50 éves kor körül kezdődően nem szükségesek évente, elegendő az orvos javaslatát is figyelembe véve 3-5 évente.
 • Tüdőszűrésre, mammográfiára kapjuk a behívót, ezekre célszerű el is menni, én soha nem hagyom ki.
 • Fogorvoshoz 6-8 havonta járok.
 • Indokolt még évente legalább egyszer az anyajegyek szűrése. Nekem nincs sok anyajegyem, azokat rendszeresen figyelem, de nem járok évente szűrésre. A férjem ellenben igen.
 • Szív- és érrendszeri vizsgálatot 40 év felett, illetve nőknek csontsűrűség mérést is célszerű évente végeztetni.

A férfiaknak is fontos a bővített nagylabor, a tüdőszűrés, gyomor- és vastagbél tükrözés, és természetesen a prosztatavizsgálat (és a laborban PSA tumor marker). Ők is járjanak rendszeresen fogorvosi szűrésre, az anyajegyek ellenőrzésére, és kardiológiai vizsgálatokra.

Természetesen genetikai hajlam esetén egy-egy kockázatra való fokozottabb odafigyelés szükséges.

Az életkor jelentősége

Egyes szűrővizsgálatokat csak bizonyos kor felett ajánlanak az orvosok. Általános azonban, hogy a felnőtt lakosságnak javasolják a különböző vizsgálatokat. Az előző bekezdésekben a 40+ korosztálynak szóló ajánlás olvasható.

Én azonban a kiskorú, most 17 éves gyerekeimet is minden évben megvizsgáltatom a gyermekorvossal, és bővített labort is csináltatunk minden évben. Egyrészt szokják meg már gyermekkorban, hogy erre figyelni kell, másrészt köztudott, hogy egyre fiatalabb korban ütik fel a fejüket bizonyos betegségek.

A rossz táplálkozási szokások, a helytelen életmód egyre fiatalabb korosztályokra jellemző, és ez nem marad következmények nélkül. Nálunk ugyan ez nem nagyon jelent problémát: a gyerekek itthon főtt ételt esznek, nem cigarettáznak, nem isznak, nem fogyasztanak energiaitalokat, sportolnak – mégis: náluk is befigyel időnként egy-egy pizza, fast food.

Szűrővizsgálatok – de hogyan?

Felvetődhet a kérdés, hogy miként célszerű ezekre a vizsgálatokra sort keríteni? Természetesen a háziorvossal fel lehet íratni, a Társadalombiztosítás által finanszírozott szakrendeléseket fel lehet keresni. Mint korábban említettem, ebben az esetben csak a rutinvizsgálatokat végzik el. Ezzel az a probléma, hogy például az oly gyakori pajzsmirigy-betegségek a rutinlabor TSH szintjének ismeretében rejtve maradnak. A normál TSH szint mellett nagyon is sokaknak van pajzsmirigy-működési zavara (mint anno nekem is), ezekre csupán a teljes pajzsmirigy lelettel következtethetünk. Ez ellen szól az is, hogy időben nagyon elhúzódhat az összes vizsgálat elvégeztetése, és a szakrendeléseken az életünket is elunjuk várakozás közben.

Nem marad más, gyakran kénytelenek vagyunk magánlaborba, magánrendelésre, magán egészségközpontba bejelentkezni. Valamennyi vizsgálat elvégeztetése azonban igen borsos számlát jelent. Mégis emellett szól az is, hogy gyorsabban, egy helyen esünk túl az egész procedúrán. Az egészségközpontokban kedvezőbb árú csomagajánlatokból választhatunk, és érdemes az akciókat is figyelni.

Jó, ha kiszámolod, hogy körülbelül mekkora kiadást jelent a család tagjainak szűrése. Az egészségpénztári megtakarításokkal sok helyen rendezhetők a költségek, de úgy is finanszírozhatod, hogy minden év azonos hónapjára ütemezed a szűrést, és havonta apránként teszed félre a szükséges összeget. Én azt javaslom, hogy ezt a kiadást prioritásként kezeld. Ez sokkal fontosabb, mint új ruhát vagy cipőt venni, vagy más, nem éppen alapvető árucikkre költeni.

Vedd komolyan a betegséged!

A zárómondatban csak arra biztatlak, hogy vedd komolyan a szervezeted jelzéseit! Ne várd meg, amíg rád kerül a „beteg” címke! Addig is törődj magaddal, amíg a tested csak csendben teszi a dolgát érted.

♥♥♥

Ha úgy gondolod, hogy ez a cikk értékes az egészséged és a vitalitásod szempontjából, segítsd azt terjeszteni, megosztva másokkal! Kattints a közösségi média gombokra! Fontos számomra a véleményed, ezért bátran írj hozzászólást!

Szeretettel:

Mariann

Fotó: Toa Heftiba/Unsplash

 

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük