Blog bejegyzések

Az emésztés finomhangolása

Léteznek kőbe vésettnek hitt táplálkozási tanácsok, amelyek olyan mélyen belénk ivódtak, hogy eszünkben sincs megkérdőjelezni az igazságukat. Az egyik ilyen, hogy egészségünk érdekében minél több zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztanunk. Igen ám, de mi lehet az oka annak, hogy aki tudatosan étkezik, és betartja ezt a szabályt, továbbra is küzd az életét megkeserítő emésztési problémákkal: puffadással, görcsökkel, hasi panaszokkal.

Akaratgyenge, aki mindig éhes?

Miért van az, hogy állandóan éhesnek érzed magad? Miért kívánsz egyre több ételt? Valóban az akaraterőd gyenge, amikor nem tudod abbahagyni az evést? Korábbi bejegyzéseimben itt és itt már írtam arról, hogy a hormonegyensúly kisiklása milyen tüneteket, betegségeket okoz. A hormonrendszer működése és a táplálkozás, életmód összefüggései még egyáltalán nem ismertek széles körben, ezért érthető, ha te is azt hiszed, hogy a kellemetlen tünetek a kor előrehaladtával az élet velejárói. Ez azonban nincs így. Ha ismered a szervezeted, neked is lehetőséged van változtatni azon, hogy hogyan érzed magad, hogy nézel ki, mennyi energiával rendelkezel. Most is egy sokak életét megkeserítő témát boncolgatok.

Hogyan teheted rutinná az egészséges táplálkozást?

Nem hiszek azokban az életmód-programokban, amelyek azt hangoztatják, hogy az egészséges táplálkozás pikk-pakk  megvalósítható a mindennapokban. Több sebből is vérzik ez az állítás. Nagyon nehéz felülírni évtizedes szokásokat, íz- és illatpreferenciákat.

Nem a te hibád, ha a nagy nekibuzdulás, hetekig, hónapokig tartó kitartás után egyszer csak azt veszed észre, hogy ismét visszacsúsztál a régi kerékvágásba. Az is megnehezíti a dolgot, hogy ott vannak a családtagjaink, a gyerekek és a házastársunk is, akiket szintén figyelembe kell venni akkor, amikor bevett szokásokon akarunk változtatni. 

Túlterhelt hormonok

Az előző bejegyzésben a hosszú ideig fennálló túlterhelés és stressz következtében fellépő mellékvese kimerülésről írtam. Most ennek a folyamatnak a nemi hormonokra és a pajzsmirigy működésére gyakorolt hatásáról lesz szó. Most sem az a célom, hogy a túlterhelés következtében kialakuló egészségügyi problémákat részletezzem, hanem az, hogy az összefüggéseket láttassam: az okokat, amelyek a betegségekhez vezetnek.

Az a misszióm, hogy minél többen legyetek tisztában szervezetetek alapvető működésével, az egyes szervek, szervrendszerek egymásra hatásával. Nem tudományos magaslatokról van szó. Csupán arról, hogy ha ismered magad, jobban kézbe tudod venni az életedet egészségügyi vonatkozásokban is. Az önismeret nem csak a személyiséged, mentális vonásaid feltérképezését jelenti, hanem azt is, hogy tisztában vagy a fizikai tested törvényszerűségeivel is.